Ze gaan hand in hand

Els ter Welle • 96 - 2020 • Uitgave: 2
’Door de zegen van oprechte mensen komt een stad tot bloei’ (Spreuken 11:11 NBV).

Als ik deze tekst lees, denk ik aan wat mijn man Herman vertelde over Glasgow waar hij student was op de zendingsschool van de WEC.1

Het verhaal gaat als volgt: Het is aan het einde van de zesde eeuw als een prinses in Schotland wordt verkracht door een prins uit Wales. Als ze zwanger blijkt te zijn, is haar vader in alle staten. Hij is zo woedend dat hij zijn dochter van een hoge rots laat afgooien. Wonder boven wonder overleven zij en haar ongeboren kind deze dramatische val. Ze wordt in een gammel bootje gelegd en drijft veel verderop aan land. Ze wordt in een klooster opgenomen en daar wordt haar kind geboren. Het is een jongen en hij krijgt officieel de naam Kentigern, maar ze geven hem de koosnaam Mungo, wat ‘geliefde’ betekent.2

Het motto
Dit kind groeit uit tot een groot man van God. Op de leeftijd van vijfentwintig jaar begint hij een missiewerk in de buurt van de rivier de Clyde in Schotland. Hij maakt vele bekeerlingen door zijn heilige en sobere leven en zijn radicale prediking. Hij bouwt er een kerk en sticht de stad Glasgow waarvan hij beschermheilige wordt. Zijn vurig gebed voor zijn geliefde stad luidt: “Lord, let Glasgow flourish (bloeien) by the preaching of Thy word.”

Dit wordt in 1663 het motto van de stad. Glasgow groeit uit tot de grootste stad van Schotland en wordt een belangrijke industrie- en handelsstad met onder andere grote scheepswerven. Maar wat nog belangrijker is: er ontwikkelt zich door de jaren heen een rijk geestelijk leven. Toen Herman daar van 1957 - 1960 student was, kon je overal evangeliseren zonder een vergunning aan te vragen. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt.

HET antwoord
“Door de prediking van Gods Woord komt een stad tot bloei.” Een mooie variant op onze tekst. Vorige maand benadrukte ik het belang van sociale actie waarin we als gelovigen opkomen voor onrecht en nood in onze omgeving. Deze keer wil ik de schijnwerper richten op evangelisatie. Als Jezus HET antwoord is, dan gaat het erom dat mensen Hem leren kennen en ze van binnenuit veranderd worden.
Sociale actie en evangelisatie horen bij elkaar. Ze gaan hand in hand. En het is Gods bedoeling dat we allemaal op onze eigen wijze er een aandeel in hebben.

Els ter Welle

1 Wereld Evangelisatie voor Christus.
2 Er zijn verschillende versies van dit verhaal