Zalige tegenspoed?

Els ter Welle • 93 - 2017 • Uitgave: 21
‘Iemand die al wijs is, wordt door kritiek nog wijzer’ (Spreuken 9:9, BIGT)

Toen mijn moeder tot geloof kwam, veranderde er veel bij ons thuis. Zo zongen we tussen de middag na het eten altijd uit de bundel van Johannes de Heer totdat mijn broer en ik weer naar school moesten. Ik ken dan ook de meeste liederen uit mijn hoofd.
Er was echter één lied waar ik me aan ergerde, vooral toen ik een tiener was: ‘Maak uw zorgen tot uw schatten, maak uw droefheid tot uw lied’ (nr. 853). Ik dacht: “Hoe kunnen ze zo iets verschrikkelijks zingen?” Ik hield dan ook mijn mond stijf dicht bij dit vers. Niemand zit toch te juichen bij moeilijkheden?

De vorige keer eindigde ik met de stelling dat een wijs mens ook wijzer (beter) wordt door onterechte kritiek en oordeel. Laten we eens kijken naar wat de apostelen hierover zeggen.
Jakobus 1:2 zegt: ‘Vrienden, als jullie het heel moeilijk hebben, dan moeten jullie blij zijn’ (Bijbel in gewone taal). Petrus stemt hier helemaal mee in: ‘Wees blij, ook al hebben jullie het nu een korte tijd heel moeilijk’ (1 Petrus 1:6, BIGT).
Ik vind dit heftig en nog steeds heel moeilijk. Maar het betekent niet dat we geen verdriet mogen hebben, dat zou onnatuurlijk zijn. Jakobus en Petrus keken echter verder. Zij zagen dat onze moeilijkheden voor God mogelijkheden zijn om ons te kneden naar Zijn beeld!
Rechtvaardige kritiek is bedoeld om ons te corrigeren, onrechtvaardige kritiek om ons te beproeven en te louteren / te zuiveren.
De grote Godsman Hudson Taylor (1832-1905) werkte 51 jaar in China en legde het hele land open voor het Evangelie. Maar er was verschrikkelijke tegenstand. Er werd over hem geroddeld en er kwam hevige kritiek. Hij schreef hierover het volgende: ‘Ik word door sommigen benijd, door velen veracht, misschien door anderen gehaat, vaak beschuldigd van dingen waarvan ik nog nooit gehoord heb of waarmee ik nooit iets te maken heb gehad.’ Bovendien verloor hij zijn vrouw en drie kinderen. En dan schrijft hij een artikel met als titel: Zalige tegenspoed. Ongelooflijk toch?
Uiteindelijk zijn bij ons de ogen ook open gegaan. Herman en ik hebben in de moeilijkste perioden van ons leven de kostbaarste lessen geleerd! In zo’n heftige tijd kwam Anne van der Bijl bij ons op bezoek. Hij zei tegen mijn man: “Herman, als je er heiliger door wordt, is het alles waard.”

Hoe is het met u? Mag de hemelse Pottenbakker ook u – dwars door moeiten heen – vormen naar Zijn beeld?
Volgende keer verder.

Els ter Welle