Worden wij ook gechipt?

ds. Theo Niemeijer • 91 - 2015 • Uitgave: 4
Uw artikel ‘Wie is de antichrist’ in Het Zoeklicht nr. 24 van de vorige jaargang heeft op mij een zeer diepe indruk gemaakt. Naar aanleiding van dit artikel heb ik nog een vraag. Zullen wij als christenen die bij de opname behoren, nog vóór de opname ook een chip krijgen? Zonder dit teken kunnen we toch niet meer kopen of verkopen (Openbaring 13:16-17)? Plaatselijk worden hier al proeven mee gedaan. In mijn werk was ik gespecialiseerd in software van IBM-computers en werkte voor grote bedrijven. Menselijk gezien zou zo’n chip een geweldige oplossing zijn voor veel problemen, maar in het licht van Gods Woord is het een angstige ontwikkeling. (H. W. te Z.)

Antwoord:
In 1995 al las ik een artikel in de krant over de invloed van computers in onze samenleving, waarin Mark Bregman, general manager van IBM, het volgende vertelde:
“Volgens IBM is het tijdperk van de pc zo’n beetje voorbij en is de toekomst aan ‘pervasive computing’. Overal in onze leefomgeving zullen gespecialiseerde computertjes en smartcards, uiteraard allemaal gekoppeld via internet, zo discreet hun werk doen dat de consument het nauwelijks nog merkt. In het laboratorium van IBM in Zürich zijn de ontwikkelingen hierin veel verder dan menigeen denkt!
De smartcard zal er naar verwachting voor zorgen dat niemand meer met een portemonnee, sleutelbossen, creditcards, pinpassen en identiteitsbewijzen rond hoeft te lopen. De rekenkracht van een fikse pc zal met gemak op zo’n smartcard passen. Iedereen zal dan zo’n ‘elektronisch ego’ gewoon in zijn binnenzak hebben, terwijl overal – in de auto, de leuning van een vliegtuigstoel, in vergaderzalen, hotelkamers en natuurlijk thuis – ‘docking stations’ zitten: je steekt je smartcard in de gleuf en je eigen computer komt tot leven.”
Als dit zover is, zal de computerindustrie ophouden interessant te zijn voor het grote publiek, aldus Mark Bregman, waarop hij zegt: “De computer moet dus eigenlijk worden als God: alomtegenwoordig, maar onzichtbaar.” IBM is blijkbaar bereid in dezen als Heilige Geest op te treden!
Dit interview van zo’n 20 jaar geleden is maar al te zeer bewaarheid! Het is zelfs sneller gegaan dan aangekondigd! In de financiële dienstverlening wordt er serieus van uitgegaan dat over tien jaar al het betalingsverkeer elektronisch geregeld zal worden. We kunnen nu al merken dat het aantal loketten waar geldhandelingen verricht kunnen worden al sterk gereduceerd is en het aantal automaten waar geld gepind kan worden daalt. De ontwikkelingen om de smartcard in grootte terug te brengen tot de grote van een rijstkorrel zijn reeds voltooid. Iedereen kan alle benodigde informatie bij zich hebben in een chip die onderhuids geïmplanteerd kan worden. Wat reeds verschillende jaren bij dieren toegepast wordt, waarbij dieren gechipt worden zodat alle informatie altijd en overal gemakkelijk te af te lezen valt, zal zo ook mogelijk worden voor de mensen die hierin de dieren zullen volgen.
Openbaring 13:16-17 komt hiermee wel heel dicht bij, als we lezen dat niemand meer iets kan kopen of verkopen, tenzij iemand het getal van de antichrist (666) op zijn rechterhand of voorhoofd draagt. De geest van de antichrist, waardoor het denken van de mensen beïnvloed wordt, heeft de komst van de antichrist al helemaal voorbereid. Het wachten is alleen nog maar op de daadwerkelijke verschijning van deze wereldleider. Door hem worden wereldpolitiek, wereldreligie en wereldeconomie, deze drie grote machtsblokken, samengevoegd tot één persoon. En de huidige wereldbevolking is hier helemaal klaar voor, ja de geest van de antichrist heeft z’n werk goed gedaan!
Als gemeente zien we de ontwikkeling van al deze dingen. We zien dat de wereld steeds meer voorbereid wordt voor de komst van de antichrist. De Bijbel leert ons dat de antichrist zich pas kan openbaren wanneer de gemeente opgenomen is. Het zou best kunnen zijn dat we de inleidingen mee zullen maken, maar voor de uiteindelijke heerschappij van de antichrist zal de gemeente bewaard worden.


Sinds kort heb ik een abonnement op uw blad. U schrijft dat aan de opname van de gemeente geen vervulling van een profetie meer vooraf behoeft te gaan. Mijn vraag is: alle volken hebben toch nog niet het evangelie gehoord? Wycliffe Bijbelvertalers is hier toch heel druk mee bezig? (D.M. te V.)

Antwoord:
Wanneer we 1 Tessalonicenzen 4:17 lezen, zien we dat zelfs Paulus zich bij hen rekende die de opname van de gemeente mee zouden maken! Wanneer zelfs Paulus, die zo goed op de hoogte was van alle profetieën, in zijn leven deze opname verwachtte, hoeveel te meer mogen ook wij dat doen!
Het vers uit Matteüs 24:14 moeten we wel goed in het verband van dit gedeelte lezen. Het gaat hier om de ‘rede over de laatste dingen’, waarin de Here Jezus Zijn apostelen antwoord geeft op de drie vragen die Hem in vers 3 gesteld worden:
1. wanneer wordt de tempel verwoest?
2. wat is het teken van Uw wederkomst? (niet opname!)
3. wat is het teken van de voleinding der wereld?
De tempel zou nog binnen één generatie verwoest worden (70 na Chr.).
De tekenen van Zijn komst worden hierna opgesomd: verleiding, oorlogen, hongernoden en aardbevingen, antisemitisme, wetsverachting en verkilling in de liefde. In vers 14 gaat het niet om een teken voorafgaand aan Zijn wederkomst, maar voorafgaand aan het vergaan van de wereld!
Er staat: ‘Dit evangelie van het Koninkrijk zal in de gehele wereld gepredikt worden tot een getuigenis voor alle volken, en dan zal het einde komen.’ Twee opmerkingen hierover:
• Het gaat hier om het ‘Evangelie van het Koninkrijk’, de proclamatie van het koninkrijk der hemelen, zoals Johannes de Doper (Matteüs 3:2) en de Here Jezus (Matteüs 4:17) dit deden. Wij weten dat het Joodse volk de Here Jezus als Koning verworpen heeft, waarmee het koninkrijk van hen weggenomen werd. Hiermee werd Israël op een zijspoor gezet en werd de gemeente geroepen. Nadat de gemeente wordt opgenomen, pakt de Here God de draad weer op met Zijn verbondsvolk Israël, waarbij Hij Zijn verbond met Israël zal gedenken en de vele beloften in het Oude Testament aan Israël gedaan, in vervulling zullen gaan. Dan zal het ‘evangelie van het koninkrijk’ wereldwijd verkondigd worden en Israël Gods grote zendingsvolk worden. Dan gaat Jesaja 2:3 in vervulling: ‘Want uit Sion zal de wet uitgaan en des Heren Woord uit Jeruzalem.’ Dan zal het Joodse volk wereldwijd verkondigen dat de Here Jezus koning is. Dit zal tijdens het Messiaanse vrederijk plaatsvinden.
De evangelieboodschap van vandaag is duidelijk anders! Nu verkondigen wij: ‘Jezus Christus en die gekruisigd’ (1 Korintiërs 2:2), waardoor we vergeving van zonde en eeuwig leven ontvangen. Helaas zijn er nu al velen die dit evangelie vervangen hebben door het evangelie dat straks pas door het Joodse volk verkondigd zal worden. Zo is het evangelie: ‘Jezus Christus en die gekruisigd’ door velen vervangen door de ‘proclamatie van zijn koninkrijk met daarmee verbonden de genezing van de zieken en de uitdrijving van demonische machten.’ Ook tijdens het leven van Jezus op aarde wilden ze Hem al met geweld koning maken, men kon niet afwachten, terwijl we in Hebreeën 10:13 lezen dat Hij nu aan Gods rechterhand zit en afwacht tot het moment, dat Hij het koningschap zal aanvaarden (Openbaring 19:6).
• Als het evangelie van het koninkrijk aan alle volken verkondigd is, zal niet de Here Jezus wederkomen, want dat is al duizend jaar eerder gebeurd, maar zal deze aarde vergaan en zal er een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zijn, juist zoals het er staat: ‘dan zal het einde gekomen zijn.’

Theo Niemeijer