Wie is het waard het boek te openen?

Nol & Helene Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 3
In Gods Huis is het niet slordig! Daar wordt de vraag nog gesteld: wie het waard is het boek te openen. Vandaag de dag hoef je deze vraag in heel veel gezinnen niet meer te stellen. Voordat de vraag uit je mond is, heeft iemand al een boek geopend en heeft het ongelezen achter zich gelaten. Wat is het in vele huizen een bende! Alles ligt er door elkaar.
Bij God is het anders! Hij laat de vraag stellen; Zelf weet Hij het antwoord, de rechten liggen bij Zijn Zoon. Hij verlangt dat anderen het vragen. 'Wie is het waard?".

DE LEEUW HEEFT OVERWONNEN
a. De leeuw uit de stam van Juda.
Nog steeds is dat de stam die in zijn vlag een leeuw als symbool voert. Eigenlijk valt je oog op erg veel vlaggen en banieren van landen en steden, die een leeuw voeren. Een leeuw geldt als heel sterk. Het is absoluut niet vreemd dat er gesproken wordt over een leeuw. die heeft overwonnen. Het Lam wordt een Leeuw die heeft overwonnen (Openb. 5:5).

Het is zo goed om ons dat te realiseren een week na het Opstandingsfeest. Als de eerste dag der week aanbreekt, waarop de Here Jezus opstaat uit de dood, dan is het eigenlijk zo dat de heilige God de prijs heeft aangenomen en dat de overwinning een feit is. De Leeuw heeft overwonnen. Alle oordelen en alle pijnen, die in de boekrol zijn beschreven wegen hier niet tegen op. De Leeuw heeft overwonnen. Alles wat in het koopcontract staat moet gebeuren, omdat God er garant voor staat. Maar .... het loopt uit op het Koninkrijk van de Here Jezus en .... op de nieuwe hemel en de nieuwe aarde.
Vraag: Wil jij wel leven uit de overwinning van de Here Jezus?

b. De stam van Juda
Met Benjamin heeft deze stam van Israël veel langer in het land mogen blijven. Na de zeventigjarige ballingschap in Babel ging deze stam voor een deel terug.
Toch ging het na die tijd weer mis. De Romeinen hebben in het jaar 70 na Christus Jeruzalem verwoest, inclusief de prachtige tempel, en de Joden verdreven onder alle volken der aarde.
Te behoren tot een bepaald gedeelte van Gods volk is geen argument voor de troon van de Almachtige. Het is in de oudheid een geweldig voordeel te mogen behoren tot de stam van Juda. Maar het geeft ook een geweldig grote verantwoordelijkheid.
Je bent eigenlijk iemand, die garant staat voor een ander - zie Genesis 43:9 en 44:32. Te behoren tot Juda brengt heel veel met zich mee.

Wat zijn er veel mensen - oudere zowel als jongere - die in hun kom-af iets zoeken wat er niet is.
Onze kom-af geeft ons een grote verantwoordelijkheid. Je kunt niet behoren tot een uitgelezen gezelschap en de mensen om je heen maar verloren laten gaan.
Ben jij, ten opzichte van nood en verdriet echt een leeuw die overwint? Eigenlijk moeten wij zeggen: verlang je ernaar om dat te zijn? Ben jij bewogen met de nood van anderen, met hun verdriet, met hun pijn? Waaraan besteed jij je geestelijke energie? Ons land zit mudvol met jongeren en ouderen die het niet meer zien zitten. Zie jij het wel? Zie jij Hem wel? Dat zal het Goddelijke criterium zijn voor jou.

DE WORTEL VAN DAVID
Vaak moet er meer dan één beeld gebruikt worden om een geestelijke les te verduidelijken. Het voor ons meest in het oog springende voorbeeld van wat wij bedoelen, staat in Jesaja 1: 18:
"Al waren uw zonden als scharlaken, zij zullen wit worden als sneeuw; al waren zij rood als karmozijn, zij zullen worden als witte wol."
Zonden kunnen worden als sneeuw zo wit, maar sneeuw is koud. Daarom zullen zij ook als witte wol worden, want wol is nooit helemaal wit, maar wel warm.

Zo is het ook hier met de twee beelden, die worden gebruikt voor de overwinning van de Here Jezus: De Leeuw uit de stam van Juda en De wortel van David.
David stamde uit Juda, David was een leeuw als het op vechten aankwam, maar hij was vaak geen leeuw voor God. Hoe je het ook keert of wendt: David was wel een wortel. Hij wordt nog vaak genoemd, ook nadat hij reeds gestorven is. De blinde buiten Jericho riep:
"Jezus, Zoon van David, heb medelijden met mij!" - Lukas 18:37 en 39.
Je kunt veel dingen zeggen over de wortel van een boom, een struik of een plant. Vandaag twee dingen over de Wortel van David:

a. De wortel zorgt ervoor dat er water komt. De wortel zorgt niet voor de ademhaling. Daarvoor zorgen andere onderdelen. Maar de wortel zorgt voor water. Uitermate belangrijk. Voor ieder levend wezen. Ook als je geestelijk leeft. De Here Jezus zegt: "Wie dorst heeft kome tot Mij en drinke" - Johannes 7:37. Daarom is het belangrijk dat onze wortels steeds in vochtige, vruchtbare bodem staan.
Vraag: Waar sta jij?

b. De wortel draagt alles wat er boven staat. Blijft de wortel klein dan blijf jijzelf ook klein. De wortel is de Here Jezus Zelf. Hij draagt en Hij verlangt ernaar dat wij eikenbomen worden. Dat wij groeien! Tenslotte nog deze vraag: Wil jij wel groeien in en door deze wortel?

Helene en Nol Esmeijer