‘Wij zijn gered om te redden'

Frits Boekhoff • 91 - 2015 • Uitgave: 9
Leven in de eindtijd, wat betekent dat eigenlijk. Zoeklicht-directeur Frits Boekhoff spreekt met een keur aan ‘bekende christenen’ over hun toekomstverwachting. Een verwachting die niet altijd gelijk is aan die van Het Zoeklicht, maar wel tot nadenken stemt.

‘Wij zijn gered om te redden’

Onlangs had ik een gesprek met Gijs van den Brink. Gijs is getrouwd en heeft drie dochters. Hij is medeoprichter van de leefgemeenschap Elim in Doorn en is sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam bij de commentarenserie die bekend staat onder de naam Studiebijbel. Eerst bij In de Ruimte in Soest en vanaf 1998 bij het Centrum voor Bijbelonderzoek in Veenendaal. Sinds 2014 is dit Centrum in hetzelfde kantoor als Het Zoeklicht gevestigd.

In 1981 startten we met drie echtparen in Doorn met de leefgemeenschap Elim. Het verlangen was om gastvrij te zijn en oog te hebben voor onze naasten. Door met elkaar in één pand te gaan wonen, konden we een gastvrije gemeente zijn, niet alleen op zondag, maar gedurende de hele week. Zoals de eerste gemeente willen we in gemeenschap van goederen leven en openstaan voor de ander. We hebben ons pand op een heel bijzondere manier gekregen en beschouwen dat als een geschenk van God.
De woongemeenschap heeft een permanente bezetting van ongeveer 10 personen. Vanaf 1984 zijn we op zondag gaan samenkomen en is de huisgemeente Elim ontstaan met ongeveer 40 personen. De Gemeente is het gezin van God en dat gezinsleven kunnen we als huisgemeente het beste beoefenen (Handelingen 2). Dat is niet goed mogelijk in een samenkomst met een programma op een podium. Spreken, getuigen, je nood uitspreken, samen bidden, dat alles gaat gemakkelijker in een kleine kring. En dat doen wij op zondagmorgen.

Wat is volgens jou de Bijbelse leer van de toekomst en de plaats van Israël daarin?
Er is zeker een concrete landsbelofte aan Israël, een onherroepelijke belofte zelfs. God heeft het heelal geschapen, Hij heeft Abraham gekozen, Hij heeft een volk gekozen en dat een stuk land gegeven. Door de landbelofte voor Israël is er hoop en recht op land voor alle volkeren, want de landbelofte is een onderdeel van de verwachting van het behoud van de aarde. En bovendien, Jezus is gestorven in Jeruzalem en komt terug in Jeruzalem.
Ik geloof in het Vrederijk waar Israël een centrale plaats inneemt. Daaraan is niet te ontkomen. De Bijbel, zowel het Oude Testament als de Openbaring van Johannes, is hierover heel duidelijk. De beloften met betrekking tot de toekomst zijn dus niet alleen geestelijk; God doet ons ook vele concrete, fysieke beloften. De eeuwigheid is niet alleen geestelijk, de uiteindelijke bedoeling is een nieuwe hemel en een paradijselijke aarde. De weg daarheen gaat in fases ofwel bedelingen. Via de schepping, de zondeval, Israël dat niet naar de woorden van Mozes luisterde, de profeten, de Gemeente, het Vrederijk. Via deze fases is God op weg naar de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Wij zullen daar zijn zoals Christus, met een volmaakt nieuw lichaam. Dat is dus een ander lichaam dan Adam en Eva hadden.

Wat is de plaats van de Gemeente in deze tijd?
Er zijn gelovigen uit Israël en gelovigen uit de heidenen. Samen vormen zij de Gemeente. Maar ze zijn niet gelijk. De gelovigen uit Israël leven vanuit het verbond dat God met Israël heeft. Zij vieren ook de feesten van het oude verbond. De gelovigen uit de heidenen zijn er bijgekomen. De gezamenlijke opdracht is om het evangelie te verkondigen en een getuige te zijn. God wil dat alle mensen behouden worden. Wij zijn gered om te redden. En om ongelovigen te interesseren, moeten we een licht zijn en het zout der aarde.

Duurt het nog lang voordat het Vrederijk aanbreekt?
Dat weet ik niet, maar mijn gevoel zegt dat het niet lang meer kan duren. De wereld is oud geworden; oud, in de zin van ziektes, ecologische uitputting en uitbuiting van de aarde. En zoals een mens oud wordt en sterft, wordt ook de wereld oud en komen er steeds meer natuurrampen. En door overbevolking komen er meer oorlogen. Je hoeft niet in de Schrift te geloven om te zien dat dit niet altijd zo door kan gaan. Sommige mensen hopen dat de wetenschap de problemen kan oplossen of dat er een andere planeet wordt ontdekt waar de mensheid het leven kan voortzetten. Maar dat is ook een geloof.
Ik geloof en verwacht dat Christus terugkomt, dat God Zijn schepping niet zal loslaten en dat er vernieuwing komt. Ik denk dat dit niet lang meer zal duren. Hiervoor zijn ook twee Bijbelse tekenen. Allereerst heeft de Here Jezus gezegd: ‘Als dit Evangelie van het Koninkrijk verkondigd wordt aan alle volkeren, dan zal het einde gekomen zijn’ (Matteüs 24:14). Sinds 1800 is de evangelieverkondiging explosief gegroeid. Ten tweede heeft de Here Jezus in Matteüs 23:39 tegen Jeruzalem gezegd: ‘Want Ik zeg u, gij zult Mij van nu aan niet meer zien totdat gij zegt: Gezegend Hij Die komt in de naam des Heren!’ Dat er weer een land voor het volk Israël is en dat de Messiasbelijdende gemeente groeit, zie ik als een teken van de nabije komst van de Messias.

Hoe ziet het komende Vrederijk er volgens jou uit?
Dat is lastig te zeggen. Er zullen geen tirannen, geen alleenheersers zijn en er zal orde zijn, maar niet via machtsmiddelen of politieke partijen. Iedereen is van goede wil en uiteraard is Christus de Koning. Wellicht zullen er ervaren, gerespecteerde oudsten zijn naar wie geluisterd zal worden. Deze oudsten zijn, zoals de Joodse oudsten in de eerste eeuw en in de vroege kerk, verantwoordelijk voor een bepaalde streek of stad. Het gaat hierbij niet zozeer over een speciale functie, maar over geestelijk gezag. Het zal een grote gemeenschap zijn, met een gelijkwaardige verdeling van bezit; er is geen rijkdom of armoede in het Vrederijk. Maar volmaakt is het nog niet, het is een opmaat naar de nieuwe hemel en de nieuwe aarde.

Je krijgt spreektijd in het journaal. Wat zou je dan tegen het Nederlandse volk zeggen?
Ik zou in de eerste plaats wijzen op Jezus Christus en Die gekruisigd. De problemen in deze wereld zijn groot en veel mensen geven God hiervan de schuld. Er zal nooit een mens komen die de problemen kan oplossen. Maar zoals Christus uit de dood is opgestaan, zal deze wereld als een opstanding uit de doden vernieuwd worden. God laat Zijn schepping niet los. Dat zou ik graag uitroepen!!

Frits Boekhoff