Wist je dat...

Feike ter Velde • 88 - 2012 • Uitgave: 14/15
…een mensje in wording – een embryo – in de eerste maand al ogen in ontwikkeling heeft? Iemand vertelde mij: Een miljoen cellen in die foetus zoeken een andere miljoen cellen met wie zij kunnen matchen. Eenmaal gevonden smelten ze samen en… het oog is ontstaan!

… tijdens de eerste drie maanden organen als hersenen en hart worden aangemaakt in dat wondere kleine bouwwerkje in de baarmoeder. Acht weken na de bevruchting zijn bijna alle organen al aangelegd. Het is een herkenbaar mensje, compleet met gelaatstrekken.

…in de twintigste week de foetus de vingers van zijn complete handje kan bewegen. Maar tot vierentwintig weken mag het van onze wetgever uit de baarmoeder worden weggetrokken – aan abortus provocatus. In ons land ca. dertigduizend keer per jaar!

… roken zeer schadelijk is voor de gezondheid? Ja dat weet iedereen! Maar waarom roken mensen dan nog steeds? Er zijn Duitse wetenschappelijke studies van de jaren ’30 van de vorige eeuw die al bewijzen dat alle vormen van kanker ontstaan zijn door het roken. De hele mensheid is er ooit mee besmet.

… roken zijn oorsprong vindt in het aanbidden van de grote geest der Indianen? Eigenlijk is het een duistere bezigheid, stammend uit een heidens/occulte religie.

…jaarlijks ongeveer dertigduizend mensen sterven door het roken? Roken vermindert het concentratievermogen en tast het geheugen aan.

… in tabak ongeveer vierduizend stoffen zitten, die bijna allemaal schadelijk zijn voor de gezondheid? Nicotine zorgt voor de verslaving van je lichaam en teer doet je luchtwegen dichtslibben. Koolmonoxide is een reukloos gas, dat bij roken in je longen komt.

…meeroken net zo slecht is als het zelf roken? Het verhoogt het risico op ziekten aan hart en bloedvaten en allerlei soorten kanker. Bovendien is er negatieve invloed op de vruchtbaarheid zowel voor mannen als voor vrouwen. Roken tast de kwaliteit van sperma ernstig aan. Bovendien veroudert de huid van rokers aanzienlijk sneller dan van niet-rokers.

… roken ernstige effecten op je lichaam heeft? Het verhoogt de kans op kanker, hart- en vaatziekten, longemfyseem, hersenbloeding, longontsteking, bronchitis, oogziekten (bv. ziekte van Graves), rugklachten, oorklachten, vaatvernauwingen en steeds verder verzwakkende ademhaling. De koolmonoxide verbindt zich sneller dan zuurstof aan de rode bloedlichaampjes, waardoor die geen zuurstof meer vervoeren. Je uithoudingsvermogen gaat dramatisch omlaag, al na enkele minuten.

…de tabaksindustrie bijna honderd chemische stoffen toevoegt aan rooktabak, o.a. om je sneller verslaafd te maken, de smaak aangenamer te maken en de rook blauwer te kleuren om je aan dat bewuste merk te binden? Tien procent van het gewicht van een sigaret is toegevoegde chemie.

…de Wereldgezondheidsorganisatie wel tegen al die chemische toevoegingen is, maar ook onze regering er geen maatregelen tegen neemt. De enorme sterke tabakslobby in Den Haag beïnvloedt dat. Onlangs verscheen daarover een rapport van de Algemene Rekenkamer. De minister van financiën (Jan-Kees de Jager) en Eelco Brinkman, commissaris bij een grote sigarettenfabriek, schijnen steeds te overleggen over de belangen van de tabaksindustrie.

…allerlei onderzoeken hebben uitgevonden dat zingen goed is voor je gezondheid? Je traint hart en longen en je lichaam maakt stoffen aan (endorfines) die zorgen voor een goed gevoel. Zingen verzacht ook pijn in het lichaam. En… zingen is goed voor je hersenen. Dus… meer zingen, waar je ook bent!

…je ’s morgens langer bent dan ’s avonds. Dat komt omdat het vocht tussen de rugwervelschijven er overdag uit wordt geperst. In de nacht wordt dat weer aangevuld. Het kan wel twee centimeter schelen!

…olijfolie zeer gezond is, mits je de goede kwaliteit uitkiest, namelijk ‘zuivere’ olijfolie, koude (eerste !) persing. Dat staat op het etiket vermeld. Koud gebruiken op salades, pizza, brood etc. Bakken en braden in olijfolie is ongezond! De verhitting van olijfolie produceert kankerverwekkende stoffen! Men zegt dat kokosolie veel beter geschikt is om gezond in te bakken.

Feike ter Velde