Wij vluchten

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 11
Vluchten wordt meestal beoordeeld als iets, dat laf is. Want u moet vechten tot u erbij neervalt.
En als u bij het vechten neervalt behoeft u niet meer te vluchten. U kunt niet eens meer vluchten. U moet goed begrijpen, dat vluchten heel negatief wordt beoordeeld. Dan bent u van uw vijand weggevlucht. Wij zien dat heel duidelijk in het tegenovergestelde: de overwinning van een vijand. Of dat nu een sport-tegenstander is of wat dan ook. De handen komen op elkaar voor de overwinnaar.

Wat ligt dat heel anders in de Bijbel. Want in alle gevallen, dat mensen vluchtten tot GOD, hebben zij daarmee alleen al bewezen, dat zij het gevecht niet meer wilden voortzetten of het niet meer konden voortzetten. Sommigen hadden lang gevochten. anderen kort. Maar zij allemaal vluchtten naar de HERE. Zoals het staat in No. 176 van de Opwekkingsbundel:
"U bent mijn Schuilplaats Heer
U vult mijn hart steeds weer
met een verlossingslied.
Telkens als ik angstig ben,
steun ik op U. Ik vertrouw op U.
Als ik zwak ben, ben ik sterk
in de kracht van mijn Heer."


VLUCHTEN VOOR DE VIJAND
De Bijbel staat er vol van, dat mensen - ook gelovige mensen - vluchten voor een vijand.
Eerst een voorbeeld van een ongelovige, Sisera.
Hij vluchtte te voet naar de tent van Jaël (Richteren 4:15 en 17). Zijn vlucht werd zijn dood.
En dan een voorbeeld van een gelovige, Mozes, die vluchtte voor Farao (Exodus 2:15). Zijn vlucht werd zijn leven. GOD zocht Mozes op in het land Midian. HIJ riep hem daar en HIJ verscheen hem.
Als wij als mensen willen vluchten, vlucht dan in de handen van de levende GOD. Wij moeten naar onze Schuilplaats vluchten, de Here Jezus.

VLUCHTEN BEWIJST DAT WIJ ZWAK ZIJN
In onszelf zijn wij dat ook. Wijzelf zijn alleen maar iets in onze Grote Overwinnaar, de Here Jezus. Dat is grote realiteit in het leven van GODs kinderen. Wij mogen wel vluchten maar de grote vraag is: waarheen vluchten wij? Waar naar toe; in welke richting? De Bijbel vertelt, dat er een verschrikkelijke tijd voor deze wereld aan zal breken, de grote verdrukking (Mattheus 24:21). Deze tijd maken de gelovigen van nu en vroeger niet mee. Als mensen in de grote verdrukking de vreselijke oordelen van GOD meemaken, dan zoeken zij bescherming in de holen en rotsen der bergen (Openbaring 6: 15-17). Men wil de GOD van hemel en aarde niet. Daarom vluchten zij in een verkeerde richting.
Maar wanneer wij de Here Jezus liefhebben dan vluchten wij naar Hem. HIJ is onze Schuilplaats. U vlucht, u bent op de vlucht. Waarheen?
Van harte kan ik u aanbevelen dat u vlucht naar de Here Jezus.

VLUCHTEN DOE JE ALS DE VIJAND TE STERK IS
Het is voor ons erg moeilijk om te bekennen, dat de ander sterker is dan wij zijn. Dat kwam op het schoolplein al uit als je als jongen moest vechten met één, die jou de baas was. Wij moeten bedenken, dat onze grote vijand, de duivel, vele malen machtiger is dan alle mensen van deze aardbol bij elkaar. Dat is zo en daarom moeten wij naar de Here Jezus vluchten, want Hij heeft de duivel verslagen en in Hem kunnen wij alleen de overwinning behalen. Wij moeten het criterium van GOD aanhouden; wijzelf moeten niet iets bedenken; wij moeten te rade gaan bij GOD. En HIJ zegt in Romeinen 8 : 37: "Maar in dit alles zijn wij meer dan overwinnaars door Hem, die ons heeft liefgehad."

Wij moeten belijden dat onze vijand te sterk is voor ons en daarom vluchten wij naar de Here Jezus. Bent u reeds met al uw nederlagen tot Hem gevlucht? HIJ wil het voor u en in u en met u doen: de strijd strijden, het gevecht leveren. Dat wil de Heiland doen!

VLUCHTEN NAAR DE SCHUILPLAATS
De Heiland is een zeer bijzondere schuilplaats. HIJ zegt tot het Joodse volk:
"Jeruzalem, Jeruzalem, dat de profeten doodt en stenigt, wie tot u gezonden zijn, hoe dikwijls heb Ik uw kinderen willen vergaderen, gelijk een hen haar kuikens onder haar vleugels vergadert, en gij hebt niet gewild" (Mattheus 23:37).
De kuikens zijn veilig als zij onder de vleugels van de hen vluchten. Het is in deze schuilplaats ook warm en er is niets te zien van de vijand. En de hen moet het voor de kuikens opknappen.
De Heer wil, dat wij, naar de Schuilplaats die de Here Jezus is, vluchten.
In deze Schuilplaats is het warm, want Jezus leeft en Hij is opgestaan en Zijn hart klopt voor u.
In Hem zie je ook niets meer van de vijand, want je ziet Hem. Lied 133 uit Johannes de Heer zingt:
"Zie slechts op Hem, volg gehoorzaam Zijn stem; blijf maar rustig vertrouwen, altijd ziende op Hem." Hij doet het; Hij schenkt u de overwinning.
Wat wilt u? Nog maar een tijdje het zelf proberen? Of naar de Schuilplaats vluchten?

EEN VLUCHTELING
Jona vluchtte "weg van het aangezicht des HEREN." Maar GOD riep Jona om naar Ninevé te gaan voor de tweede keer. Misschien bent u voor de zoveelste keer bij GOD weggevlucht. Het is Zijn verlangen dat u naar Hem vlucht. Daarvoor gaf Hij Zijn Zoon, de Here Jezus. Wij kunnen niet op de vlucht gaan, weg van het aangezicht des HEREN. Want GOD heeft u lief. En HIJ zoekt u vandaag en HIJ verlangt naar u en HIJ wacht op u.

U bent misschien wel een vluchteling! Geef uw weerstand op en laat u vinden door de Here Jezus.

Nol Esmeijer