Welke positie nemen we in als christen?

John Hofman • 89 - 2013 • Uitgave: 1
De maatschappij en de Bijbel

De laatste jaren moeten we helaas constateren dat normen en waarden, zowel Bijbelse als algemene fatsoensnormen, zienderogen achteruit gaan. Wat bijvoorbeeld een paar jaar geleden nog als respectloos werd betiteld, is nu gemeengoed geworden. Toen de inmiddels afgetreden Kamervoorzitter Gerdi Verbeet werd gevraagd waarom zij niet reageerde op grove uitlatingen van Kamerleden zei ze: “Ach, het hoort allemaal bij deze tijd.” De tijd, of liever gezegd de tijdgeest bepaalt de norm en burgers nemen automatisch deze norm over.

Alles is relatief
Corruptie, liegen, beloftes breken is aan de orde van de dag in onze samenleving. Niets is meer absoluut. Alles is relatief en gekoppeld aan het steeds wisselende eigenbelang van de mens. De Bijbel zegt heel duidelijk in Matteüs 24:12 dat de liefde verkilt vanwege de ongerechtigheid; m.a.w. de teloorgang van normen van waarden.
Recent in het geheugen liggen de plunderingen en brandstichting van winkels in bepaalde wijken in Londen en Manchester. Kortgeleden nog werd de kleine dorpsgemeenschap Haren op zijn kop gezet door agressieve jongeren. De politie en de plaatselijk overheid werden verrast. Daarom is het levensbelang om Gods Norm, Gods Woord, te allen tijde als DE maatstaf te hanteren in alle situaties in ons leven We moeten onszelf en onze kinderen inprenten dat - willen wij een voorbeeld zijn in deze samenleving - we door de kracht van de Heilige Geest Gods Woord moeten naleven.

Te veel prikkels
Een ander aspect van de maatschappij anno 2013 is de overmatige hoeveelheid prikkels waaraan wij en onze kinderen blootstaan. We gaan naar ons werk; eten snel wat en daarna naar de sport- of hobbyclub. Onze kinderen ontvangen zelfs nog meer prikkels: sms-berichtjes, trainingen, muziekles, huiswerk, verjaardagen van vriendjes/vriendinnetjes, computeren, gamen, twitteren, enz. Ik geef nu tijdelijk Engelse les, samen met mijn vrouw, aan 2 kinderen als voorbereiding op hun reis naar Zuid-Afrika. De kinderen zijn snel afgeleid, heel druk in hun hoofd en steeds bezig met de volgende activiteit.
Te midden van media zoals televisie, mobieltje, computer, Facebook, iPad, iPod, voelen velen zich eenzaam, onbegrepen, niet aanvaard. Er is gewoon geen kwaliteitstijd meer voor elk gezinslid, vaak niet eens de gemeenschappelijk maaltijd, want zoonlief moet trainen, dochterlief moet naar pianoles, pa moet volleyballen en ma heeft een vriendinnenavond. Kinderen gaan steeds meer hun eigen gang, slapen bij vriendjes in het weekend, experimenteren met hasj, zijn niet bij les op school en raken steeds meer identiteitsloos. Ze zijn continu, onbewust weliswaar, bezig met het vullen van het gat, de leegte, in hun binnenste.
Waar zijn de vaders die geestelijk het voortouw nemen en als priester van het gezin functioneren? Waar zijn de moeders die hun kinderen na school thuis opvangen? Waar is de band der liefde die troostend en helend werkt?
Nederland kent verhoudingsgewijs het grootste aantal psychiaters, psychologen en anderszins hulpverleners ter wereld. En dan heb ik het nog niet eens over de abortussen, de euthanasie en het homohuwelijk waarin Nederland voorop loopt. Wie de tv aanzet krijgt in negen van de tien gevallen een enorme bak banaliteiten, horror en vulgariteiten over zich uitgestort. Dit is zelfs in West-Europa ongekend.

Occultisme
Als derde punt noem ik de voortschrijdende belangstelling voor het occulte, voor New Age-praktijken. In ziekenhuizen en therapeutische centra wordt volop Reiki, EMDR, Deepak Chopra, NLP en Mindfulness (zie het boek ‘Tussen Waan en Werkelijkheid’ van Gerard Feller) zelfs dwingend aanbevolen. Nietsvermoedende patiënten begeven zich vervolgens in een duistere wereld en komen daardoor in de greep van demonische machten met alle gevolgen van dien. Ook in veel kerken is hier weinig oog voor. Jaren geleden gaf ik les op een streng-christelijke school waarvan de directeur de Harry Potter-boeken wel opvoedkundig en leerzaam vond.
Ja, occultisme is aan de orde van de dag. Te kust en te keur worden bijvoorbeeld Boeddha-beelden aangeprezen, vooral in tuincentra en restaurants, maar ook bij Blokker, Ikea en allerhande meubelcentra, e.d. Onlangs was op tv te zien hoe BN’ers gehypnotiseerde werden. Vermaak viert hoogtij: Dancing with the stars, Jumping with the stars, het kan niet op. Steeds worden de grenzen verlegd, alles met het doel kijkcijfers op te schroeven. Ook is er nu een serie Ode aan de Doden

.

Antidepressiva
Dan de schrikbarende toename van het aantal jongeren dat aan ADHD, autisme, psychoses en/of een borderline syndroom lijdt. Steeds meer kinderen en volwassenen slikken antidepressiva en slaapmiddelen, volgen een therapie om rustig te worden. Soms is er met echt gezonde voeding zonder allerlei toevoegingen, kleurstoffen ed. al veel te bereiken. Bewezen is dat te veel suikergebruik leidt tot agressie en hyperactiviteit.

Getuigen in de supermarkt
Toch is er hoop ondanks de teloorgang van onze maatschappij. Er zijn nog steeds Bijbelgetrouwe gelovigen, bidders die, ondanks alles wat ze zien en wat op hen afkomt, een lichtend licht trachten te zijn op hun werkplek. Sommige houden in lunchtijd een bedrijfsbidstond; sommigen zijn vol van Gods liefde en brengen troost in bijvoorbeeld een echtscheiding of ernstige ziekte. Anderen getuigen bij gelegenheid over wat God in hun specifieke situatie gedaan heeft en dat Hij dat ook voor anderen wil doen.
In het algemeen is de christen te zwijgzaam, te aangepast aan de maatschappij, aan de wereld, te passief. Bang voor repercussies. Laten we toch een voorbeeld nemen aan onze medegelovigen die heftige vervolging te duchten hebben en ondanks alles doorgaan met getuigen en God verheerlijken.
Zelf probeer ik elke gelegenheid te baat te nemen. In de supermarkt waar ik regelmatig kom, ga ik altijd naar de koffietafel en knoop waar mogelijk een gesprek aan. Dat heeft er onder meer toe geleid dat mensen mij herkennen als een schrijver die in God gelooft en daarover vertelt. Denk nooit: ik ben maar onbeduidend, ik heb geen opleiding, ik geen prediker, want u bent kostbaar in Gods ogen en zeer de moeite waard om ingezet te worden.
De tijd waarin wij leven wordt gekenmerkt door occultisme en geweldenarij net zoal in de dagen van Noach. Hoeveel te meer dienen wij ons dan in te zetten als een zoutend zout en een lichtend licht om velen als een brandhout uit het vuur te reden. Duisternis zal de aarde en dus ook ons land bedekken. De tijd waarin we leven is chaotisch, turbulent en onzeker, maar de Bijbel zegt: heft uw hoofden, want uw verlossing genaakt. Dit moet ons motto zijn, voor onszelf en voor onze woon- en werkomgeving.

John Hofman