Wie verwachten wij?

Nol & Helene Esmeijer • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 17
Over enkele weken is het weer het heerlijke avondje! Misschien zing jij het wel: Vol verwachting klopt ons hart. Maar als 4 en 5 december voorbij zijn gaan we weer over tot de orde van de dag.
Wat is het heel anders als je de Here Jezus verwacht. Dat is een totaal ander Iemand dan Sint Nicolaas. Bij Hem, en deze wonderlijke Heer verwachtende, kun je niet zomaar overgaan tot de orde van de dag. Alleen al omdat de dagen nadat Hij gekomen is, helemaal anders zullen zijn dan daarvóór.

Wie verwacht jij? De goed-heilig man of … de Heilige Here Jezus?

WAAROM HEM VERWACHTEN?
Omdat de Heiland heeft gezegd dat Hij enige tijd zou verdwijnen en dat Hij dan plotseling zou terugkeren. En omdat Hij ook waarschuwingstekens heeft gegeven, die jou en ons vertellen dat Zijn tweede komst heel dichtbij is. Over die "tekenen" enkele woorden. De Here Jezus zei o.a. dat er geweld zou losbarsten in de natuur wanneer Zijn komst aanstaande is.

Op zaterdag 2 oktober 1999 publiceerde het Algemeen Dagblad een overzicht van de natuurrampen die de wereld tot dan in 1999 hadden getroffen. Als je in rekening brengt dat dit overzicht ging over 75% van het jaar 1999, dan moet je zeggen: het is zo algemeen aan het worden. Als je naar dit overzicht kijkt dan is er geen werelddeel wat niet aan een natuurramp is ontkomen. Wanneer er geen aardbeving was, kwam er een vreselijke orkaan aan. Als die beide er niet waren was er droogte, of een hittegolf of overstromingen. Enz., enz. En de Here Jezus zegt i.v.m. Zijn tweede komst, dat deze dingen wereldwijd zullen gebeuren. De tekenen kunnen wij eraan zien komen.

Je mag / je moet Hem verwachten omdat Hij er ook zoveel over zegt in de Bijbel.

Alleen al in het Nieuwe Testament wordt er in ieder bijbelboek op Filémon en 3 Johannes na, over Zijn komst straks gesproken. Dat staat dus in 25 bijbelboeken van het NT. Dat zijn evenzovele uitspraken die je oproepen om er van uit te gaan dat Hij terugkomt.

En … er zal, volgens de Here Jezus zelf een grote afval komen. Hij zegt in Lucas 18:8:
"Doch als de Zoon des mensen komt, zal Hij dan het geloof vinden op aarde?"

Het lijkt wel of wij midden in deze periode leven. Maatschappelijk is er geen draagvlak meer voor iets van het christelijk geloof. Wij worden steeds meer op elkaar aangewezen. Je bent het misschien met dat andere kind van God niet eens, maar de kwestie is nu: zijn alle kinderen van God één in de Here Jezus. Het is het derde teken - de afval - wat Jezus ons voorhoudt.

WAAROM WACHT JE?
Wacht je op jouw vereniging met de Here Jezus?
Of zie je op tegen de Grote Verdrukking?
Of wacht je - of misschien vind je dat het er al is - op Zijn Koninkrijk?

Wat zou het heerlijk zijn als jij met allen, die lid zijn van Christus' Lichaam, zal worden verenigd met het Hoofd van het Lichaam, de Here Jezus. Je kunt hierover lezen in de Bijbel - zie 1 Thessalonicenzen 4:13-18.
De vereniging met jouw Hoofd! Zie je daarnaar uit? Is Hij het grote doel van jouw leven?
De andere twee dingen - één om over in te zitten en de andere die daarna komt - zijn niets vergeleken met onze vereniging met Hem.

JE WACHT OP EEN REINE HEER!
In 1 Johannes 3:3 staat iets, wat wij tenslotte willen bespreken: "Een ieder die deze hoop op Hem heeft, reinigt zich gelijk Hij rein is". Wij zullen allemaal in ons leven nu moeten gaan lijken op de Here Jezus.
En als één van Zijn eigenschappen "reinheid- is, dan zullen wij ook rein moeten worden. Anders kunnen wij Hem niet eens ontmoeten. Daarom staat dit hier in het kader van Zijn tweede komst. Het is niet zo vreemd, dat er voor Israël zoveel voorschriften zijn die allemaal te maken hebben met reinheid.
a. Wat je eet en drinkt en wat verboden is.
b. Hoe je met elkaar omgaat.
c. Hoe een man met zijn vrouw omgaat.
Al van de oudheid af heeft God ervoor gezorgd dat iedereen van Zijn volk wist wat "reinheid" was. Het is in de Middeleeuwen de Joden kwalijk genomen dat er onder hen zo weinig mensen stierven aan de pest, waaraan honderdduizenden wel doodgingen.
Dat kwam alleen maar omdat deze mensen rein aten en dronken en rein waren op hun lichamen.
Wij denken dat reinheid alleen met seks te maken heeft. Daar heeft reinheid ook alles mee te maken - maar rein leven heeft met ons gehele leven te maken.
Wil jij wel rein worden? Mag God iets bij jou veranderen? Wij hopen dat en wij bidden ervoor.


Helene en Nol Esmeijer