Werken uit geloof

Jef de Vriese • 90 - 2014 • Uitgave: 6
Geloof, hoop en liefde achten we hoog als gaven van God. Bij die drie horen echter ook werk, inspanning en volharding (1 Tessalonicenzen 1:3). God geeft, zodat jij kunt werken.
Zonder omgang met Hem, is werk, inspanning en volharding een frustrerende kramp en geestelijk vruchteloos, ook al wordt het voor Hem gedaan. Dan ben je misschien wel behouden door het geloof, maar leef je toch dagelijks uit je werken. Geestelijk leven wordt geboren in de afhankelijke ontmoeting met God. In Zijn nabijheid hou je je vast aan het Woord van het leven en vind je daarin alles wat nodig is om tot elk goed werk volkomen toegerust te zijn (2 Timoteüs 3:16-17). Daarin worden je grootse en kostbare beloften geschonken, opdat je daardoor deel zou krijgen aan de Goddelijke natuur, nadat je het verderf, dat er door de begeerte in de wereld is, ontvlucht bent. Dan ga je leven uit geloof, niet uit werken. Immers, Zijn Goddelijke kracht heeft je alles geschonken wat tot het leven en de godsvrucht behoort, door de kennis van Hem Die je geroepen heeft door Zijn heerlijkheid en kracht (2 Petrus 1:3-4).
In dit alles mag je niet tevreden zijn met wat je vroeger van God ontving. De mate waarin je God dag aan dag ontmoet, is ook de mate waarin Zijn Geest door jou heen Gods werk kan doen. Je kunt vandaag niet leven van de zegen van gisteren of van de zegen die God aan een ander geeft. Leven ontstaat alleen als je Hem elke dag zoekt!

Jef De Vriese