Woorden wegen

Nol & Helene Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 21
De langste psalm is Psalm 119. Bij ons weten werd deze psalm nooit in één keer gelezen. Door een vrij willekeurige verdeling werd hij in gedeelten gelezen. De lengte van deze psalm zorgde er in mijn (Nol) jonge jaren ook voor, dat mensen die - naar ons oordeel - uitzonderlijk lang waren door mijn vriendjes en mij werden genoemd: 'Psalm 119.

Als er in de Bijbel ooit zoveel aandacht is gegeven aan Gods Woord zelf, dan is het wel in Psalm 119.

ALS ONS VOLKSLIED
In zekere zin lijkt Psalm 119 op ons 'Wilhelmus'. Ons volkslied bestaat uit 15 verzen - wij zullen niet vragen ze compleet op te zeggen. Wat wilde de dichter van deze verzen daarmee zeggen? Hij wilde dat ieder vers begon met de letters van 'Willem van Nassau'. En iets dergelijks is er met Psalm 119 ook aan de hand. Deze psalm bestaat uit 176 verzen - 176 is deelbaar door 22 - de uitkomst van deze deling is 8. De tweeen-twintig zijn een getrouwe afspiegeling van het Hebreeuwse alfabet; en iedere acht verzen beginnen met de opeenvolgende letters van dit alfabet - te beginnen met de 'alef' en eindigend met de 'tau'.

In de Statenvertaling van de Bijbel stonden de letters van het Hebreeuwse alfabet bij iedere acht verzen van Psalm 119. Niemand kon mij in mijn jonge jaren vertellen wat hiermee werd bedoeld. Eerlijk gezegd: 'k Heb het nooit aan de dominee van mijn kerk toentertijd gevraagd. Maar het vertelt ons een heleboel. God geeft les in de taal en Hij zegt er eigenlijk mee, dat wij allemaal moeten luisteren als Hij spreekt. En .... wij moeten Zijn verhaal helemaal aanhoren, van A tot Z, en niet alleen de brokjes die wij nu kunnen verteren.

HET WOORD AAN HET WOORD
Natuurlijk komen er in Psalm 119 veel woorden voor, die slaan op het Woord. Denk maar aan woorden als: getuigenis(sen), verordeningen, inzettingen enz. Laten wij nu alleen maar kijken naar het woordje 'Woord'. En wij denken dat wij daaruit al heel wat lessen kunnen leren.

Reinheid.
"Waarmee zal de jongeling zijn pad rein bewaren? Als hij dat houdt naar uw Woord"- vers 9.

Kennelijk heeft het gebruik van het Woord een goede invloed op ons leven. Als de priesters van Israël vroeger de tempel binnengingen, moesten zij zich eerst baden bij het koperen Wasvat. Het is Paulus die ons het geheim van dit baden vertelt in Efeziërs 5: 26, waar hij schrijft: "Christus heeft de gemeente gereinigd door het waterbad met het Woord'. En de vraag komt op ons allemaal af: Zijn wij rein door het gebruik van het Woord?

Zonde.
"Ik berg uw woord in mijn hart, opdat ik tegen u niet zondige"- vers 11.
Kunnen wij zonder zonde leven? In de eerste plaats moeten wij als antwoord geven: Dat te zeggen is al hoogmoedig en dat is reeds zonde. En op de tweede plaats: Bergen wij het Woord in ons hart? Het is fantastisch wanneer wij een heleboel uit het Woord
weten, maar dat kan een zaak zijn van ons hoofd. Wij moeten het opbergen in ons hart, van waaruit de uitgangen van ons leven zijn. Wanneer wij andere prioriteiten hebben dan het lezen en doen van Gods Woord en het op te bergen in ons hart, zondigen wij daardoor alleen al. Laat staan dat je ook in andere zonden terecht komt. Wat doe je tegen jouw zonden?

Leven.
“O Here, maak mij levend naar uw Woord." vers 107. In vers 25 staat dit ook, en in vers 28 is het "richt mij op naar uw Woord" en in de verzen 74 en 81 staat: "Ik hoop op uw Woord".

Oprichten en hopen hebben beide te maken met leven. En vele andere dingen, die in deze psalm staan kunnen wij niet als wij niet leven. Wat heeft God gezegd over het leven. Wie wij ook zijn, wij zitten allemaal in de put als één ons is ontvallen door de dood. Da's heel natuurlijk, maar Gods kind mag over het graf heenkijken en vertrouwen dat God Zijn genade geeft aan de gestorvene, en dat hij, zij 'leeft' in de hemel wanneer er van geloof sprake is. Wat heeft God beloofd in Zijn Woord? Weten wij dat allemaal? Om het Leven van God te ontvangen moet je Zijn Woord lezen en tot je hart laten doordringen. Hij belooft in de Bijbel het Leven dat nooit meer dood zal gaan. Hopen op Zijn Woord: niet meer iets verwachten van wat jij vindt, maar wat Hij heeft beloofd in Zijn Woord.

BELOOFD = BELOOFD
In Psalm 119: 57 staat: "Ik heb beloofd Uw Woorden te onderhouden".

Wanneer wij de Heiland hebben aangenomen zijn wij een relatie aangegaan. En de andere partij, in dit geval God, mag verwachten dat wij trouw zullen blijven aan dat wat wij hebben beloofd.

En als wij als kinderen van God Hem hebben beloofd, dat wij Zijn Woorden zullen onderhouden, dan worden wij daaraan gehouden. Dat is rechtvaardig, want niemand dwingt ons om zoiets te beloven. Wat is het belangrijk om met Gods Woorden bezig te zijn en vanuit dat Woord iets te leren over onszelf. Hierboven hebben wij getracht daar een klein beetje inzicht in te geven. Leven - Zonde - Reinheid zijn in het oog springende dingen en wie wij ook zijn, wij worden er allemaal vroeg of laat voor gezet om op die drie zaken een antwoord te geven. En God weet het antwoord. Wat doet u ermee? Met Gods Woord? Gebruikt u het regelmatig?

Mijn grootste zorg is niet of God wel aan mijn kant staat, maar of ik aan Gods kant sta.

Nol en Helene Esmeijer