Windmolens en gehoorzaamheid

Frits Boekhoff • 95 - 2019 • Uitgave: 8
Vandaag heeft u een Zoeklicht in handen met veel artikelen die gaan over het klimaat. De aarde warmt op met alle gevolgen van dien. Droogte, smeltend ijs waardoor de zeespiegel stijgt, uitsterven van diersoorten, etc.

Gedurende de jaren '90 werden politici wereldwijd zich steeds meer van bewust dat klimaatverandering ernstige gevolgen kan hebben voor mens en milieu. Ook werd duidelijk dat de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2 door mensen hier (mogelijk) een rol in speelt. Er zijn al veel initiatieven geweest om tot wereldwijde afspraken te komen.
In Kyoto (1997) vond de eerste klimaatconferentie plaats. Daarna volgden Bonn (2001), Kopenhagen (2009), Mexico (2010), Durban (2011), Doha (2012), Warschau (2013), Lima (2014), Parijs (2015), Marrakesh (2016), Bonn (2017), Katowice (2018).

Opvallend
In het begin van de Bijbel lezen we het verhaal van Adam en Eva. Van de Here God krijgen zij de opdracht om de aarde te onderhouden en te bewerken. Dan is daar de zondeval. Er volgt straf. Niet alleen de mens wordt sterfelijk, de bloemen, de bijtjes, de bomen, de vogels en de dieren ook. Opvallend eigenlijk. De mens zondigt tegenover de Here God en de gevolgen dragen niet alleen Adam en Eva, maar met hen de hele schepping.

Kapot
Met deze Bijbelse waarheid houden de klimaatconferenties op geen enkele manier rekening. Het is goed om op een respectvolle manier met de aarde om te gaan. Het is immers een schepping van God. Maar de aarde is kapotgegaan aan de zonde. De aarde herstelt alleen als de mensheid God eert en gehoorzaamt. Beide dingen zijn daarom nodig: windmolens én gehoorzaamheid aan God.

Frits Boekhoff