Wie of wat bepaalt uw keuze?

Bert Reinds • 89 - 2013 • Uitgave: 6
‘Daarbij is het niet van belang dat men Jood is of Griek; daarbij is het niet van belang dat men slaaf is of vrije; daarbij is het niet van belang dat men man is of vrouw; want allen bent u één in Christus Jezus’ (Galaten 3:28, HSV).

Schoolkeuze
Voor veel kinderen van de basisschool en hun ouders wordt het een spannende tijd. De Cito-toets of een vergelijkbare toets is door de meeste kinderen van groep acht van de basisschool gemaakt. En nu wachten ze op de uitslag. Ondertussen wordt er thuis en op school gespeculeerd, wat zal het worden? Vmbo, havo of misschien wel vwo?
Open dagen worden bezocht, op zoek naar een vervolgopleiding. De ene school is nog mooier in zijn presentatie dan de andere. En sinds kort zijn er zelfs excellente scholen. Wat mij opvalt is dat het niet alleen om het kind gaat, ouders hebben ook zo hun eigen belang. Ik hoorde een moeder met trots vertellen dat hun zoon misschien wel naar de brugklas havo/vwo gaat en gelukkig niet naar het vmbo: ‘Ach wat heb je aan het vmbo.’ Alsof het haar verdienste was en zij nu scoorde.

Weerstand
Maar is deze trots gepast? Het gaat toch om de vraag: ‘Wat past bij het kind en niet wat scoort het hoogst in de omgeving?’
Het is niet de verdienste van ouders of hun kind succesvol is of niet. Wel is het hun taak om voor de kinderen te bidden, ze dagelijks te zegenen wanneer ze het huis verlaten of gaan slapen. Verplaatsen in kinderen, verdiepen in hun leefwereld, ze te stimuleren, ze te motiveren zodat ouders nog beter kunnen afstemmen op de mogelijkheden van het kind, dat is de pedagogische opdracht.
Ik hoop dat u een verstandige ouder bent en u zich de komende weken niet laat leiden door de druk van de omgeving en uw honger naar succes. Laat uw kind vervolgonderwijs kiezen dat aansluit bij zijn belevingswereld en zijn ontwikkelingsmogelijkheden.
Neem de uitslag en overwegingen rondom de te volgen stap mee in uw gebed. Vraag de Here God om wat past, zodat het unieke dat God in uw kind heeft weggelegd zichtbaar mag worden, ook het onderwijs. Een kind mag niet geofferd worden ten behoeve van de eer van ouders.
Stel uzelf, in de besluitvorming, vragen als: Wat kan hij? Wat zijn de dingen waar hij plezier in heeft? Is hij handig, praktisch, theoretisch, nieuwsgierig, een doener of een denker? De antwoorden op deze vragen maken duidelijk wat bij uw kind past.

De waarde van uw kind
Ik wens u de komende weken wijsheid toe met het maken van de juiste onderwijskeuze. Want bij een passende keuze communiceert u dat de waarde van uw kind niet wordt bepaald door wat hij kan, maar door wie hij is. Als christenouder mag u laten weten dat de waarde van uw kind vast ligt in welke hij/zij is in Christus, zoals duidelijk wordt in het volgende verhaal:

Een spreker begon zijn workshop met het omhoog houden van een briefje van 20 euro. Hij vroeg aan zijn publiek: ‘Wie van jullie wil dit briefje van 20 euro?’ Handen gingen omhoog. Hij zei: ‘Ik geef aan één van jullie dit briefje, maar voordat ik dat ga doen wil ik jullie iets laten zien.’ Hij pakte het briefje en frommelde het in elkaar. Toen vroeg hij opnieuw: ‘Wie wil dit briefje?’ Dezelfde mensen staken weer hun hand in de lucht. De spreker was nog niet overtuigd en ging verder. Hij gooide het briefje op grond ging er met zijn schoen opstaan, en pakte het verfrommelde, vieze briefje van 20 euro op en vroeg het weer: ‘Wie wil dit briefje?’ En weer staken dezelfde mensen hun hand op.
Toen zei hij: ‘Beste mensen, jullie hebben net een belangrijke les geleerd. Wat ik ook met het briefje deed, jullie willen het briefje graag, omdat het zijn waarde bleef behouden. En zo kan het ook gaan in je leven, je blinkt niet uit, je maakt fouten, maakt domme keuzes, je begaat zonde en we voelen ons waardeloos. Maar weet dit: In Christus verlies je nooit je waarde, wat er ook gebeurt.’

Havo, vwo of vmbo, denker of doener, praktisch of theoretisch, titel of ambacht, je ben nog steeds waardevol voor Diegene die jou gemaakt heeft. De waarde die we hebben wordt niet bepaald door wat we doen of weten, maar door Wie ons maakte en redde. Kies daarom waardevast, dat heeft namelijk de toekomst!

Bert Reinds