Welkom in de strijd

Frits Boekhoff • 90 - 2014 • Uitgave: 18
Beste Zoeklichtlezers,
In Handelingen 4 lezen we over Petrus en Johannes. Vlak voordat zij de tempel binnengaan genezen zij een kreupele man. Het volk daarom heen verbaasde zich en Petrus maakt van deze gelegenheid gebruik om te getuigen.


Het Sanhedrin is minder enthousiast en zet Petrus en Johannes gevangen. De volgende dag worden Petrus en Johannes ondervraagd. Ook nu getuigen ze en zegt Petrus: ‘Deze Jezus is de steen die door u, de bouwers, veracht werd, maar Die tot de hoeksteen geworden is.’ En dan getuigt hij verder: ‘En de zaligheid is in geen ander, want er is onder de hemel geen andere Naam onder de mensen gegeven waardoor wij zalig moeten worden.’ Het Sanhedrin weet niet anders te reageren dan hen weg te sturen en Petrus en Johannes het bevel te geven niet meer over de Naam van Jezus te spreken.
Petrus en Johannes antwoordden: ‘Oordeel zelf of het juist is in Gods ogen, meer naar u te luisteren dan naar God. Kortom ze zijn van plan om gewoon van de Naam Jezus te blijven getuigen.’ Nu worden ze onder nog meer bedreigingen weggestuurd. Petrus en Johannes gaan naar hun eigen mensen en vertellen daar wat de oudsten en overpriesters tegen hen hebben gezegd en dan gaan ze in gebed. En wat een mooi gebed. We lezen het in Handelingen 4: 24-30. Laten we er eens kort naar kijken.

Wat bidden ze wel?
Allereerst wordt God geëerd als Schepper: ‘U bent de God Die de hemel en de aarde en de zee gemaakt hebt.’ Vervolgens wordt het Woord geciteerd uit Psalm 2: ‘Waarom woeden de heidenvolken en verderop lezen we de koningen van de aarde spannen samen tegen de Here en tegen Zijn Gezalfde. En zo bidden ze verder, zo doen de mensen dus precies wat Uw Woord al had voorzegd.’ Dan bidden ze om vrijmoedigheid om Zijn Woord te blijven spreken.

Wat bidden ze niet?
Ze beginnen hun gebed niet met: ‘Ach Here, kijk nu toch eens naar Petrus en Johannes. Ze hebben de hele nacht in de gevangenis doorgebracht, ze zijn verder de hele dag ondervraagd en bedreigd. Wilt U ze vertroosten en bemoedigen.’ Ze vragen niet dat deze vervolging mag stoppen en ze bidden niet dat ze morgen in alle rust het evangelie mogen verkondigen. Nee, ze weten dat vervolging en strijd erbij hoort. Het Woord van God zegt dit.

Bemoedigen, oprichten en voorgaan
Beste Zoeklichtlezers, de tijden zijn niet veranderd. Ook deze huidige wereld houdt er niet van dat we Jezus, de Gezalfde, verkondigen. Vervolging in Nederland is er al volop, we laten om redenen van morele druk al maar al te vaak de echte verkondiging achterwege. In andere delen van de wereld is er lijfelijke vervolging.
Nu we de nieuwe hemel en de nieuwe aarde zien naderen, mogen we er volgens de Bijbel op rekenen dat de vervolging, ook in ons land gaat verhevigen.
Laten ook wij zo bidden, niet zien op onze noden, maar in de bereidheid om voor Hem te leven en te sterven. Dat is niet makkelijk, daarin mogen wij elkaar helpen, bemoedigen, oprichten en voorgaan.
Het Zoeklicht wil graag wijzen op de profetieën, maar ook oproepen tot heiliging, tot toewijding aan Jezus Christus.

Wilt u mee bidden voor:
• Israël, Gods uitverkoren volk.
• Voor de grote nood en verwarring in veel gemeenten.
• Voor alle hooggeplaatsten in ons land.
• Voorgangers en oudsten der gemeenten.

Hou vol broeders en zusters, Maranatha, Jezus komt!!

Frits Boekhoff
Directeur Het Zoeklicht