Wie wordt Gog?

Jan van Barneveld • 91 - 2015 • Uitgave: 6
Tsaar Vladimir Poetin of sultan Recep Erdogan

Een vorst uit Rusland, Poetin of een opvolger, is weer volop in de picture voor de ‘functie’ van de beruchte Gog uit Ezechiël 38 en 39. Maar Turkije, als hersteld Turks-Ottomaans wereldrijk, vergroot in een snel tempo de invloed in het Midden-Oosten. Is Erdogan ook een kandidaat voor Gog? Intussen blijft Rusland luid en duidelijk tegen de EU en de NAVO roepen dat ze ‘uit de Russische voortuin’ moeten wegblijven. We staan vlak voor het moment dat het ‘witte paard’ uit Openbaring 6 een valse vrede brengt.

De val de Berlijnse Muur in november 1989 en de daaropvolgende afbraak van het Sovjet-Russische imperium (1991) was volgens Poetin ‘de grootste geopolitieke ramp van de 20e eeuw.’ Is hij bezig dat imperium weer op te bouwen? Of vreest hij oprecht dat het Westen (NAVO, VS, EU) uit is op WOIII? In elk geval klaagt Rusland dat de NAVO bezig is Rusland te omsingelen. Rusland bouwt nieuwe kernwapens met bijbehorende raketten. Russische bommenwerpers kruisen langs de kusten van de VS en Europa.
De EU, het Beest uit Brussel, gromt grimmig tegen de Russische beer. Zal de Oekraïne de lont zijn voor WOIII? De partijen blijven meedogenloos vechten en Rusland en het Westen blijven elkaar de schuld geven en de eigen partij steunen. Laten we bidden dat de leiders wijsheid ontvangen en de wil opbrengen de zaak niet uit de hand te laten lopen. De Koude Oorlog II is nu volle gang. Breekt WOIII uit? Of gaat Israël eerst de atoomcentrales van Iran aanvallen? Zal een komende oorlog de valse vrede brengen?

Rusland als Gog?
Waar ligt het land Magog uit Ezechiël 38 en 39? Rusland of Turkije? Gog is de leider van een bende islamitische volken die onverwachts en onverhoeds Israël binnenvalt en daar aan zijn einde komt. Sommige uitleggers van deze profetie schetsen al scenario’s waarin Rusland met ‘veel volken’ naar het Midden-Oosten, naar Israël trekt. Rusland is in elk geval niet zo fel antisemitisch en anti-Israël als Turkije. Maar gaat het bij de Gog-aanval op Israël om vijandschap tegen Israël en het Joodse volk? Hierover straks.

Turkije als Gog?
Turkije is meer dan een lokale grootmacht. Recep Edogan, de president, gedraagt zich als een moderne sultan. Turkije sluit verdragen met de VS en steunt tegelijk islamitische terreurbewegingen zoals IS en al-Qaida, logistiek en met wapens (raketten). Het is duidelijk dat zij een ‘ouderwets’ islamitisch sharia-kalifaat willen vestigen. Maar de wrede terroristengroepen met hun eigen kaliefjes zijn bezig door hun letterlijke opvattingen over de islam en hun gruwelijkheden hun hand te overspelen.
Turkije ziet die gang van zaken met genoegen aan. Het is zeker in staat de leiding van een wereldwijde jihad met als einddoel een groot en breed kalifaat op zich nemen. De voorzitter van de Internationale Unie voor Moslim Geleerden, sheik Yusuf al-Qaradawi, beweerde onlangs dat “militante groepen onder de moslims, zoals ISIS, het resultaat zijn van corrupte seculiere leiders waardoor veel moslimjeugd enkele militanten volgt en geloven dat ze voor de zaak van God (Allah) strijden.” Zo ziet Turkije het ook.
Zou een Turkse sultan de Gog zijn uit Ezechiël 38 en 39? De premier van Turkije heeft een paar maanden geleden goed gescoord bij de islamitische landen door op te merken dat ‘niets Turkije zal tegenhouden om Jeruzalem en de al-Aqsa moskee te beschermen.’ De belangrijkste hobbel is Iran, waar de ayatollahs hard werken aan de bom voor Allah. Immers, in hun eschatologie (eindtijdleer) gaat een grote oorlog vooraf aan de komst van de Mahdi, de islamitische messias. Een verbond tussen Turkije en Iran is niet onmogelijk.

Nader onderzoek
We zullen allereerst in de Bijbel moeten nagaan of daar aanwijzingen staan over de identiteit en het tijdstip van de aanval van Gog. Deze Gog heeft de leiding van een enorm leger dat als een ‘opkomend onweer’ (38:9), ‘als een shoa’ (Hebr.) Israël binnenvalt. Enkele opmerkingen:
1. Gog is aanvoerder van uitsluitend islamitische volken. Perzen (Iran), Ethiopië (Soedan), Puteeërs (Libië). Bet-Togarma, Mesech en Tubal, Gomer en Magog liggen allemaal binnen het huidige Turkije. Magog in de Kaukasus. Het is niet waarschijnlijk dat die fanatieke moslimvolken zich zullen willen schikken onder de leiding van een ‘verfoeide ongelovige’ Gog uit het ‘atheïstische Rusland’.
2. Wat is het doel van deze overval? ‘Buit maken en roof plegen’ (38:12 en 13) op een natie ‘die have en goed heeft verworven.’ Dus Israël is in een korte(?) periode van vrede rijk geworden.
3. Zij overvallen een land waarvan de HERE zegt: ‘in de dagen dat mijn volk in gerustheid woont.’ Verder lezen we: ‘Tegen een land van dorpen… vreedzame lieden, zonder muur, grendels of poorten’ (38:11). ‘Allen wonen zij in gerustheid’ (38:8). Er is dus vrede en geen rede voor de Israëli’s om zich ongerust te maken. Zou die overval van Gog na de valse vrede kunnen plaatsvinden? Dat kan bijna niet anders.
4. Israël woont dan ‘op de bergen van Israël’ en ‘heeft zich van de oorlog hersteld’ (38:8). Er is dus een oorlog geweest. Een resultaat van die oorlog zou kunnen zijn dat de ‘bergen van Israël’ verlost zijn van Palestijnse terroristen, zodat bijvoorbeeld de stam Efraïm zich daar kan vestigen. Andere gedeeltes uit de Bijbel die op zo’n oorlog zouden kunnen duiden zijn: Psalm 60:8-10, Psalm 80:3,4 en Psalm 83.
5. Het leger van Gog is buitengewoon primitief bewapend. Er zijn ruiters en geen wagens zoals in Daniël 11:40. Geen modern wapentuig, zoals ‘opspringende wagens’, ‘vlammende zwaarden en bliksemende lansen’ (Nahum 3:2,3). Meest houten wapens!
Waarschijnlijk was er een oorlog (zie punt 4) en heeft de internationale gemeenschap of een wereldleider een verdrag afgedwongen waarin algehele ontwapening afgesproken is. Een ‘valse vrede’ dus. Misschien een eerste optreden van het ‘Witte Paard’ uit Openbaring 6? Waardoor Israël in alle rust zich kan ontwikkelen (denk aan de pas gevonden gas- en olievelden) en rijk wordt.

Wanneer?
Het leger van Gog valt Israël binnen. Op de bergen van Israël wordt dat leger door een vreselijke wereldwijde aardbeving plus tsunami zwaar getroffen. Bovendien raken de deelnemende volken onderling slaags. En ‘de volken zullen weten dat Ik de HERE ben, heilig in Israël’ (39:7). Wanneer zullen deze dingen gebeuren? ‘Aan het einde van de jaren’ (38:8) en ‘aan het einde van de dagen’ (38:16). Dus in het begin van het Duizendjarig Vrederijk. In de tijd dat Koning Jezus bezig is orde op zaken te stellen op aarde. Het zal best enige tijd kosten voordat alle ‘zwaarden omgesmeed zijn tot ploegscharen’ (Jesaja 2:4) en machthebbers als tsaar Poetin en sultan Erdogan (en anderen!) verdwenen zijn van deze aarde. En iedere knie zich buigt voor Koning Jezus.

Jan van Barneveld