Wijzer door onterechte kritiek

Els ter Welle • 93 - 2017 • Uitgave: 22
‘Iemand die al wijs is, wordt door kritiek nog wijzer’ (Spreuken 9:9, BIGT)

Een wijs mens wordt ook wijzer door onterechte kritiek. Jakobus, Petrus en Hudson Taylor hadden dat begrepen (zie Het Zoeklicht nr. 21). Maar ook andere Godsmannen zagen tegenwind in hun leven als iets positiefs.
Een van mijn lievelingsschrijvers is Stanley Jones. (1884-1973) Hij wordt wel gezien als de ‘Billy Graham’ van India. Hij had een bijzondere manier van evangeliseren, waarbij hij in gesprek ging met de leiders van de andere religies. Zo had hij een diep contact met Ghandi. Hij heeft een hele grote impact gehad op de verspreiding van het Evangelie in India.
Maar ook hij kreeg – hoe kan het ook anders – hevige kritiek te verduren. Hij schrijft daarover:
“Ik groeide onder de kritiek en leerde een principe kennen dat een centrale stuwende kracht in mijn leven zou worden: ik zou de tegenstand niet breken, ik zou die gebruiken! Onrechtvaardige kritiek kan iemand kapot maken, maar het kan je ook kracht geven. Ik besloot tot het laatste. Zoals een vlieger altijd tegen de wind opstijgt, zo zou ik me door tegenwerking omhoog laten stuwen en niet naar beneden. Ik merkte dat ik me kon laten opbouwen door dingen die eigenlijk bedoeld waren om me te vernietigen.”
Indrukwekkend! Ik krijg er bijna een minderwaardigheidscomplex van… Maar het is wel zoals God werkt. Hij laat soms moeilijke dingen toe in ons leven voor een hoger doel. Als we met Hem door een tijd van crisis gaan, komt onze ziel uiteindelijk vooruit!
Spurgeon, de prins van alle predikers zei: “Een wereld waarin alles even gemakkelijk ging, zou misschien een goede kinderkamer zijn, maar geen werkplaats voor wijze mannen en vrouwen.” John Bunyan die het beroemde boek De Christenreis schreef, zei: “Als mijn leven zonder vrucht is, maakt het niet uit wie me prijst. En als mijn leven vrucht draagt, maakt het niet uit wie mij bekritiseert.” Hij liet zich duidelijk niet lamleggen door kritiek.

Ik had pas een hele moeilijke dag. In plaats van de Bijbel te lezen voor mijn stille tijd pakte ik het dagboek Geheel voor Hem van Oswald Chambers. Ik las: ‘Het christelijke leven is heerlijk moeilijk, maar het moeilijke laat ons niet bezwijken en bij de pakken neerzitten. Het wekt ons op tot overwinnen.’ Het was vitamine voor mijn dag!
Ik besef dat dit een moeilijk stukje is. Het is als het ware Goddelijke hogere wiskunde. Maar toch is deze weg niet voor enkelen weggelegd maar voor ons allemaal, ook voor u!

Els ter Welle