‘Ze zeggen dat Christus vannacht is teruggekomen’

Wim Embregts • 94 - 2018 • Uitgave: 22
Tijdens een van mijn reizen voor ons zendingswerk in het binnenland van Brazilië kwam ik ergens in een winkeltje waar ik tot mijn grote verbazing een rijtje boeken op een plank aantrof. Ik trof daar een klein boekje aan waarvan de titel mij erg aansprak. Ik heb het toen meteen gekocht en bij mijn bagage voor de terugreis naar Nederland gestopt.

Als titel heeft het boek ‘Dizem que Christo Voltou Esta Noite’. De vertaling luidt: “Ze zeggen dat Christus vannacht is teruggekomen”. Omdat ik onlangs mijn bibliotheek aan het schoonmaken was kwam ik dat boekje weer tegen en om zo te zien had ik het nog nooit echt gelezen. De titel trok mijn aandacht en meteen begon ik het te lezen. Tot mijn verbazing kon ik het Portugees, de taal van Brazilië, nog redelijk goed begrijpen.

Tragische mededeling
Nu is dat boekje al van 1979 en de mededeling “Ze zeggen dat Christus vannacht is teruggekomen” zou toen behoorlijk bedreigend kunnen zijn overgekomen. Als dat inderdaad toen het geval zou zijn geweest, dan was dat een tragische mededeling, want de persoon die dit uitsprak zou dan naast die wederkomst van Jezus hebben gegrepen en intussen middenin de grote verdrukking verblijven. Het boekje dat ik las beschrijft dan ook de toestand waarin de wereld intussen terecht zou zijn gekomen. Als het waar geweest zou zijn. Gelukkig was het toen nog niet zo ver en op het moment dat ik dit schrijf is het ook nog niet zo ver, want anders zouden we dat allang hebben gemerkt.
Dit soort berichten, compleet met berekeningen van wanneer hét precies gaat gebeuren is in de loop van de geschiedenis heel vaak de wereld in gebracht. Ik heb er een grote verzameling van en heb er zelfs een boek over geschreven met de titel ‘Dag noch uur’. Die titel is ontleend aan Mattheus 24:36: ‘Doch van die dag en van die ure weet niemand, ook de engelen der hemelen niet, ook de Zoon niet, maar de Vader alleen’.

Niet ongerust maken
Dit is een duidelijke verklaring van Jezus Zelf maar heel veel rekenaars zijn continu aan het werk om te verklaren dat zíj het beter weten. Deze berichten horen ons, kinderen van God, helemaal niet ongerust te maken. En al die verontrustende voorspellingen hebben alleen maar het doel om onze aandacht af te leiden van wat er ons écht te wachten staat. Toch zouden we ongerust kunnen worden van de schokkende wereldgebeurtenissen van de laatste tijd die ons de indruk geven dat de ontwikkelingen in de volkerenwereld ontzettend snel gaan. En dus moet hét binnenkort gaan gebeuren. Maar wat dat hét is, daar verschillen de meningen over. Laten wij ons niet ongerust laten maken want speciaal voor ons gelovigen van déze tijd zijn er duidelijke instructies gegeven waar we op moeten letten.

Nepnieuws
Je zou je kunnen afvragen: waaraan zal ik kunnen weten dat het moment is aangebroken? Hoe zal ik weten of het geen nepnieuws is? Dan moeten we ook eerst duidelijk stellen dat we het hier gaan hebben over de kinderen van God. De gelovigen in Jezus Christus die leven in de verwachting van Jezus’ komst.
Nu zoeken we meestal in het boek Openbaring of de andere profetische boeken om daar aanwijzingen te vinden. Daar vind je in Openbaring 1: ‘Zie, Hij komt met de wolken en elk oog zal Hem zien, ook zij, die Hem hebben doorstoken; en alle stammen der aarde zullen over Hem weeklagen. Ja, amen’ (vers 7). Dat is dus heel algemeen en de rest van Openbaring vertelt tot bijna in detail van wat deze wereld de komende tijd te wachten staat en dat is behoorlijk schrikbarend. En dat is speciaal van belang voor de mensen die, als het zo ver is, niet geloven of die zijn afgevallen van hun geloof. Daar moeten we gewoon eerlijk over zijn: zij gaan een zware tijd tegemoet onder de regering van wat de antichrist wordt genoemd. Dat is de duivelse figuur die de dienst in deze wereld gaat uitmaken.

Mysterie
Een grote menigte mensen blijkt hiervan te worden uitgezonderd. Dat zijn de gelovigen die leven in de verwachting van de komst van Jezus die ons hier weghaalt om voorgoed bij Hem te zijn. Hij heeft dat ook gezegd in het hogepriesterlijk gebed: ‘Vader, hetgeen Gij Mij gegeven hebt; Ik wil, dat, waar Ik ben, ook zij bij Mij zijn, om mijn heerlijkheid te aanschouwen, die Gij Mij gegeven hebt’ (Johannes 17:24). In 1 Corinthiërs 15 wordt ons, gelovigen, een geheim verteld: ‘Zie, ik deel u een geheimenis mede. Allen zullen wij niet ontslapen, maar allen zullen wij veranderd worden, in een ondeelbaar ogenblik, bij de laatste bazuin, want de bazuin zal klinken en de doden zullen onvergankelijk opgewekt worden en wij zullen veranderd worden’ (vers 51-52). Dat woord ‘geheimenis’ is het Griekse woord ‘mysterion’, een mysterie. Wat hier aan ons verteld wordt is voor ongelovigen een mysterie. Daarom verwijzen ze dit naar het rijk der fabeltjes. Maar Jezus is uiterst serieus.

Indien wij geloven
Mattheüs 24 vertelt ons: ‘Hij zal zijn engelen uitzenden met luid bazuingeschal en zij zullen zijn uitverkorenen verzamelen uit de vier windstreken, van het ene uiterste der hemelen tot het andere. Doch van die dag en van die ure weet niemand, ook de engelen der hemelen niet, ook de Zoon niet, maar de Vader alleen. Daarom, weest ook gij bereid, want op een uur, dat gij het niet verwacht, komt de Zoon des mensen’ (vers 31, 36, 44). Paulus weet hier ook alles van en verwijst hiernaar in 1 Thessalonicenzen 4:13-17: ‘Wij willen u niet onkundig laten, broeders, wat betreft hen, die ontslapen, opdat gij niet bedroefd zijt, zoals de andere mensen, die geen hoop hebben. Want indien wij geloven, dat Jezus gestorven en opgestaan is, zal God ook zo hen, die ontslapen zijn, door Jezus wederbrengen met Hem. Want dit zeggen wij u met een woord des Heren: wij, levenden, die achterblijven tot de komst des Heren, zullen in geen geval de ontslapenen voorgaan, want de Here zelf zal op een teken, bij het roepen van een aartsengel en bij het geklank ener bazuin Gods, nederdalen van de hemel, en zij, die in Christus gestorven zijn, zullen het eerst opstaan; daarna zullen wij, levenden, die achterbleven, samen met hen op de wolken in een oogwenk weggevoerd worden, de Here tegemoet in de lucht, en zo zullen wij altijd met de Here wezen.’

Het is wel belangrijk erop te wijzen, dat Jezus bij die gebeurtenis niet op de aarde komt. Hij komt ons als het ware tegemoet, wij voegen ons bij Hem en gaan samen met Hem naar het Vaderhuis. Je ziet wel: dit is zo verpakt dat een ongelovige er niets van snapt. Maar voor ons is het voorgeschreven geschiedenis.

Het ‘vertreksignaal’
Laten we alles wat gebeuren gaat eens op een rijtje zetten:
• Er zal ‘een teken’ zijn. Er staat niet bij wat dat teken is maar het zal zeer duidelijk zijn voor degenen voor wie het bedoeld is.
• Een aartsengel, een afgezant van God Zelf, zal ons roepen en wij zullen het horen.
• Een bazuin van God zal weerklinken als vertreksignaal.
• Wij zullen veranderd worden; onze lichamen zullen niet meer vastzitten aan deze aarde.
• Er is een volgorde van vertrek:
1. zij, die in Christus gestorven zijn, zullen het eerst opstaan
2. daarna zullen wij, levenden die achterbleven, ons aansluiten
3. en samen zullen wij in een oogwenk weggevoerd worden, de Here tegemoet in de lucht,
‘en zo zullen wij altijd met de Here wezen.’

Het is moeilijk om het je allemaal voor te stellen. Wat een gebeurtenis zal dat zijn!

Wim Embregts