Wij tegen zij

Peter de Haan • 89 - 2013 • Uitgave: 6
Wanneer alles onzeker is, grijpen we makkelijk terug op het wij-tegen-zijgevoel. De banken zijn fout (en de bankiers nog erger), Europa is een groot gevaar, de politiek deugt niet, maar ook: iedereen is tegen ons. ‘Ons’ kun je dan vertalen met ouderen, Nederlanders, Israël, kiezers, maar ook gelovigen. Dat wij-zij-denken maakt passief, het overkomt ons en het is niet tegen te houden.
We zijn echter geroepen voor een belangrijke opdracht. Juist in deze onzekere tijd is het hard nodig dat wij Gods boodschap verkondigen. Ik zeg hier expres niet de Zoeklicht-boodschap, omdat Het Zoeklicht hierin een middel wil zijn. We wijzen op de tekenen van de tijd, niet om angst te zaaien of te verlammen, maar om aan te sporen tot actie. We mogen dan ook hoopvol vooruitkijken, naar de toekomst die de Here God ons in het vooruitzicht stelt.
Mannen als John Wycliffe en Gary Whitherall weten alles over tegenslag, maar weten zich op een stevig fundament: de opgestane Here. We weten ons gered van de zonde door het kruisoffer van de Here Jezus. Het graf is leeg! Geen boodschap die we in ons, gelovigen, moeten houden, maar uit moeten delen. Niet wij tegen zij, maar juist voor hen.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht