Wie voedt de achterste rijen?

Bernard Oosterhoff • 90 - 2014 • Uitgave: 6
In 1948 hield Youth for Christ een zendingsconferentie in Zwitserland. Eén van de sprekers vertelde over de vijf broden en twee vissen die door de discipelen werden uitgedeeld aan duizenden mensen. Hij sprak de conferentiegangers erop aan dat de meesten van hen het levende brood alleen uitdeelden aan de mensen die vooraan zaten. Hij vroeg indringend: “Wie van jullie is bereid om de achterste rijen te voeden, de mensen die het moeilijkst te bereiken zijn?”

Eén van de mensen die na deze oproep op z’n knieën ging en met tranen in zijn ogen de Vader om vergeving vroeg, was de bekende evangelist Billy Graham. Ook Paul Freed, de oprichter van Trans World Radio, was erbij. In 1954 begon Paul Freed met de eerste radio uitzendingen vanuit Marokko naar Spanje. In die tijd werd Spanje geregeerd door dictator Franco, die het werk van zendelingen in zijn land belemmerde. Inmiddels zendt TWR wereldwijd uit in meer dan 230 talen en is de missie van Trans World Radio (TWR) ongewijzigd: Het Evangelie overal laten horen via massamedia, juist daar waar anderen niet of moeilijk kunnen komen. Radiogolven doorbreken grenzen en bereiken ook de achterste rijen.

De stem van de kerk
Voordat de programma’s via de zenders van TWR worden uitgezonden, worden ze opgenomen in een radiostudio. De studio’s van TWR bevinden zich zo mogelijk in de landen waarvoor de uitzendingen zijn bedoeld en de programma’s worden gemaakt door lokale christenen. Zij kennen de taal en staan dicht bij hun eigen bevolking. TWR werkt daarbij samen met lokale kerken en is op die manier vaak de ‘stem van de kerk’. Gezamenlijk mogen we erop uitgaan in de kracht van de Heilige Geest om de uiteinden van de aarde te bereiken.
Dat gebeurt bijvoorbeeld in de plaats Marsabit in Kenia, waar sinds kort wordt uitgezonden in de Samburu-taal. Een plaatselijke predikant spreekt iedere dag dertig minuten op de radio. Een luisteraar op 150 kilometer afstand belde enthousiast op en zei: “De Here Jezus zal nu spoedig terugkomen, want er is iemand die zich verstopt in een grot en zelfs hij wordt nu bereikt met het Evangelie!” Toen de predikant deze luisteraars ging bezoeken, hadden ze een verzoek: “Geef ons radio’s en wij geven u onze geiten.” TWR verspreidt radio’s onder de meest armen. Aangezien stroomvoorziening hier vaak een probleem is, zijn de radio’s opwindbaar of uitgerust met een zonnepaneel. Voor deze mensen geldt letterlijk ‘het geloof is door het horen’, want velen kunnen niet lezen en schrijven.

Te gevaarlijk
In sommige landen is het te gevaarlijk voor een radiostudio, zoals in Noord-Korea en Somalië. De programma’s voor Noord-Korea worden daarom gemaakt in Zuid-Korea, met medewerking van gevluchte Noord-Koreanen. Iedere avond wordt er uitgezonden naar Noord-Korea door een krachtige zender vanaf het eiland Guam. De Somalische programma’s worden gemaakt door vluchtelingen uit Somalië. Deze laatsten doen het werk met gevaar voor eigen leven en ontvangen regelmatig mails waarin ze bedreigd worden.
Het werk in deze landen vergt veel doorzettingsvermogen en een vast geloof dat Gods Woord nooit ledig terugkeert. We vertrouwen erop dat Hij Zijn werk doet in de harten van luisteraars. Zo heeft een programmamaker, die onder het communistische bewind uit Albanië kon vluchten, zeventien jaar lang programma’s gemaakt voor Albanië zonder ooit één brief of telefoontje te ontvangen. Toen het land in 1992 openging, kwamen er vele brieven van mensen die al die jaren hadden geluisterd. Zelfs een controleur van de Albanese regering, die radiosignalen uit het buitenland moest opvangen, was tot geloof gekomen. Het is belangrijk deze geschiedenis te kennen en geloof te houden dat God ook kan ingrijpen in Noord-Korea en Somalië.

Wonderen
Een vrouw uit China vertelde dat ze een aantal jaren geleden luisterde naar een uitzending. Ze had keelkanker en was opgegeven door de artsen. Ze hoorde op de radio dat Jezus Christus kan genezen en dat je tot God kunt bidden. ’s Avonds bad ze: “God, ik ken u niet, maar ik heb gehoord dat u kunt genezen, wilt u mij beter maken?” In de maanden daarop verdween de kanker. Samen met haar man geeft ze nu leiding aan een huiskerk in China.
God heeft in China krachtig gewerkt; er zijn al meer dan 80 miljoen christenen, met name onder de Han-Chinezen. Daarnaast zijn er in China nog veel bevolkingsgroepen die het Evangelie nog niet hebben gehoord. TWR helpt nu de lokale kerken om ook deze mensen te bereiken. Hier hebben we te maken met boeddhisten, moslims en animisten, die de natuur aanbidden. Mensen die verafgelegen wonen, maar die met moderne middelen te bereiken zijn. Een luisteraar die een MP3-speler ontving en voor het eerst het Evangelie hoorde, zei: “Waarom heeft nooit eerder iemand ons verteld over deze Jezus, die ons van de dood kan redden?”

Nog veel te doen
TWR maakt gebruik van massamedia om mensen te bereiken. We onderzoeken steeds welk medium het meest geschikt is voor de beoogde doelgroep. Naast radio worden de programma’s ook steeds meer beluisterd via internet, MP3-spelers en mobiele telefoon. De hoogste prioriteit voor TWR zijn de talen met meer dan een miljoen sprekers. In totaal zijn er 372 van deze zogenaamde mega-talen, waarvan 74 talen worden gesproken door onbereikte groepen. Programma’s in deze 74 talen wil TWR dus graag toevoegen de komende jaren. Een volk wordt gedefinieerd als ‘onbereikt’ als er onvoldoende christenen zijn om de eigen bevolkingsgroep te bereiken met het Evangelie. Begin dit jaar mocht TWR een nieuwe zender in gebruik nemen voor Pakistan en Afghanistan. In Afghanistan is in 2010 het laatste kerkgebouw vernietigd.

Vervolging
Voor veel luisteraars is vervolging iets dat hoort bij het leven van een christen, zoals blijkt uit deze e-mail uit Algerije: “Wij groeten u, onze broeder van TWR. Jullie programma’s veranderen de atmosfeer in Algerije. De woestijn verandert in een oase, geestelijk gesproken. Er zijn wel gevechten, maar geen zorgen, want we hebben de overwinning al dankzij Jezus Christus. Vier christelijke echtparen zijn hun huis uitgezet door hun moslim-ouders. Ze prijzen God dat ze vervolgd worden, want voor hen is het een bevestiging dat de woorden van Jezus waar zijn. Hij waarschuwde ons van tevoren dat dit zou gebeuren vanwege Zijn naam. Door de vervolging verwerpen steeds meer mensen de islam en worden lid van de kerk van Christus, deze zomer zullen er 140 nieuwe christenen gedoopt worden. Bid voor ons, want de strijd is heftig.”
Gezien de groei van het christendom in Algerije zijn veel kerkleiders nodig met gedegen kennis van Gods Woord. TWR maakt voor hen een speciaal programma om de vele vragen van hun gemeenteleden te kunnen beantwoorden. Door de recente gebeurtenissen in de Arabische wereld, staat het geloof van veel moslims te schudden en zijn velen op zoek naar de waarheid. We horen van imams die in de moskee luisteren en van een ex-jihadstrijder die zich afvraagt of zelfs zijn zonden vergeven kunnen worden door het offer van Jezus Christus. Ook voor hen gelden de woorden uit 1 Timotheüs 2:4: God wil dat alle mensen behouden worden en tot erkentenis van de waarheid komen.

Bernard Oosterhoff
Bernard Oosterhoff (48) is sinds 2003 betrokken bij Trans World Radio voor Nederland & België. Eerst als lid van het bestuur en vanaf 2008 fulltime als directeur. Hiervoor was Bernard twintig jaar werkzaam in de automatisering en werkte o.a. voor Baan bij vliegtuigfabrikant Boeing. Hij is getrouwd met Mariëtte en ze hebben vier kinderen.


Over Trans World Radio
Trans World Radio bereikt de wereld met het Evangelie van Jezus Christus door middel van radio, internet en andere media. TWR zendt wereldwijd uit in meer dan 230 talen. Voor meer informatie zie www.transworldradio.nl. Om te luisteren naar TWR in Nederland, klikt u op ‘Luister’. Hier kunt u bijvoorbeeld luisteren naar de internetzender ‘TWR Richt je hart op God’ met 24 uur per dag Nederlandstalige christelijke muziek, overdenkingen en Bijbelstudies.