Wie komt eraan?

Jan van Barneveld • 93 - 2017 • Uitgave: 10
Natuurlijk denkt u meteen aan de Here Jezus. Dat is goed en dat geeft ons nieuwe moed. Laten we nu deze vraag iets anders stellen: “Wat komt eraan?” Als we daar even over nadenken, kunnen we de ‘radeloze angst’ uit Lucas 21:25 wel voorstellen. In dit artikel leest u over vier ontwikkelingen die elk moment op een wereldbrand kunnen uitlopen. Hoe staat Israël hierin? Wat gaat president Trump doen?

Iedereen bidt en stemt voor vrede. Politieke leiders roepen hard “VREDE!” Het lijkt wel of we meer oorlog of gevaarlijke oorlogsdreigingen over ons heen krijgen. De Heer noemt dat in Matteüs 24 ‘geruchten van oorlogen’ (vers 6). In dit artikel slechts vier van de dreigende wolken die boven onze wereld hangen. Tegelijk kijken we hoe Israël en ook president Trump hierin staan.

1. Het acute gevaar: Noord-Korea
Het is een streng communistisch, atheïstisch en onderdrukkend land en staat nr. 1 op de Open Doors-lijst van landen waar christenen vervolgd worden. Tienduizenden christenen zitten in gruwelijke werk-/strafkampen. De bevolking leeft in grote armoede en moet hard werken om de luxe van de leidende elite en het enorme bewapeningsprogramma in stand te houden.
In 2006 was de eerste proef met een atoombom en vorige jaar de zesde, met vermoedelijk een veel zwaardere waterstofbom. De VS, China, Japan, Rusland en Zuid-Korea proberen al jaren vergeefs Noord-Korea over te halen hun atoomprogramma af te bouwen. Ook heeft de leider Kim Jong-un de beschikking over een groot arsenaal gifgassen. De oorlogstaal tussen de VS en Noord-Korea heeft een echte oorlog wel heel dichtbij doen komen.
Israël kijkt waakzaam toe. Maakt zich verwijten dat ze Noord-Korea niet heeft tegengehouden op de weg naar atoomwapens. Ze zullen wat betreft Iran die fout niet maken! Islamitische terreurgroepen loeren op een atoombom om die tegen Israël te kunnen gebruiken. Nu zal het fanatieke atheïstische Noord-Korea niet veel op hebben met streng islamitische terreurgroepen, maar geld, de Mammon, is een even sterke afgod als die van de islam. Als het om Israël gaat, kunnen die machten weleens een verbond sluiten. Trump heeft tegen China gezegd: “Als jullie ze niet stoppen doen wij het.”

2. Gevaar dichtbij huis: Oorlog met Rusland.
Tijdens de verkiezingscampagne in de VS beloofde president Trump de spanningen met Rusland te verminderen en op allerlei gebieden te gaan samenwerken. Een veelbelovend geluid. De vergeldingsaanval van de VS op een legerplaats van het Syrische leger heeft veel kwaad bloed gezet bij Rusland. Immers, Assad is een beschermeling van Poetin. Rusland voelt dat als een aanval op zijn posities in het Midden-Oosten.
Israël valt ook regelmatig konvooien uit Syrië met zware wapens voor Hezbollah in Libanon aan. Hierover is regelmatig overleg tussen Israël en Rusland op militair en politiek niveau. Israël ziet het Amerika met Trump weer als de grote vriend, maar ook de relatie met Rusland is goed. We hopen dat Israël een bemiddelende rol kan spelen. Het zou een ramp zijn als de spanningen tussen de VS en Rusland tot Wereldoorlog III zullen leiden. Als de EU zich maar ‘koest houdt’.

3. Europa op weg naar Eurabië
Het gaat niet alleen om het islamitische extremisme (ISIS, al-Qaida en de haatprediking tegen ongelovigen in veel moskeeën), maar ook om gevaarlijke, islamitische regiems zoals Iran en nu ook Turkije. De islam is nog steeds gebonden aan de opdracht van Mohammed om hoe dan ook de wereld via de jihad aan de sharia te binden. De biologische jihad, de westerse landen te overstromen met moslimmigranten, is na bijna 14 eeuwen veroveringsoorlogen nu goed op weg om het Westen in een dwangbuis van Eurabië te dwingen. Zo goed als overal in het westen zien we tekenen van een opdringende islam in onze samenlevingen.
Nu de grond in Irak te heet wordt voor de terroristen, zoals ISIS en al-Qaida, concentreren deze zich op Noord-Afrika. Landen als Algerije, Marokko en Tunesië worden overspoeld door jihadisten. Wrede mensensmokkelaars kunnen de bootjes niet aanslepen om de vaak wanhopige mensen te verlokken naar Zuid-Europa te vluchten. De Brusselse, ongekozen en nauwelijks controleerbare machthebbers van de EU, proberen landen in Oost-Europa te dwingen de hun opgelegde quota migranten op te nemen.
Als de EU eens met Israël zou gaan praten hoe zij zich staande kunnen houden aan alle kanten omringd door de islam zou dat zeker goede adviezen opleveren. De strijd tegen de islamisering van onze samenleving dreigen wij te verliezen.

4. Het financieel economische systeem
Er is op financieel gebied al jaren een oorlog gaande. Vooral China en Rusland zijn hiermee bezig. De positie van de dollar wordt ondergraven. China koopt veel goud op de wereldmarkt. De dollar wordt als wereldmunt meer en meer losgelaten. De schuld van de VS loopt steeds maar op. De drukpersen in de VS draaien er maar dollars bij, zonder dat het geld gedekt is.
Ook de EU lijdt aan een systeem dat op een bepaald moment stuk loopt. Het verschil tussen de landen van Noord- en Zuid-Europa, de wrevel van de landen van Oost-Europa tegen ‘Brussel’, de Brexit en als Marine Le Pen wint een Frexit en misschien krijgen we er ook een Nexit bij.
Al jaren verwachten financiële experts een ernstige crisis. Welke landen zullen in zo’n recessie staande kunnen blijven? Landen die daarvoor middelen en mogelijkheden hebben. Bijvoorbeeld natuurlijke hulpbronnen, land, voedsel en landbouwgronden om zelf voedsel te verbouwen, goud of andere acceptabele hulp- en betaalmiddelen. Israël heeft dat. En ook de mogelijkheid om veel Joodse mensen in nood op te vangen. God zorgt voor Zijn volk.

President Trump
Hoe staat president Trump in deze tijd vol van zeer gevaarlijke crises? Het kan niet worden ontkend dat zijn onverwachte verkiezing als president van het machtigste land van de wereld vooral door christenen als een wonder wordt gezien. In een interview met CBN (Christelijk Omroep Netwerk) zei Trump: “De noodzaak om te bidden heb ik altijd gevoeld. De positie (als president van de VS) is zo machtig, dat je God echt wel nodig hebt. De besluiten die je neemt zijn niet langer: ‘Wow, ik ga een bouwwerk in New York neerzetten’. Maar het zijn vaak kwesties van leven of dood.”
Gaat Trump de geschiedenis in als een Kores (Cyrus), een machtige Perzische vorst, die de Joden toestemming gaf terug te gaan en de Tempel te herbouwen. Of als een wereldheerser die onze landen brengt in de tijd van apocalyptische rampen? Zoals gebeden van Amerikaanse christenen hem ‘op de troon’ hebben gebracht zullen nu die gebeden helpen hem op de ‘rechte sporen’ te leiden. Vooral wat Israël betreft. Want het ‘IK zal zegenen wie u zegenen en wie u vervloekt zal IK vervloeken’ is nog steeds een machtig en heilig Woord van God.

Jan van Barneveld