Wist u dat (Israël)

Feike ter Velde • 91 - 2015 • Uitgave: 18
Er is veel goed nieuws over Israël en het Joodse volk!

Internationaal
… Israël de enige democratie is in het Midden-Oosten?
… Israël in 1984 en 1991 in totaal 22.000 Ethiopische Joden veilig naar Israël bracht via een luchtbrug, omdat ze daar gevaar liepen?
… toen de ambassade van de Verenigde Staten in Tanzania werd opgeblazen door terroristen in 1988, Israëlische reddingswerkers binnen een dag ter plaatse waren en drie slachtoffers levend onder het puin vandaan haalden?
… Israël in verhouding tot zijn bevolking het grootste immigratieland ter wereld is en dat die immigranten komen om de godsdienstvrijheid, de economische mogelijkheden en de democratie?
… Israël, na de VS, de grootste vloot aan gevechtsvliegtuigen heeft, waaronder meer dan 250 F-16’s?
… Israël het enige land ter wereld is dat de 21e eeuw inging met méér bomen in het land dan ooit daarvoor? Vooral opmerkelijk, omdat het grootste deel van het land uit woestijngebied bestaat!

Wetenschap
… Israël het hoogste percentage ter wereld van universitair opgeleide mensen in de bevolking heeft?
… Israël het hoogste aantal wetenschappers en afgestudeerde technici heeft onder de werkende bevolking: 145 per 10.000 – tegenover 85 in de VS, 70 in Japan en minder dan 60 in Duitsland. En dat 25 % van de werkende bevolking in technische beroepen werkt; het hoogste percentage ter wereld.
… Israël per hoofd van de bevolking verreweg het hoogste aantal wetenschappelijke publicaties levert en tevens ook het hoogste aantal geregistreerde patenten heeft per hoofd van de bevolking?
… dat de mobiele telefoon in Israël, door Motorola-Israël, is uitgevonden?
… Windows NT door Microsoft-Israël is ontwikkeld?
… de Pentium MMX-chip door Intel-Israël is ontwikkeld?
… dat voicemail in Israël is uitgevonden en ontwikkeld?

Economie
… Israël het hoogste percentage zelfstandige ondernemers in de wereld kent en het hoogste percentage zelfstandig ondernemende vrouwen en mensen bóven de 55 jaar heeft in de wereld?
… Israël het eerste land was dat de Kimberley-overeenkomst in praktijk bracht: diamantenhandel met certificaat van oorlogs- en conflictvrije gebieden?
… in Israël per hoofd van de bevolking het hoogste aantal nieuwe ondernemingen start, vooral in de hightech sector?
… Israël, na Amerika en Canada, in absolute zin het grootste aantal ondernemingen heeft op technologiebeurs NASDAQ?
… dat Israëls economie van honderd miljard dollar groter is dan zijn directe buurlanden samen?
… per hoofd van de bevolking in Israël de meeste nieuwe bedrijven starten in de biotechnologie?

Overig
… Israël op de tweede plaats staat van nieuwe boeken per hoofd van de bevolking?
… Israël het hoogste aantal musea per hoofd van de bevolking heeft?
… wereldwijd Israël het hoogste aantal aan computers in huis heeft?
… de stad Beer Sheva het hoogste aantal Grootmeesters Schaken telt per hoofd van de bevolking?
… Israël de grootste vogeltrek ter wereld heeft alleen al van honderdduizenden Afrikaanse roofvogels die van Afrika naar Azië vliegen en terug?

Medische wetenschap
… dat professor Ester Paran van het Soroka Medisch Centrum in Beer Sheva uitvond dat het rode pigment in de tomaat (lycopeen) een stof is die genezend werkt bij hoge bloeddruk. Men ontwikkelde daaruit een medicijn, Lyc-o-mato, dat in de meeste Europese landen al is geregistreerd en wordt toegepast. Men had daar al eerder ontdekt dat deze stof een effectieve antioxidant is, een belangrijke stof tegen kanker.
… er een programma is ontwikkeld in het Schneider Kinderziekenhuis in Petach Tikva in Israël dat hartoperaties bij kinderen vanuit de hele wereld kan uitvoeren? En dat alle kosten daarvoor worden betaald? Er zijn de afgelopen jaren tal van kinderen uit de Arabische wereld geholpen. Al eerder werd een Irakese man geopereerd aan een levensbedreigend hartgebrek.
… er zo goed als geen medisch terrein is, waarop Israëlische apparatuur een opmerkelijke bijdrage levert: cardiologie, erfelijkheidsonderzoek, neurologie en oogheelkunde, om maar enkele gebieden te noemen. Ook op het gebied van neonatologie (vroeggeboorte), gerontologie (ouderdomskunde) en tele-medische zorg (b.v. operaties via computerscherm) dragen Israëlische wetenschappers, universiteiten en medische klinieken aanzienlijk bij aan nieuwe ontwikkelingen.

De lijst is nog eindeloos langer te maken. Naast alle negatieve berichtgeving en negatieve en onterecht kritische verhalen in de media is deze opsomming, als voorbeeld van nog veel meer van dergelijke feiten, een hint om met andere ogen naar Israël te kijken. Net als vijf eeuwen vóór Christus wordt vandaag ook in Israël gebouwd met ‘in de ene hand de troffel en in de andere hand het zwaard’. Een beetje van dit goede nieuws kan daarbij geen kwaad.

Feike ter Velde