Wij zijn meer dan 20 euro waard

Johannes de Heer • 95 - 2019 • Uitgave: 3
Enige tijd geleden gaf een scheikundige de volgende analyse van het menselijk lichaam. Het menselijk lichaam bestaat uit:

• Bijna 70% water
• voldoende vet voor zeven stukken zeep
• ijzer voor één spijker
• fosfor voor zeven doosjes lucifers
• kalk om één plafond te witten
• magnesium voor één dosis
• potas voor een voetzoeker
• een beetje zwavel
• een paar ons suiker

De materiële waarde van de mens is daarmee ongeveer € 25.- (in 1928 was dit een rijksdaalder). Dit is alles wat er van een man of vrouw overblijft, nadat de ziel de eeuwigheid is ingegaan. En…ten slotte laat men u nog in het graf neer en uw familieleden en vrienden staan erbij en kunnen u niet verder vergezellen.

Geopende handen
Het doet er niet toe, wat er daarna nog van u gezegd of gedaan wordt; uw bestemming is dan bepaald en uw denken en doen behoren tot het verleden. De worm zal verder haar vreselijk werk doen, totdat er niet veel meer overblijft dan een handjevol stof, dat tenslotte ook verspreid wordt. Er zijn mensen die zeggen dat de mens geboren wordt met zijn handen samengeknepen, maar sterft met geopende handen. Bij de geboorte grijpt de baby naar alles. Als hij de wereld verlaat, ontglipt hem alles wat hij bezat.
Zie daar in enkele woorden de waarde geschetst van het lichaam, waar het grootste deel van het leven zich om heen beweegt. Wat wordt er niet gezwoegd om dit lichaam in stand te houden. Wat wordt er niet gedaan om het lichaam te beschermen, te koesteren, te versierenen en ook… te vernielen. En toch, dit alles gaat over de buitenkant; het enige waaraan weinig aandacht wordt geschonken is de binnenkant van de mens. Wat van geen belang lijkt te zijn is de ziel van de mens.

Waarde van de ziel
Vreemd, u zou er geen genoegen mee nemen als men uw leven zou waarderen op € 20.- Immers dat leven bent u niet. Als de mens sterft breekt de glans van het oog, het verstand houdt op te denken, het is gedaan met het handelen. Langzaam verdwijnt ook de schoonheid van de vormen. Er is een bewoner, die het aardse huis verlaat, als het afgebroken wordt. Het eigenlijke wezen, de ziel die liefheeft en haat, hoopt en vreest is heengegaan. En die ziel is bestemd voor de eeuwigheid.

Wie zal de waarde van de ziel bepalen? Dat kan alleen God doen. Het bewijs daarvan vinden we in de grote prijs die Hij betaald heeft om de verloren mensenziel vrij te kopen en te verlossen. Want de ziel moet verlost worden uit de greep van de duivel die haar door de zonde in zijn macht gekregen heeft. En ook de blijdschap bij Gods engelen over de redding van één mensenziel is een bewijs van de grote waarde die God aan de ziel hecht. ‘Wat zou het een mens baten, als hij de hele wereld zou winnen maar schade zou lijden aan zijn ziel?’ (Mattheüs 16:26). We zijn zó bang ons lichaam te verliezen. En toch, als wij alleen maar zouden geloven wat Jezus gezegd heeft, namelijk dat de haren van ons hoofd geteld zijn! Hij zegt: “Vreest niet voor degenen die het lichaam doden maar de ziel niet kunnen doden; maar vrees veel meer Hem, die beide, ziel en lichaam kan verderven in de hel”.

Belangrijkste vraag
Waar gaat uw ziel heen? Dit is een belangrijke vraag. Straks is het kleed van het lichaam dat uw ziel bedekte, weggevallen en dan zult u naakt staan. Uw oude leven, dat als een open boek voor God ligt, zou u willen bedekken of ongedaan maken. Maar dat kan niet. Een vreselijke gedachte: naakt te staan voor de levende God!
Maar zie, in Zijn grote liefde heeft God voorzien ook in deze nood. Hij heeft een nieuw kleed gegeven, waardoor de mensenziel bedekt kan worden, ja rein voor Hem verschijnen kan. God Zelf is in Christus neergedaald tot de mens en heeft de zonde van de hele wereld op Zich genomen, voor die wereld het oordeel gedragen en de wereld met Zichzelf verzoend. God heeft onze ongerechtigheid op Christus gelegd. Iedereen die onder dit offer schuilt, wordt bekleed met reine kleren. Daarmee is de toegang tot de hemel en het Vaderhuis gewaarborgd.

Johannes de Heer

Uit het boek: ‘Ik zal gedenken’.