Wij vluchten; God niet?

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 12
Aan het schrijven van dit artikel werd ik voor veertien dagen al herinnerd, toen ik aan het einde van dat artikel wees op Jona, die wegvluchtte van het aangezicht des Heren. Het was zonneklaar dat uit Jona's verhaal heel veel te leren valt over vluchten. Wij zijn mensen, van wie de meesten vluchten voor de vijanden. In deze studie gaan wij enkele dingen leren uit het leven van Jona, de profeet met in ons voorhoofd de woorden van de Here Jezus: Meer dan Jona is hier. Wij lezen meteen al aan het begin van dit artikel uit Jona 3:1-10 en uit Nahum 3:1 - 7.

WAAR LAG NINEVÉ?
Ninevé lag in het huidige Irak, in het noorden ervan. Het is nu een grote vlakte waarin heel veel opgravingen zijn verricht. Ninevé was in de oudheid de hoofdstad van Assyrië en de stad werd reeds door Nimrod gebouwd, zoals wij kunnen lezen in Genesis 10:11. Nimrod bouwde haar ten noorden van Babel; en Babel was het begin van Nimrod's koninkrijk. Assyrië en Ninevé waren vijanden van Israël. Mede daarom was het moeilijk voor Jona daarheen te gaan. Willen wij wel naar onze vijanden? De Here Jezus draagt ons in dit verband op:
"Maar tot u die Mij hoort, zeg Ik: Hebt uw vijanden lief, doet wel degenen, die u haten; zegent wie u vervloeken; bidt voor wie u smadelijk behandelen" - Lukas 6:27, 28.

HET WAS MOEILIJK VOOR JONA
Hij, Jona zou daar niet met de vlag worden binnengehaald. Hij kende God en er is grote bitterheid in zijn stem als hij zegt, dat hij het wel wist, dat God de stad niet zou omkeren. De Here deed niet wat Jona had gepredikt. Zie Jona 4:2e.v.

De woorden van de Here Jezus: "Meer dan Jona is hier." - Lukas 11:32, krijgen een zeer diepe betekenis als wij bedenken, dat Hij naar een wereld vol van vijanden is gekomen. Geen mens heeft Hem verwelkomd. Wij zijn Zijn vijanden. Wij zijn zo vaak bezig met zaken die Hem verdriet doen. Toch is Hij gekomen en toch heeft Hij Zijn leven gegeven. Voor Zijn vijanden. Zie Romeinen 5: 8.

OCCULTISME EN SEKS
In Nahum 3:4 staat over Ninevé geschreven:: "Vanwege de vele hoererijen der hoer, uitnemend in bevalligheid, meesteres in toverkunsten, volken verkopend door haar hoererijen, en geslachten door haar toverkunsten."

Dat is zeer eigentijds; los van God en Zijn waarden en normen. Want de oude normen en waarden passen helemaal niet meer in deze moderne tijd. Wij hebben hele andere opvattingen. En een heel bekende uitdrukking wordt het bordje waarachter velen schuilgaan "Dat moet toch kunnen".

In de ban van tovenarij. Occultisme is helemaal in. Wij geloven wel, wij zijn wel religieus, maar wij geloven niet in de enige God. Alles mag, alle remmen zijn door velen over boord gezet.
Maar dat is Gods vijand niet genoeg. Hij wil alles imiteren. En zoals hij religiositeit nabootst, zo wil hij ook seksualiteit nabootsen. Want deze vijand van God wil dat ieder mens één met hem wordt. Daarom speelt hij zijn macabere spel op twee fronten: op occultisme en op sex. En velen van ons vinden dat beide nog interessant en fijn. En het is de tijd, dat wat wij vinden en wat wij denken veel belangrijker is dan wat God zegt. En mede daarom wordt in de Bijbel hoererij haast overal gebruikt, als Gods volk aan de Here ontrouw is.

JONA VLUCHTTE; GOD GAAT DOOR
Vele lezers kunnen zich niet voorstellen, wat wij lezen in Jona 1:3 en 10. Tot driemaal toe wordt daarin gezegd, dat Jona wegvluchtte voor God. Er staat, dat hij “Weg (vluchtte) van het aangezicht des Heren”. Dat kunt u niet - wegvluchten van het aangezicht des Heren - ook Jona niet, God neemt dat niet - met permissie gezegd. Hij heeft het plan om Jona in de zee te gooien, en hem te laten opslokken door een grote vis en hem drie dagen en drie nachten in de buik van de vis te laten. En zo Jona te maken tot een teken van de Here Jezus; van Zijn begraven worden en van Zijn opstanding. Wijst u anderen op het kruis van de Here Jezus en Zijn opstanding?

De Here stuurt Jona voor de tweede keer naar Ninevé. En Jona gaat. God wil dat Zijn plan ten uit - voer wordt gebracht ook door Jona; ook door u! Hij gaat altijd door. God is trouw. Halleluja!
Zijn wij allen bereid om met dezelfde opdracht naar de wereld te gaan? De opdracht, het bevel om alle volkeren te maken tot discipelen van de Here Jezus?

UW KEUZE
Jones wordt boos op God: Hij doet niet wat Jona had gepredikt. God had oog voor de bekering van Ninevé en dat de hele stad - van klein tot groot en van aanzienlijk tot onaanzienlijk - rouw bedreef over haar boze werken. Jona is in de zee-der-volken gegooid; deze profeet heeft gedaan waartoe hij tweemaal was geroepen. En nu gaat hij zitten wachten op de omkering van de stad.
"En God deed het niet!" Jona 3:10).

Wat is uw keuze?
Jona, die de ondergang van Ninevé verlangt, of Jezus, Die het Leven heeft gewonnen door voor allen te sterven.
Jona of de Here Jezus. De laatste heeft van Zichzelf getuigd, dat Hij meer is dan Jona.

Nol Esmijer