Wijsheid houdt open huis - Spr. 9:21-23

Els ter Welle • 93 - 2017 • Uitgave: 5
‘Wijsheid heeft een huis gebouwd. Daar is plaats voor iedereen. Nu geeft ze een feest. Ze heeft haar dienaressen naar de stad gestuurd. Ze moeten vanaf de stadsmuur roepen: ‘Domme mensen, mensen zonder verstand, luister! Kom naar Wijsheid toe, kom mee naar het feest.’’
(Spreuken 9:21-23, BIGT)


De Wijsheid is niemand minder dan de Here Jezus Zelf en Hij opent hier Zijn huis en Zijn hart. Wat een gastvrijheid! Let op: er is plaats voor iedereen. Maar de uitnodiging gaat in het bijzonder uit naar hen die beseffen dat ze niet wijs zijn.

In Lucas 14 vertelt de Here Jezus een gelijkenis over een man die ook een groot feest geeft en veel mensen uitnodigt. Maar… iedereen heeft een excuus. Niemand kan komen, ze willen niet komen. Uiteindelijk zijn het de armen, verminkten, kreupelen en blinden die de gulle uitnodiging aannemen (Lucas 14:16-23).
Oei, hoe zouden wij het vinden om zo’n gezelschap aan onze tafel te hebben? Als wij gasten uitnodigen, wie nodigen wij dan uit? Liefst mensen die we goed kennen en waar we gezellig mee kunnen praten toch? Maar laten we eens kijken naar het gedeelte dat aan bovenstaande gelijkenis vooraf gaat en de reden aangeeft waarom Jezus deze gelijkenis vertelt: ‘Jezus zei: ‘Stel dat je mensen uitnodigt om bij jou te komen eten. Vraag dan niet je vrienden, je familie of je rijke buren. Want dan krijg je ook een uitnodiging om bij hen te komen eten. En zo krijg je iets terug voor je moeite. Als je mensen thuis uitnodigt, vraag dan arme mensen, zwervers en bedelaars. Het echte geluk is dan voor jou. Want die mensen kunnen niets voor jou terug doen. Daarom zal God je belonen’’ (Lucas 14:12-13, Bijbel in Gewone Taal, BIGT).
Ik vind dit een eyeopener. Ik denk dat we in onze tijd en cultuur dan vooral moeten denken aan vluchtelingen die van huis en haard zijn beroofd. Maar ook aan de vele eenzame mensen. De 55-plus bevolking van ons land wordt beschouwd als eenzaam. Dat komt neer op 1,2 miljoen eenzame ouderen.
Ik zou bij u een uitdaging willen neerleggen. Zouden wij in de komende tijd misschien allemaal een of meerdere van deze mensen bij ons thuis kunnen uitnodigen? Het is een mooie manier om Gods liefde uit te delen. Ik ben de eerste die meedoet. Na ervoor gebeden te hebben, weet ik al wie ik ga uitnodigen. Ik hoop dat velen zullen volgen.

Els ter Welle