Word gesterkt in de Heere!

Oscar Lohuis • 94 - 2018 • Uitgave: 15/16
Wat wij het meest nodig hebben in onze families en kerkelijke gemeenten zijn mensen die sterk zijn in de Heere. Gods methode om een krachtig werk te doen in een bepaalde tijd is niet weer een nieuwe formule, strategie of aanpak. Gods methode is mensen. Hij zegent mensen met de kracht van de Heilige Geest en met gaven, waardoor zij tot zegen worden voor anderen.

Wij zijn allemaal betrokken in een zeer reële geestelijke strijd. De vijand van onze ziel probeert op alle mogelijke manieren om ons te verzwakken. Onze strijd is niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis. Satan heeft tactieken en listen om ons af te leiden en daardoor onderuit te laten gaan. Hij probeert het voor elkaar te krijgen dat wij niet meer sterk zijn in de Heere, dat wij net als Simson onze kracht verliezen. Als dat gebeurt, gaat er meer verloren dan ons lief is.

Kleine kracht
Het goede nieuws is dat wij gesterkt kunnen worden in de Heere. Er staat niet slechts ‘word gesterkt’ maar ‘word gesterkt in de Heere’. Wijzelf hebben niet de kracht die nodig is. De Bijbel zegt dat wij mensen kleine kracht hebben. In Jesaja 40 staat dat zelfs jonge mannen moe en mat worden en hun kracht verliezen. Degenen die fysiek het meest sterk zijn onder de mensen zijn jonge mannen, maar zelfs zij hebben niet de kracht die werkelijk nodig is om stand te houden in de geestelijke strijd. Maar wie de Heere verwachten putten nieuwe kracht.
Wij moeten ons realiseren dat wij geen partij zijn voor onze tegenstander. Hoe zouden wij ooit stand kunnen houden tegen ‘wereldbeheersers van de duisternis’? De geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten oefenen onophoudelijk hun invloed uit op het menselijke denken, doen en laten. Het grootste probleem is dat zoveel mensen niet eens doorhebben dat ze in deze geestelijke oorlog betrokken zijn. De vijandige machten spreken leugens in, zetten ons op dwaalsporen en zorgen voor een bepaalde bedwelming. Zij kunnen dat ongestoord doen, zolang wij niet eens doorhebben dat zij daarmee bezig zijn. Paulus schudt ons wakker in Efeze 6:10-20. Deze strijd is werkelijk aan de orde. Elders in zijn brieven schrijft hij ‘wij zijn niet onwetend ten aanzien van zijn (satans) tactieken’.

De geschiedenis
Wie zich verdiept in zowel de persoonlijke geschiedenis van mensen als in de wereldgeschiedenis zal ontdekken dat mensen vaak denken dat zij het kwaad in hun eigen hart en leven kunnen overwinnen, maar daar niet toe in staat blijken te zijn. Juist mensen die zeggen ‘wij zullen’ blijken hopeloos te falen. Bij de torenbouw van Babel zeiden ze ‘wij zullen’, maar in verschillende opzichten bereikten ze precies het tegenovergestelde van wat ze wilden bereiken. Er rustte geen zegen op. Juist de natiën, machthebbers en culturen die verklaarden het paradijs op aarde te gaan creëren hebben er een hel op aarde van gemaakt. Degenen die zeiden: “Wij zullen de beste beschaving ooit worden, wij zullen een perfecte cultuur ontwikkelen, wij zullen de wereldproblemen oplossen” hebben zich menigmaal zelf ontwikkeld tot vreselijk onderdrukkende, moordende en tiranniserende regimes. Mensen zijn zo vaak blind voor het kwaad in hun eigen hart en leven en hebben totaal niet door dat wij allemaal te maken hebben met machten van het kwaad, die wij zelf niet kunnen overwinnen.

De sterkte van Zijn macht
‘Word gesterkt in de Heere en in de sterkte van Zijn macht’ (Efeze 6:10). Wij kunnen gesterkt worden in de Heere Jezus Christus. Over Hem staat in dezelfde brief geschreven dat God Hem heeft opgewekt uit de dood en aan Zijn rechterhand heeft gezet in de hemelse gewesten. Dat wil zeggen dat Hij nu alle macht heeft in de hemel en op de aarde. Daarom staat in datzelfde gedeelte (Efeze 1:19-23) dat Jezus Christus geplaatst is ver boven alle overheid en macht en kracht en heerschappij. Dat betekent dat Jezus dus ver boven alle overheden, machten en wereldbeheersers van de duisternis – waartegen onze strijd is – gezeten is. Wij zijn geen partij voor de duivel, hij is voor ons veel te sterk, maar Jezus is oneindig-veel-meer-dan-partij voor de duivel! God heeft Jezus de naam boven alle naam gegeven, en heeft alle dingen aan Zijn voeten onderworpen. Jezus is Overwinnaar!
Wij kunnen dus alleen maar echt sterk worden in de Heere Jezus. Daartoe is ook de uitnodiging, de oproep: word gesterkt in de Heere en in de sterkte van Zijn macht. Daarom heeft Paulus ook geschreven over ‘de allesovertreffende grootheid van Zijn kracht aan ons die geloven’ (Efeze 1:19). Als we gaan geloven, als we de Heere gaan verwachten, als we stoppen te zeggen dat wijzelf het wel even zullen doen, en in plaats daarvan leren bidden en in afhankelijkheid van Hem te gaan leven, dan zullen we deze allesovertreffende kracht ook gaan ervaren. God heeft Jezus Christus, Die Hoofd is over alle dingen, regeert over alles en iedereen, gegeven aan de gemeente. Wij zijn het lichaam van Hem Die alles in allen vervult (Efeze 1:22,23).

Incarnatie
Dit ook een van de redenen waarom het nodig was dat God mens werd. De incarnatie van God in Jezus Christus is het meest revolutionaire en uitdagende van wat de Bijbel leert. Dit is het punt van ons geloof dat Joden, moslims en mensen van oosterse religies, laat staan atheïsten, niet accepteren. Zelfs veel christenen – beter gezegd mensen die zich tot het christendom rekenen – loochenen vandaag de dag dat Jezus Christus aan God gelijk is. Toch is dit van wezenlijk belang. Hiermee staat of valt alles. Als Jezus Christus niet aan God gelijk is, dan had Hij nooit onze zonden kunnen dragen aan het kruis. En, in het kader van waar we het nu over hebben, Hij is in het vlees gekomen om voor ons Overwinnaar in de geestelijke strijd te worden. Hij heeft volledig deel gekregen aan onze strijd en aan ons lijden, heeft meer dan welk mens dan ook met de machten van de duisternis en het kwaad te maken gehad, en is staande gebleven! Waar de eerste Adam faalde, omdat hij toegaf aan de verleidingen van de duivel, heeft de tweede Adam – de tweede vertegenwoordiger van de hele mensheid – niet gefaald! God is in Jezus mens geworden om in onze plaats, voor ons, satan de kop te vermorzelen en de overwinning in de geestelijke strijd te behalen.

Zijn wij geestelijk sterk?
Nu kunnen wij gesterkt worden. De zinsconstructie van het vers dat we overdenken (Efeze 6:10) zegt veel. Het staat er in de passieve vorm: ‘word gesterkt in de Heere’. Dat betekent dat het aan ons gedaan wordt. Wij doen het niet zelf, Hij maakt ons sterkt. Maar het staat er ook in de gebiedende wijs: ‘word gesterkt in de Heere’. Tegelijkertijd is het een opdracht. Wij kunnen ons laten sterken. Het is net als met de opdracht uit Efeze 5:18: Word vervuld met de Heilige Geest. Dat kan je niet zelf voor elkaar krijgen, maar je kunt je wel laten vullen met de Geest. Er ligt dus ook een verantwoordelijkheid bij ons.
Als wij niet sterk zijn, ligt dat niet aan de Heere, maar aan ons. Hij wil natuurlijk dat wij sterk zijn in Hem. Daarvoor heeft God Zijn Zoon gegeven, daarvoor is Jezus Christus naar deze wereld gekomen, heeft Hij geleden, is Hij gestorven en is Hij opgestaan en verheerlijkt. God geeft Zijn kracht en Zijn Geest niet matig. Hij wil graag dat we overvloeien, dat wij leven uit een overvloeiende beker (Psalm 23:5) en niet uit een klein bodempje onderin in de beker.

Om sterk te zijn in Hem moeten wij de geestelijke wapenrusting aan doen. Twee onderdelen van die wapenrusting, die onmisbaar zijn om moreel en geestelijk sterk te worden en staande te blijven, zijn het Woord en het gebed. Het begint met ‘uw middel omgord met de waarheid’ en eindigt met ‘het zwaard van de Geest, dat is het Woord’. We zullen de leugenachtige listen en verleidingen van de duivel niet kunnen onderscheiden en weerstaan als we menen zonder het Woord van God af te kunnen. Nemen we de tijd om in het Woord te lezen?

Geestelijke stumpers
Laatst werd ik midden in de nacht wakker. Een bepaalde gedachte drong zich sterk aan mij op en ik raakte ervan overtuigd: er is een hongersnood wat betreft het Woord van God in ons land, ook onder christenen. Het grootste probleem is echter dat de meesten het niet door hebben en er daarom ook niets aan doen. We zijn geestelijk gezien uitgehongerd, vermagerd en zwak geworden, en we hebben het niet door. Daarom gaan we gewoon verder met al onze bezigheden terwijl we gevaarlijk verzwakt zijn geraakt. Er dreigt veel te sterven. Er is alleen nog wat over. Daarom staat er ook: versterk het overige, dat dreigt te sterven. We zijn veel en veel te snel tevreden, met een beetje zegen, met een beetje kracht en klein beetje van de werking van de Heilige Geest. Maar Jezus heeft dit niet allemaal gedaan om ons als geestelijke stumpers ons leven te laten leiden. Hij is gekomen opdat wij leven hebben en overvloed! Hij sprak over stromen van levend water die uit ons binnenste zullen vloeien.

Het tweede dat hoort bij het sterk worden in de Heere en in de sterkte van Zijn macht is het gebed. ‘Bid ook voor mij’, schrijft Paulus, ‘opdat mij het woord gegeven wordt’ en ‘opdat ik met vrijmoedigheid het geheimenis van het Evangelie bekend kan maken’. De zegen die u in uw plaatselijke gemeente meemaakt op zondagmorgen hangt voor een groot deel ook af van het bidden van de gemeente voor de voorgangers die het Woord brengen. Er zal kracht zijn door gebed.
Dit is wat onze gemeenten, wat het Lichaam van Christus in Nederland het meest nodig heeft: mensen die sterk zijn in Hem, omdat ze zich voortdurend laten sterken.

Oscar Lohuis