Woorden hebben kracht

Els ter Welle • 96 - 2020 • Uitgave: 12
’Dood en leven zijn in de macht van de tong’ (Spreuken 18:21).

Ons eerste kindje kwam levenloos op de wereld. Het was zo’n mooie gave baby… we waren er kapot van. Na een paar weken kreeg ik slaapproblemen en hevige angst om alleen te zijn. Een vrouw die we hierover in vertrouwen namen, zei dat ik een geest van zenuwziekte had.

Deze woorden hebben mij een tijdlang achtervolgd en een grote invloed op mij gehad. Woorden hebben kracht! Het gesproken woord, maar ook het geschreven woord is als zaad dat in ons hart gezaaid wordt. Het komt op en geeft vrucht.

Wat doen we ermee?
We kunnen onmogelijk in het leven voorkomen dat we gekwetst worden. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Soms zeggen mensen iets zonder na te denken, iets dat ons heel erg pijn doet. Maar wat doen we ermee? Laten we het wortel schieten? Of rukken we de bittere plant er met wortel en al uit? Ik heb het laatste gedaan. Ik heb het de vrouw totaal vergeven, ze bedoelde het niet kwaad. Maar bovenal heb ik mijn vertrouwen steeds weer op God gesteld.

Troost
Met vallen en opstaan heb ik het kwade geen voet gegeven en het goede gecultiveerd!
En – zoals God altijd doet bij hen die Hem liefhebben - Hij heeft deze situatie ten goede gebruikt! In het vele pastoraat dat Herman en ik hebben gedaan, konden we troosten met de troost waarmee we zelf vertroost waren (2 Korinthe 1:1-11).

In Psalm 45 vers 2 zegt David: ’Mijn hart brengt een goed woord voort’. Mooi! Goede woorden geven goede vrucht. Laten we daarvoor gaan!

Els ter Welle

Woorden
Kunnen
Maken of breken
Strelen of steken
Veroordelen of vrijspreken
Pijnigen of plezieren
Verknoeien of versieren

Ontzetten of ontroeren
Helpen opstaan of vloeren
Verlossen of verslinden
Verwonden of verbinden
Ogen openen of verblinden

Woorden
Dood en leven
Zijn in hun macht
Zet Heer een wacht
Voor mijn lippen
Dat niets dodelijks
Zal ontglippen
(Psalm 141:3).