Yes, wij zijn getrouwd

Bert Reinds • 89 - 2013 • Uitgave: 3
‘Dit geheimenis is groot, doch ik spreek met het oog op Christus en op de gemeente’
(Efeziërs 5:32)


Na een huwelijk van 7 jaar zijn ze uit elkaar, voetballer Rafael van de Vaart en zijn Sylvie. Misschien had u het gehoord of gelezen. Zelfs het Nederlands Dagblad besteedde er een artikel aan. Het huwelijk zou zijn bezweken onder de constante druk van het geluk.

Wat is er toch met de houdbaarheid van het huwelijk aan de hand. Steeds minder mensen gaan trouwen en zij die getrouwd zijn leven vaak een ondermaats huwelijksleven. Dat is voor de nieuwe generatie in 2013 weer aanleiding om maar voor een alternatief te gaan. Zijn we nog zuinig op het huwelijk en waaruit blijkt dat dan? En hoe is de staat van uw relatie eigenlijk? Hieronder volgt de APK.

Wat hadden we ook alweer afgesproken?
Een huwelijk sluit je niet, maar een huwelijk open je. Het huwelijk is geen doel, maar een weg, een bouwproces. Het levensdoel is een Beelddrager Gods te zijn, het huwelijk is de werkplaats waar het levensdoel geleerd wordt. En net zoals er in de bouw sprake is van bouwen volgens het bouwplan, geldt dat ook voor het bouwen aan je huwelijk. Het veranderings(groei)proces heeft alleen maar kans van slagen wanneer er gewerkt wordt binnen de kaders van de bouwtekening, opgetekend door de Bouwmeester.

Tijdens het bouwen is het van belang te weten dat de ander anders is. Dat ‘anders’ heeft te maken met o.a. de familiegeschiedenis. Je hebt allebei gewoontes meegekregen, wat bagage of ballast kan zijn. Ook wat de karakterstructuur betreft, is de ander anders. Het uitgangspunt in het samenwerken moet dan ook niet zijn: hoe krijg ik de ander zoals ik het wil, maar: hoe kunt u, verschillend als u bent, elkaar aanvullen, zonder een bedreiging te zijn, of uzelf als teveel te ervaren. Samenwerken, het heeft te maken met de wil om er beiden voor te gaan. Samenwerken kan alleen als er voor beiden ruimte is om een mening te geven, om kritiek te uiten en te krijgen.

Een paar werkafspraken voor ‘morgen’
Het vertrekpunt is weer helder, daarom nu naar de ronde afspraken. Want u wilt het toch goed houden?
• Wanneer u met elkaar in gesprek bent, zeg dan wat u bedoelt en waar het u om gaat. Dwaal niet af tijdens het gesprek, door bijvoorbeeld, wanneer u merkt dat u aan de ‘verliezende’ hand bent, oude koeien uit de sloot te halen.
• Denk en voel niet voor elkaar, dreig daar ook niet mee. De opmerking: ‘Ik zie wel wat je voelt’ kan dus niet, u kunt hooguit inschatten/verwachten wat de ander voelt, maar dit moet gecheckt worden op het waarheidsgehalte: “Klopt het dat…”
• Manipuleer niet, wanneer u niet uw zin krijgt. Manipulatie kan op verschillende manieren plaatsvinden, van het doen van een klusje tot het elkaar onthouden van seksueel contact. Manipulatie is een infantiele manier om uw zin te krijgen, kleine kinderen doen dat ook: Als ik geen snoepje krijg, dan houd ik niet meer van jou.
• Op de werkplek heeft schreeuwen tegen elkaar weinig zin. U slaat op deze wijze als het ware de deur van het hart van de ander dicht. Schreeuwen heeft met onmacht te maken, geen controle of grip hebben op de situatie. Het is beter uw onmacht te vertellen dan het te overschreeuwen.
• Het Bijbelboek Spreuken is een boek waarin veel nuttige tips over omgang op de werkplek staan. Lees en bestudeer ze samen eens.
• Erken, wanneer de één een probleem aangeeft, dat de ander deel is van het probleem, dus ook een deel van de oplossing in handen heeft. ‘Verdraagt elkanders lasten’ betekent binnen het huwelijk: wanneer de ander een probleem heeft, heb ik dit ook, dus wanneer het om de oplossing gaat heb ik, ook al ben ik niet diegene die het probleem naar ‘buiten’ brengt, toch ook een deel van de oplossing.
• Stop de gedachten en het gedrag dat als doel heeft de ander te willen veranderen. Help elkaar meer het unieke in de ander zichtbaar te maken en te waarborgen. Heb respect voor elkaar, u bent beiden een schepsel van God.
• Zet de ‘verwarming’ in de relatie wat hoger! Als het koud is, thuis, zoekt u naar warmtebronnen om de temperatuur aangenamer te maken, zo ook in uw huwelijk. De thermostaat aanzetten en niet alleen de temperatuur opnemen. Verwarmend is in dit verband: vriendelijkheid, guller, attent, minder kritisch en koppig, sta wat minder snel met je oordeel klaar.
• Houd het scorebord uit uw relatie. Dat betekent dat u stopt met het turven van elkaars fouten, maar ook met het bijhouden van uw opofferende daden. Als u bang bent dat u geen waardering krijgt, kunt u dat beter rechtstreeks zeggen.

Laat de Bedenker van het huwelijk steeds het laatste woord hebben en niet uw ergernissen. Dat uw huwelijk in 2013 een uitnodigende werkplaats van de Bedenker van het huwelijk mag zijn. En nu aan de slag: Maak er werk van!

Bert Reinds