Zeven redenen om de Bijbel te lezen

Henk Schouten • 89 - 2013 • Uitgave: 14/15
De Bijbel is het meest verkochte boek ter wereld. Er is geen boek dat in zo veel talen is vertaald en geen boek dat over zoveel jaren heen, honderden jaren inmiddels, door mensen werd aangeschaft of cadeau gedaan. Direct moet ik erbij schrijven dat ditzelfde boek door heel veel mensen dichtgelaten wordt. Wellicht een verplicht ritueel na de maaltijd, maar ik vrees dat het voor veel mensen daarbij blijft en misschien zelfs ook dat niet meer. Ik heb zeven goede redenen om de Bijbel te lezen en wellicht zijn er veel meer redenen te bedenken.

Reden 1
Paulus schrijft aan Timoteüs dat ‘de Heilige Schriften hem wijs kunnen maken tot zaligheid’ (2 Timoteüs 3:15). Deze zaligheid betreft het eeuwige leven. Misschien laten veel mensen daarom de Bijbel wel dicht, omdat ze opgeslokt worden door de dingen van het tegenwoordige leven. Het eeuwige leven komt later wel, na de pensionering of zo. Ondertussen beseffen veel mensen dat het leven meer moet zijn dan de tijd die we op aarde hebben en hebben ergens gevoel voor en besef van eeuwig leven, maar weten niet hoe die dingen in elkaar steken. Hoe krijgen we deel aan het eeuwige leven? Wel, de Bijbel wil ons op dit allerbelangrijkste gebied wijs maken.

Reden 2
We leren door de Bijbel Jezus Christus beter kennen. Wanneer de Here Jezus is opgestaan uit de dood ontmoet Hij de Emmaüsgangers. Deze mannen zijn bedroefd en verward en dan begint de Here Jezus hen uit de Bijbel te onderwijzen, ‘Hij legde uit wat in al de Schriften over Hem geschreven was’ (Lucas 24:27). Jezus is de opgestane Zoon van God die voor de zonde van de wereld, dus van u en mij, gestorven is en door Zijn dood en opstanding ons gerechtvaardigd heeft. De Bijbel leert dat Jezus de brug is tot het eeuwige leven, alleen de Bijbel onderwijst ons daarin.

Reden 3
Het is niet altijd makkelijk om vast te houden aan het geloof in de Here Jezus en aan de zekerheid dat we het eeuwige leven hebben wordt wel eens getrokken. Dan is het de Schrift die dat geloof sterk maakt. Daarom is het lezen van de Bijbel zo belangrijk, de apostel Johannes schrijft ons: ‘Deze dingen heb ik geschreven aan u die gelooft, opdat u weet dat u het eeuwige leven hebt en opdat u gelooft in de Naam van de Zoon van God’ (1 Johannes 5:13). Het lezen van Gods woord versterkt de zekerheid dat we door genade deel hebben aan het eeuwige leven. Veel mensen zijn niet zeker van het verworven heil en niet standvastig in geloof, omdat hun geloof niet gevoed wordt met de woorden van eeuwig leven. Petrus wist het al: ‘Here, naar Wie zullen wij heengaan? U hebt woorden van eeuwig leven’ (Johannes 6:68).

Reden 4
De Bijbel leert ons vrijmoedig te naderen tot God. De Here God mogen we vragen wat we maar willen (Johannes 15:7). Toch hebben veel mensen een armetierig gebedsleven en klagen dikwijls over onverhoorde gebeden. In Jacobus 4:3 lezen we: ‘U bidt wel, maar u ontvangt niet, omdat u verkeerd bidt, met het doel het in uw hartstochten door te brengen.’ De Bijbel leert ons de dingen die we mogen vragen, ‘als u in Mij blijft en Mijn woorden in u blijven, vraag wat u maar wilt en het zal u ten deel vallen.’ Dat betekent dat de vrucht van mijn gebedsleven in relatie staat tot het lezen en toepassen van Gods woord in mijn leven. Zo leer ik, waarvoor ik wel vrijmoedig tot God kan gaan, waarvoor niet.

Reden 5
Iedere gelovige leeft in een spanningsveld. De zonde trekt op allerlei manieren aan ons en probeert ons tot onreinheid te verleiden. Het woord van God heeft juist een reinigende kracht en kennis van dat woord voert ons verder op de weg die God wil dat we gaan. In Johannes 17:17 staan woorden van de Here Jezus, Hij heeft in het zogenaamde hogepriesterlijke gebed gebeden: ‘heilig hen door Uw waarheid: Uw woord is de waarheid.’ In onze wereld heeft men de afgelopen decennia de Bijbel steeds meer dichtgeslagen. Zo sloten we onze samenleving voor het woord van God. De Here God heeft Zich meer en meer teruggetrokken uit onze wereld. Het gevolg is dat de onreinheid, de vuilheid en het geweld steeds meer toenemen. Vroeger werd het wel eens zo gezegd: De zonde zal ons afhouden van het lezen van de Bijbel, het lezen van de Bijbel zal ons afhouden van de zonde.

Reden 6
Onze wereld loopt vanwege een gesloten Bijbel over van onrust en chaos. Juist onze tijd, die volop de kenmerken van de eindtijd in zich draagt, maakt mensen radeloos en moedeloos. We worden voortdurend heen en weer geslingerd. Wie de kranten leest, het journaal volgt, wordt verdrietig, bezorgd, boos, cynisch, afgestompt. Daartegenover wordt iemand door het lezen van de Bijbel vertroost. Wie zich bezighoudt met de woorden van de Here Jezus ervaart te midden van alle radeloosheid op aarde een bijzondere vreugde. In Johannes 15:11 zegt de Here Jezus: ‘Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat Mijn blijdschap in u zal blijven en uw blijdschap volkomen zal worden.’ Vreugde gaat altijd gepaard met vrede. Slechts één hoofdstuk verder spreekt Jezus daarvan: ‘Deze dingen heb Ik tot u gesproken opdat u in Mij vrede zult hebben’ (Johannes 16:33). Niet de psychiater, maar Gods woord herstelt onze vrede en vreugde.

Reden 7
Deze zevende reden wordt aangereikt door de Psalmist van de langste Psalm: ‘Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad’ (Psalm 119:105). Dat betekent eenvoudig gezegd dat het woord van God ons dagelijks helpt in de beslissingen die we moeten nemen. We raken door het lezen van de Bijbel vertrouwd met de dingen en de principes die van God zijn. Veel mensen laten zich in de problematiek van alle dag leiden door gevoelens en emoties, door de hype van de media of de gegevens van Wikipedia en andere encyclopedieën op het internet. Wie vastheid heeft in God door het lezen van Zijn woord is standvastig. Het Bijbelwoord is er om ons toe te rusten (Efeziërs 4:12), ‘zodat wij niet heen en weer geslingerd worden door de golven en meegesleurd worden door elke wind van leer’ (Efeziërs 4:14). Wie de Bijbel gesloten laat, gaat te gronde door gebrek aan kennis (Hosea 4:6).

Ongetwijfeld kan deze lijst aangevuld worden met nog veel meer argumenten om de Bijbel te lezen. Ik heb ze geschreven om u te stimuleren de Bijbel te (her)openen, haar boodschap in te drinken en haar leven te leren kennen. Als ervaringsdeskundige kan ik u zeggen: Ik heb heel wat boeken gelezen, maar een mooier, rijker en beter boek dan het boek dat God ons zelf gegeven heeft, ken ik niet.

Wie deze dingen overdenkt, moet goede argumenten hebben om de Bijbel niet te lezen.

Ds. Henk Schouten