Wonen in de Bijbel

Joël Oosterhagen • 96 - 2020 • Uitgave: 3
Wanneer ik mijn eigen Bijbel vergeten ben naar de samenkomst, dan raak ik in paniek en voel ik mij ‘leeg’. Dat klinkt gek, maar gedurende de dienst blader ik erin en weet ik teksten zo op te zoeken.

Doordat ik aantekeningen maak in mijn Bijbel en verbanden probeer te leggen, weet ik precies of een tekstgedeelte op de linker- of rechterpagina staat. Het zou voor mij een ramp zijn als deze Bijbel kwijtraakt. Misschien is het een idee om de hele Bijbel uit mijn hoofd te leren.

Normaalste zaak
Een broeder in mijn gemeente roept ons altijd op om te ‘wonen in het Woord’. En zo ervaar ik het ook. Door met Gods Woord bezig te zijn, erin te lezen, te memoriseren, te overdenken en toe te passen, gaat de Bijbel leven en merk je dat je niet zonder kunt. Dat we een baby direct na de geboorte melk geven, vinden we de normaalste zaak van de wereld. Maar moet het voor ons als christen niet ook de normaalste zaak zijn dat wij gevoed worden met Gods Woord? ‘Opdat wij daarin mogen opgroeien…’ (1 Petrus 2:2).

Het is niet voor niets dat de Heere Jezus, tijdens de verzoeking in de woestijn, de satan wijst op Gods Woord! Hij weerlegt en ontmantelt daarmee de leugen van satan door juist de Waarheid voor te leggen.

Memoriseren
Tijdens mijn Bijbelschooltijd heb ik veel teksten uit mijn hoofd geleerd. Het vraagt discipline, maar ik ervaar het nog steeds als een rijke zegen om teksten te memoriseren. De jonge schrijfster Jaquelle Crowe geeft in haar boek ‘This Changes Everything’ (uitgave van Het Zoeklicht) een paar tips om teksten uit het hoofd te leren:

Doe het met iemand anders, leg verantwoording aan elkaar af, kies tekstgedeeltes die een bijzondere betekenis voor je hebben, begin klein, daag jezelf steeds meer uit, stel realistische, maar specifieke doelen en wees creatief.

Laten we nu nog gebruikmaken om de Bijbel uit ons hoofd te leren, want het is niet ondenkbaar dat de Bijbel binnenkort als verboden boek wordt gezien.

Joël Oosterhagen