Zal de volgende paus de laatste zijn?

Henk Schouten • 89 - 2013 • Uitgave: 6
Paus Benedictus XVI heeft bijna iedereen verrast met de aankondiging van zijn terugtreding. Op 28 februari om 20.00 uur begon de ‘sedes vacatio’. Dan is de heilige stoel vacant en is er een einde gekomen aan het pontificaat, de ambtsperiode van de huidige paus. Vervolgens begint een soort van schimmenspel met als hoogtepunt het moment dat de woorden ‘habemus papam’ geroepen zullen worden, ‘we hebben een paus’. Dit schimmenspel vindt volstrekt van de buitenwereld afgesloten plaats. Excommunicatie dreigt voor ieder die het zwijgen doorbreekt. Uit 118 bisschoppen, onder wie Kardinaal Wim Eijk, zal de nieuwe paus gekozen worden. Deze 118 kardinalen gaan in conclaaf, dat is een verbastering van het Latijnse ‘cum clave’ , met sleutel, zeg maar: achter slot en grendel. Niemand zal iets weten of horen voordat de witte rook de ontspanning brengt en het ‘habemus papam’ klinkt.

Profetieën van Malachias
Toen ik dit wereldnieuws vernam, kwam er een herinnering aan een klein boekje in mijn boekenkast met de titel ‘Nog drie pausen?’ (uitg. Ambo, niet meer verkrijgbaar). Het boekje behandelt de zogenaamde ‘profetieën van Malachias’. De eerste melding van deze ‘profetieën’ stamt uit 1559. Malachias schijnt zijn profetieën gehad te hebben eind 1139 tot begin 1140.
Waar gaat het om? Malachias beschrijft kort en bondig de pausen die als herder van de Katholiek kerk zullen aantreden, zelfs met de tegenpausen erbij. Ja, er was wel eens concurrentie om de heilige zetel. Die beschrijvingen zijn soms verrassend nauwkeurig. Het boekje dat ik daarover had, stamt uit 1970, dat was gedurende het pontificaat (de regeerperiode van een paus) van Paulus VI, de Flos Florum, bloem der bloemen, zoals Malachias hem omschreef. Paulus VI overleed in 1978, hij was de laatste paus die met name genoemd werd door de schrijver van het genoemde boekje, de overige pausen waren immers nog niet bekend, maar wel met hun door Malachias omschreven aanduidingen. Wij weten inmiddels welke pausen volgden: Paus Johannes Paulus I, Johannes Paulus II en de nu teruggetreden paus Benedictus XVI. Altijd werd gesteld dat deze huidige paus door Malachias beschreven iets met Benedictus had. Over deze Benedictus uit de 5e eeuw schreef Feike ter Velde in het vorige nummer van Het Zoeklicht. De teruggetreden paus Benedictus XVI werd door Malachias ‘gloria olivae’ genoemd, de glorie van de olijf. Een andere aanduiding voor Benedictijnen is Olivetanen. Bij elkaar genomen zijn het opmerkelijke zaken.
Opvallend is dus dat Malachias de lange rij van pausen heeft voorzien en voor zover wij kunnen begrijpen heel correct heeft beschreven. De lijst van Malachias is nog niet ten einde, er is nog één paus beschreven, dan komt Christus terug. Deze laatste paus zal ‘zijn kudde weiden te midden van vele beproevingen. Daarna zal de stad met zeven heuvels verwoest worden en zal de geduchte Rechter de mensen oordelen’, aldus Malachias.

De wereld wordt voorbereid
Wat moeten we met deze informatie, zo zult u zich wellicht afvragen. Moeten we ons oor te luisteren leggen bij Katholieke monniken en hun profetieën? Zover wil ik niet gaan, ik stop bij de constatering dat dit alles ten minste opmerkelijk is. Maar worden wij niet geroepen om opmerkzaam te zijn? Moeten wij niet letten op de tekenen der tijden?
Dit alles komt zeker niet in plaats van de Schrift, maar het kan aanvullend zijn. De tijd begint te dringen, de wereld is in veel opzichten in beweging en wordt voorbereid op de grote dingen die zullen plaatsvinden met de wederkomst van onze Here Jezus. Of dat wel of niet tijdens het pontificaat van de volgende paus zal plaatsvinden, is voor ons niet het belangrijkste. Belangrijker is de vraag of wij klaar zijn om onze Here in vrijmoedigheid en met grote vreugde te ontmoeten.
Ik weet het zeker, Jezus zal komen, Maranatha.

Ds. Henk Schouten