Welkom in de wereld van Pokémon

ds. Theo Niemeijer • 92 - 2016 • Uitgave: 18
Pokémon is een spel dat zeer actueel is. Mijn vraag is of Pokémon een onschuldig spel is, of zit er ook een duistere kant aan? Ik hoop, dat u mij hierover antwoord kunt geven. (H. J. te S.)

Antwoord:
Pokémon Go is momenteel een wereldwijde rage. De gebruikelijke en meest voorkomende computerspelletjes die tot voor kort alleen in de huiskamer gespeeld werden, worden nu buiten op straat, op een voetbalveld, midden in de stad of aan het strand gespeeld en uitgevochten. Want om dit laatste gaat het met name in dit spel. Via een app op je smartphone kun je, de op dit moment, 729 Pokémon-karakters vangen en trainen tot onoverwinnelijke wezentjes. Het gaat er om wie de meeste karakters vangt en de beste Pokémontrainer kan worden. Bij kerken nemen de figuurtjes de verschijning van een geestelijke aan en op een kerkhof die van een spook.
Pokémon is een samenvoeging van pocket en monster, oftewel ‘zakmonstertjes’. Het spel werd in 1995 door de Japanner Satoshi Tajiri ontworpen. Vanaf dat moment zien we de figuurtjes afgebeeld bij Nintento, vele stripverhalen en tekenfilmpjes. Ook vinden we de afbeeldingen terug op kleding en speelgoed. Zo wordt onze wereld de laatste tijd onopgemerkt overspoeld met de figuurtjes van Pokémon.

Is Pokémon wel zo onschuldig als vele mensen denken? Op de webpagina van de producer van dit spel staat letterlijk: "Het Pokémon - ruilkaart- en verzamelkaartspel is gemaakt en gedistribueerd door Wizards of the Coast (Tovenaars van de kust), hetzelfde bedrijf dat voorheen de uitgever was van het spel ’Magic the gathering’ (Magie van de bijeenkomst), een zeer populair en occult spel in de jaren negentig!
De Pokémon-slogan luidt: "I will travel across the land searching far and wide each Pokémon to understand the power that’s inside gotta catch them all!" (Ik zal het hele land doortrekken en wijd en zijd zoeken naar elke Pokémon om te begrijpen de kracht die er binnenin schuilt. Ik moet en zal ze allemaal vangen!) Vooral deze laatste opmerking is de aanmoediging om telkens meer Pokémon te vangen.

De verschillende karakters zijn eigenzinnig, koppig, bekvechtend, egoïstisch, rancuneus, onuitstaanbaar, seksueel in beslag genomen, stelend, kwaadaardig, bepaald geen rolmodellen voor de kinderen en tegenwoordig ook de vele volwassenen die hier dagelijks mee spelen. Het is een spel zonder enige Bijbelse normen en waarden.

Ook de bovennatuurlijke krachten komen regelmatig op de voorgrond. Bepaalde karakters kunnen op wonderlijke wijze groeien door bijvoorbeeld de karakters Abra en Kadabra. Zo draagt het karakter Kadabra op z’n borst het teken SSS, het beeld satan!
Wie gaat meespelen wordt welkom geheten in de wereld van Pokémon en zet zich daarna niet alleen in om de verschillende karakters van Pokémon te vangen, te trainen en te laten groeien, maar wordt zelf ook beïnvloed door de achterliggende occulte machten die onbewust invloed uitoefenen op de spelers van dit spel. In Japan zijn de Pokémonmeesters de leiders van vechtsporten, geïnspireerd door de straatbendes in de straten van Tokio en andere Japanse steden. Voor hen bestaat er maar één oplossing: vangen, vechten en winnen. Het is de weg naar ‘winpower’, zo ook Pokémon!
Pokémon past geheel in het beeld van de Japanse religie het Sjintoïsme, dat de ‘weg der goden’ voorstelt, waarbij uitgegaan wordt vanuit het gehele stelsel van de mythologie, natuur- en geestelijke krachten. Pokémon past in deze Japanse godsdienst:
• de belichaming van kosmische krachten in mythische gestalten
• de kunst om over deze kosmische krachten te beschikken
• het doordrenken van de gedachte: jij of ik; allebei kan niet
• de eenheid met de natuur; Pokémon als meervoud bestaat niet, want Pokémon is zowel enkelvoud als meervoud.
• de typisch kosmische evolutie, zoals de zogenaamde evolutiekaarten, waarmee de spelers de basis-Pokémon groter en sterker maken.
• de combinatie van strijdvaardigheid in de zin van "de geesten oproepen" om je tegenstander te hypnotiseren en het werpen van toverkracht (inslapen, verwarring of vergiftiging) over de vijand.
Sommige Pokémon zijn direct herkenbaar als (Japans gestileerde) demonen, anderen lijken meer op monsters of robots, uitgerust met destructieve eigenschappen. Onmiskenbaar zijn zij de dragers van een boodschap die haaks staat op de boodschap van het evangelie.

Het zou wel eens kunnen zijn dat de wereld op deze manier voorbereid wordt op de verschijning van het ‘beest’, de antichrist, waarvoor alle mensen op aarde zullen buigen en hem de eer zullen geven. De mensen die nu verdwaasd en verblind achter hun smartphone aanlopen, vaak de gevaren om zich heen niet meer zien, om maar zo’n Pokémon-karakter te vangen, doen mij denken aan de velen die in de eindtijd blindelings achter de leugens van de antichrist aan zullen lopen. Wat een dwaasheid zal dat zijn, een dwaasheid waar we nu met deze hype al mee te maken hebben!
(Ontleend aan B&O. Bijbel & Onderwijs hebben hier nog veel meer over geschreven dat zeker de moeite waard is).


In Openbaring 7:4-8 lees ik over de 144.000 verzegelden uit alle stammen van Israël. Mijn vraag is, wat is de betekenis van deze tekst? (M. O. te @)

Antwoord:
Er is over dit gedeelte al heel wat geschreven. De Jehova’s getuigen menen dat het gaat om hen die zich bij hen aangesloten hebben, anderen denken aan een symbolisch getal waarmee alle geredde mensen bedoeld worden. Het lijkt mij het beste om de Bijbel letterlijk te nemen en te aanvaarden dat het hier om 12 x 12.000 Joden gaat. Nadat de Here Zijn gemeente thuisgehaald heeft, hetgeen in Openbaring 4:1 zo helder met de woorden ‘klim hierheen op’ omschreven wordt, pakt de Here de draad weer op met Zijn verbondsvolk Israël. Uit elke stam worden 12.000 verzegeld. Bij het herstel van Israël zal het inderdaad om het gehele volk Israël gaan. Alle twaalf stammen zullen naar het land terugkeren en samen het verloste volk vormen. Aan het einde van het boek Openbaring lijkt het wel dat alle plagen van Egypte over de aarde zullen komen. Ook dan zal het net zo zijn als in de tijd waarin Israël in Egypte verbleef en de plagen over Egypte kwamen, de plagen die Israël, toen in het land Gosen, niet bereikten. De plagen die in de toekomst deze aarde zullen treffen zullen ook deze 144.000 verzegelden niet bereiken. Zoals de eerstelingen van de gemeente uit een groep van 120 personen bestond (zie Handelingen 1:15), zo bestaat het getal van de eerstelingen van Israël uit 12x 12.000 personen, een veelheid van het begin van de gemeente. Het laat zien, welk groot werk de Here gaat doen door de bekering van zijn verbondsvolk Israël: ‘Betekent nu hun val rijkdom voor de wereld en hun tekort rijkdom voor de heidenen, hoeveel te meer hun volheid!’ (Romeinen 11:12). Deze ‘volheid van Israël’ begint nu met de 144.000 verzegelden. In Openbaring 14:1-5 lezen we ook over hen. Daar lezen we dat op hun voorhoofd de naam van het Lam en de naam van de Vader geschreven staat. Wat mooi, dat we hier de eerste grote groep Joden hebben die de naam van het Lam op hun voorhoofden geschreven hebben. Ze zijn losgekocht uit de mensen, als eerstelingen voor God en het Lam, lezen we in Openbaring 14:4. Als dit al over de eerstelingen van het Joodse volk gezegd wordt, hoe zal dan het moment zijn waarop gans Israël behouden zal worden? Wat een wereldwijde zegen zal dat worden!

Theo Niemeijer