Weldaden (2) Die al uw krankheden geneest

Henk Schouten • 78 - 2002/03 • Uitgave: 25
Vaak ontbreekt het in ons leven aan lof aan God. Wanneer de lofprijs afwezig is, dan is er dikwijls ook gebrek aan blijdschap. Misschien komt dat wel, omdat we de boodschap van Psalm 103:2 zo snel vergeten. Daar staat: 'vergeet niet één van Zijn weldaden'.
In een zestal artikelen wil ik van die weldaden schrijven.
1. Die al uw ongerechtigheden vergeeft
2. Die al uw krankheden geneest
3. Die uw leven verlost van de groeve
4. Die u kroont met goedertierenheid en barmhartigheid
5. Die uw ziel verzadigt met het goede
6. Die uw jeugd vernieuwt als die van een arend


Ik neem aan dat u wel weet, dat met krankheden ziekten worden bedoeld. Een beetje ouderwets woord. Het is nogal een heftig woord: `die al uw krankheden geneest'. Daar moeten we niet op af dingen, hoe moeilijk dit in de praktijk van ons leven dikwijls ook is. Aan de andere kant moeten we beseffen dat het hier niet om lichamelijke klachten alleen gaat. De mens is van zijn geboorte af ziek, misschien moet je het zo zeggen: de mens is stervende geboren. De dood woont vanaf het prilste begin in het lichaam, alles gevolg van de zonde. Een goede dokter onderzoekt de oorzaak van de kwaal. Hij zal niet alleen de koorts bestrijden, maar ook de oorzaak daarvan willen wegnemen. Zo wil ook de Here God en Hij is een goede arts, de oorzaak van onze ziekte verwijderen. `Hij is onze Heelmeester (Exodus 15:26), die onze ziekten op zich genomen en onze smarten gedragen heeft' (Jesaja 53:4).

Wanneer in Jacobus 5:15 geschreven wordt over het gebed dat de zieke gezond zal maken, dan wordt daar nadrukkelijk ook de belijdenis der zonde bij genoemd. Vaak zijn er zonden die lichamelijke klachten tot gevolg hebben en mag bij belijdenis der zonde ook de zieke genezen. Vaak ook luisteren we niet naar de stem van de Heelmeester, waardoor de ziekten van Egypte op ons gelegd worden (Exodus 15:26).

We moeten dit alles goed begrijpen. Er zijn ook broeders en zusters die dicht bij de Here leven en desondanks toch een zwakke gezondheid hebben. Er zijn ziekten die gevolg zijn van zonden en het niet willen luisteren naar de stem van de Heiland, maar er zijn ook ziekten die de bedoeling van de Here dienen. Soms wil Hij kracht in zwakheid openbaren.

We hebben God te loven voor de vergeving van al onze ongerechtigheden, ook al vinden wedaar nog overblijfselen van in ons leven. We hebben eveneens Zijn naam te prijzen voor de genezing van al onze krankheden, ook al zien we de genezing nog niet in deze tijd. Velen worden pas dan volkomen genezen door de verlossing uit dit verned-rde lichaam. Wanneer de Here ons tot Zich roept, zullen allen die Hem toebehoren een nieuw lichaam ontvangen. Dat lichaam zal aan Zijn verheerlijkt lichaam gelijkvormig wezen. Er zal geen pijn, geen ziekte, geen rouw of dood meer zijn. Niemand zal meer zeggen: `ik ben ziek'. Het verderfelijke lichaam kunnen we nu eenmaal niet onttrekken aan het verderf. Het moet eerst in de aarde gezaaid worden om onverderfelijk daaruit op te staan (1 Korinthe 15:42).

Straks wanneer de Here weerkomt, zullen we met de hand op Zijn beloften de volle genezing van ons lichaam mogen verwachten. Dat geeft genoeg redenen om hier en nu al, Hem te loven en te prijzen, die al onze krankheden geneest. Die lof zal het ons lichter maken de zorgen van ons tijdelijk lichaam te dragen.

‘Jezus komt om ons van lijden,
van strijd en jamm'ren te bevrijden;
Hij komt met macht en majesteit.
In de dag van Zijn verschijnen
Verandert Hij de smart der Zijnen
In eeuw'ge vreed' en heerlijkheid'

(Bundel: Joh. de Heer 423:1)

ds. Henk Schouten