Wist je dat…

Feike ter Velde • 89 - 2013 • Uitgave: 14/15
Algemeen
… atheïstische wetenschappers, zoals bijvoorbeeld de Engelsman Richard Dawkins (1941), beweren dat het atheïsme (God bestaat niet) het absolute gevolg is van natuurwetenschappelijk onderzoek? De werkelijkheid is echter dat het christelijk geloof het onderzoek van de natuur altijd heeft bevorderd en vooruitgebracht. Wie de natuur onderzoekt gaat de Maker ervan eren. De natuur is het tweede boek van God!

… geloof en wetenschap elk hun eigen terrein hebben. Er zijn duizenden wetenschappers die geloven en heel veel topwetenschappers uit vroeger tijden waren christen. Geloof en wetenschap kunnen heel goed samengaan.

… de natuurwetenschap niets kan zeggen over God, omdat die wetenschap zich uitsluitend bezighoudt met de materiële werkelijkheid, met atomen en elektronen, met biologie en astronomie. De Schepper is zelf geen bewijsbaar of materieel deel van Zijn schepping. Uit zijn werken echter, dus uit de natuur, kunnen we Hem wel logischerwijs vermoeden.

… men honingbijen in Kroatië heeft getraind om landmijnen op te sporen? Ze kunnen worden getraind door de geur van het explosief TNT dat in landmijnen zit op te sporen.

… groene thee vijftig procent meer vitamine C bevat dan zwarte thee?

… alleen als voedsel met je speeksel wordt vermengd het pas de smaak krijgt die je proeft?

… appels je in de vroege morgen beter wakker maken dan koffie?

… dat er vijftienduizend verschillende soorten rijst bestaan? Er bestaan vijfentwintighonderd verschillende soorten paddenstoelen en meer dan zevenduizend soorten appels.

… je van het eten van vijf kilo aardappelen een halve kilo in gewicht toeneemt? Een aardappel heeft niet meer calorieën dan een appel!

… je de regenboog alleen kan zien als je de zon in je rug hebt? De regenboog is alleen te zien in de ochtend of in de late namiddag.

Kerk(geschiedenis)
… de eerste grote kerkscheuring plaatsvond in de 11e eeuw? Het Westelijke en het Oostelijke Romeinse Rijk (Het Byzantijnse rijk) waren al behoorlijk uit elkaar gegroeid. In de 4e eeuw had keizer Constantijn de Grote de hoofdstad van het Romeinse rijk verplaatst van Rome naar Constantinopel – stad naar hem genoemd. De taal in het Westen was het Latijn in het Oosten het Grieks.

… het uiteindelijk ging om een theologisch geschil, naast tal van andere spanningen. Het theologisch verschil betrof de Persoon van de Heilige Geest. In het Westen leerde men dat de Geest was uitgegaan van de Vader én de Zoon, maar in het Oosten was Hij de Geest van de Vader, die via

de Zoon tot ons is gekomen. De kloof is diep en lijkt onoverbrugbaar.

… op Mount Graham in de Amerikaanse staat Arizona een grote en peperdure telescoop staat van het Vaticaan. Men gelooft dat er buitenaards leven is en de kerk moet daar dan ook direct bij zijn, is de redenering. Men maakt foto’s van de nachtelijke hemel, van planeten en sterren.

… sommigen beweren dat de huidige paus van Rome de laatste paus is voordat de Wederkomst van Christus plaatsvindt? Boeken erover zijn in de Verenigde Staten bestsellers, zoals het boek ‘Petrus Romanus – De laatste paus’

van Thomas Horn.

… de Ierse geestelijke Malachias de opeenvolgende pausen beschreef vanaf het jaar 1143 en dat er totaal 112 zouden komen? De huidige paus is de 112e en daarom in deze ‘profetie’ de laatste, voordat het oordeel komt en daarna de wederkomst van Christus. Geschriften en boeken daarover zijn vooral erg speculatief. We zullen zien!

Feike ter Velde