Zeven tijdbommen van de eindtijd

Jan van Barneveld • 76 - 2000/01 • Uitgave: 19
We leven nog niet in de eindtijd. Nu is het de 'Tijd van het Herstel van Israël'. Waarom hameren we hier voortdurend op? In de eerste plaats omdat het profetische Woord uit de Bijbel aangeeft dat de periode van het herstel van Israël zal uitlopen op dè eindtijd. Maar ook omdat het geestelijk inzicht dat we leven in de 'Tijd van het Herstel van Israël een sleutel is voor het verstaan van het profetische Woord. Als we inzicht krijgen in het 'Herstel van Israël' kunnen we van veel hedendaagse gebeurtenissen en ontwikkelingen zeggen: 'Dit gebeurt (in onze tijd) opdat vervuld wordt wat geschreven is door de profeet…'. Zo stelt Gods Geest ons in staat om wat om ons heen in de wereld gebeurt profetisch te duiden. Onder dè eindtijd verstaan we de laatste zeven jaar die voorafgaan aan de komst van de Verlosser op de Olijfberg, zoals beschreven in Zacharia 14.

Daarna zal het Messiaanse vrederijk aanbreken. Natuurlijk is er ook 'eindtijd' in een veel bredere zin van het woord. Voor u en voor mij breekt er een 'eindtijd' aan. Maar de Bijbel spreekt ook van eindtijden voor bepaalde volken. Dat zijn perioden vlak voordat er een oordeel over die volken komt. Dan is er voor dat volk een einde gekomen aan de genadetijd, aan het geduld van de Here God. Het is een heel ernstige zaak dat we in deze zin ook moeten spreken over de eindtijd voor ons Nederlandse volk! Van ons wordt gevraagd dat we in zulke tijden biddend en studerend in Gods Woord letten op de 'tekens van de tijd'. Regelmatig worden we gewaarschuwd dat we ons niet in slaap moeten laten sussen. Ook
niet door de heerlijke verwachting van de Opname van de Gemeente.

Immers het kan best zo zijn en is zelfs waarschijnlijk, dat er vlak voor die 'echte' eindtijd van zeven jaren (dus de tijd van de antichrist), nog een zware tijd, een oordeel over ons volk zal komen. Denk maar eens aan wat christenen in Zuid Soedan is overkomen. Of aan de vervolgingen in China, Vietnam en in voormalige communistische landen. Wij zijn niet beter dan de volken van Afrika, waarover zulke zware rampen zijn gekomen! Ook op die 'eindtijd van Gods geduld' moeten we ernstig letten. Vooral in verband met de toestand van ons eigen, Nederlandse volk.

ZEVEN TIJDBOMMEN
Een kleine maand geleden vond in Den Haag de klimaatconferentie plaats. Tienduizend politici en deskundigen uit 80 landen hebben onze aandacht weer eens gevraagd over de kritieke toestand waarin de aarde zich bevindt. Grote internationale hulporganisaties en organen van de V.N. hebben herhaaldelijk laten weten dat zij verwachten dat het aantal (natuur)rampen nog meer zal toenemen. Het was opvallend dat tijdens de klimaatconferentie deskundigen bijna unaniem waren in hun sombere verwachtingen en ernstige waarschuwingen.

De stijging van de temperatuur van de aarde, verdergaande vervuilingen en de afbraak van de natuur, met name van de regenwouden, zullen op korte termijn rampzalige gevolgen hebben. Dit is de eerste van de zeven tijdbommen die in de eindtijd tot uitbarsting zullen komen en tot wereldwijde rampen zullen leiden. Het is duidelijk dat de boze geest die achter deze tijdbom zit, de Mammon (de macht van het geld) is. Ook dat werd tijdens de klimaatconferentie weer eens duidelijk.

ARM EN RIJK
De tweede tijdbom van de eindtijd vinden we terug bij Sodom en Gomorra. Deze plaatsen worden in de Bijbel herhaaldelijk genoemd als voorbeeld voor de eindtijd en het oordeel. Wat was dan de zonde van Sodom? 'Zie dit was de ongerechtigheid van uw zuster Sodom: in trots, overdaad en zorgeloze rust leefde zij met haar dochters, zonder de ellendige en de arme te ondersteunen' (Eze. 16:49). Dit is precies de zonde van onze welvaartssamenleving; dit is de ongerechtigheid van het Babylon van het Westen. Deze zondige kloof tussen rijk en arm loopt ook dwars door het huisgezin van God, dwars door de kerken. Rijke kerken hier en doodarme kerken in Afrika! Hierover is al een oordeel van God gekomen over de kerk van het Westen. Hier geldt al duidelijk dat het oordeel is begonnen bij het 'huis van God' (zie 1 Petrus 4:17). Politieke, economische en sociale structuren zijn en worden zo opgezet dat deze kloof tussen arm en rijk, ook in de zogenaamde rijke landen, steeds breder en dieper wordt. Het eindtijdoordeel over dit Babylon vindt u vooral in de hoofdstukken 18 en 19:1-5 van Openbaring. Ook hier zien we de rol van de Mammon. Laten wij als christenen ervoor waken niet in de val van de Mammon te trappen.

DERDE EN VIERDE TIJDBOM
Het gaat hier om economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Macht is door de Here God aan mensen gegeven om het recht te dienen. Nu wordt macht voornamelijk gebruikt om geld te verdienen. Regeringen zijn door God gegeven organen die in dienst van God de burger dienen te beschermen en het kwade te bestraffen (zie Rom. 13:14). De overheden, ook in democratische landen, hebben in plaats van een rechtsstaat te zijn, zich meer en meer ontwikkeld tot economische machten, naast de multinationals, de banken en verzekeringsmaatschappijen. 'Geld' is de drijfveer van deze machten! De 'vrije markt', tot op zekere hoogte een goede zaak, heeft zich ontwikkeld tot een mechanisme dat de armen steeds meer onderdrukt. Internationale organisaties, zoals de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie en het Internationale Monetaire Fonds werken globalisering in de hand, waardoor een wereldregering snel dichterbij komt.

Deze grootmachten .van de Mammon willen de gewone mens, zoals u en ik, steeds meer onder controle krijgen. Binnen een tiental jaren hoopt men driekwart van de wereldbevolking 'in de computer' te hebben. Alles gaat razend snel naar een gecontroleerde samenleving, waarin de antichrist vrij spel zal hebben. Ook hier is de Mammon weer de drijvende kracht.

HET ANTISEMITISME
Het is angstaanjagend te zien hoe het antisemitisme over de hele wereld toeneemt. Terwijl iedereen die zijn ogen een beetje open heeft de leugenachtige anti-Israël propaganda doorziet en iedereen wel doorheeft dat Arafat uit is op de totale vernietiging van Israël en dat zijn handtekening onder vredesverdragen of wapenstilstandsovereenkomsten het papier waarop die handtekening gezet is, niet eens waard is, loopt zo goed als de hele wereld achter Arafat aan. Overal en door zo goed als iedereen wordt Israël bekritiseerd. Alleen 'Christenen voor Israël' in de VS en in ons land en een paar andere landen blijven moedig achter Israël staan. Zelfs de VS en het Westen bindt de handen van Israël zodat men zich nauwelijks kan verdedigen. Hierover zullen eindtijdoordelen losbarsten. Want deze moderne uiting van antisemitisme is in wezen opstand tegen de Allerhoogste, tegen de God van Israël. Wie u vervloekt is vervloekt, zegt de Schrift.

DE ZESDE TIJDBOM
De toenemende goddeloosheid is de zesde tijdbom die de eindtijd-rampen zal doen losbarsten. We lezen dat de Here God tijdens de eindtijdgerichten als het ware verdrietig zucht: '…en zij bekeerden zich toch niet van de werken van hun handen, om de boze geesten niet meer te aanbidden (occultisme; New Age; allerlei religies die door occulte machten zijn besmet) en de gouden, zilveren,… houten afgoden… van hun moorden, noch van hun toverijen, noch van hun hoererijen, noch van hun dieverijen' (Openb. 9:120,21). Zonden die overal in de wereld, maar vooral in ons land zeer snel toenemen.

Het voert te ver om hier meer illustraties en bewijsmateriaal van te geven. Maar als u even om u heen kijkt, ziet u deze ontwikkelingen.

JERUZALEM EN ISRAËL
De laatste en beslissende tijdbom, die we noemen zijn Israël en Jeruzalem. Israël wordt meer en meer geïsoleerd en in het nauw gedreven. Zodra de VS Israël laat vallen barst deze tijdbom los. Naar alle waarschijnlijkheid zal dan één van de in de Bijbel genoemde eind-tijdoorlogen losbarsten. De strijd om Jeruzalem is in volle gang en zal heviger worden. De wereld ziet Israël nu al als het grote gevaar voor de wereldvrede. Er zal een wereldleider opstaan die zegt: 'Het is beter dat één volk te gronde gaat, dan dat de hele wereld in een wereldoorlog vernietigd wordt'. Dan zullen 'alle volken tegen Jeruzalem ten strijd trekken'. De 'gruwel der verwoesting' waar Daniël en de Here Jezus Zelf over profeteren speelt nu al z'n verwoestende rol. Wij komen hier nog op terug. Over deze zevende tijdbom leest u regelmatig in ons blad.

TEKENS VAN DEZE TIJD
De Here Jezus troost ons en ook Israël: 'Wanneer deze dingen beginnen te geschieden, richt u op en heft uw hoofden omhoog, want uw verlossing genaakt' (Luc.21:28). Wij letten op de tekens van de tijd en we zien het allemaal om ons heen gebeuren. Soms laten we ons erdoor neerdrukken. Vooral als we naar de treurige toestand van kerk en samenleving in ons land kijken. 'Richt u op' zegt de Here Jezus… 'uw verlossing genaakt'; uw Verlosser komt eraan.

We hebben ook gezien hoe de Mammon een grote rol speelt bij de meeste tijdbommen van de eindtijd. Laten we goed luisteren naar wat de Here Jezus hierover tegen ons zegt: 'U kunt niet God dienen èn de Mammon' (Matt. 6:24 en Luc. 16:13). Dit is een zeer ernstige waarschuwing in deze 'bijna-eindtijd'. Tenslotte nog een opdracht van de Here Jezus, juist voor deze tijd: 'wij moeten werken de werken van Hem die Mij gezonden heeft zolang het dag is; er komt een nacht waarin niemand werken kan' 1oh. 9:4). Nu kunnen we Israël nog steunen; nu kunnen we nog meewerken aan de verkondiging van het Evangelie; nu is het nog de genadetijd voor vrienden en familieleden die nog niet gered zijn.

Laten we deze tijd van genade nog benutten. Want de zeven tijdbommen tikken snel naar de eindtijd.

drs. Jan van Barneveld