Weet u de weg?

Nol Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 22
Er zijn altijd mensen geweest, die zomaar zonder de weg te kennen op reis gingen. Niet wetend waar zij zouden komen. Ook niet wetend waar zij langs zouden komen. Het zijn avonturiers. En in dit artikel willen wij beklemtonen, dat het leven van een kind van God - in de zin zoals het hierboven is beschreven - geen avontuurlijk leven is. Natuurlijk is wat je meemaakt wel een grote verrassing; maar niet weten waar je zou komen en niet weten waar je langs komen zult? Dat is wel wat te veel gezegd. De Here Jezus zegt tegen Zijn discipelen in Johannes 14:4: "En waar Ik heen ga, daarheen weet gij de weg". En wanneer zij bij monde van Thomas protesteren antwoordt de Heiland dat Hij Zelf de weg is.

'T IS EEN KONINKLIJKE WEG
Het is Kerstfeest geweest en wat je ook hebt gedaan die dagen, één ding is zeker: Gabriël heeft Maria de Goddelijke belofte gegeven dat haar Zoon op de troon zal zitten van Zijn vader David. De baby die geboren werd was van Koninklijke bloede, het was een Koningskind. Als Israël op weg is naar het beloofde land vragen zij o.a. om door Edom te mogen trekken met de woorden: “Wij zullen over de koninklijke weg gaan.” - Numeri 20:17. Over The Kings Highway zullen zij gaan. Wat heeft zoiets veel tot ons te zeggen. Je moet de weg van je leven gaan als een koning. Lijken op de Here Jezus heeft ook deze consequentie.

DE WOESTIJN VERSPERT DE WEG
Veel staat het voortgaan op de weg des levens in de weg. Wat is de tijd waarin wij leven druk en gevuld met allerlei zaken, die ons afhouden van het gaan op de Weg. Heel veel levens lijken op woestijnlevens. Hun leven is één grote versperring van de weg; en zij leggen er zich bij neer. Onze vijand is er - evenals de Farao in Exodus 14:3 - steeds op uit om ons de weg te versperren. Wij moeten dat heel goed zien en daartegen onze maatregelen nemen. Die kunnen bestaan uit het doen van een beroep op God, die ons zal helpen om deze versperring te overwinnen - Exodus 14:14. Wilt u gaan tot Hem en wilt u het aan Hem overlaten om de weg weer vrij te maken?

HIJ GAAT VOOR
Wij lezen in Exodus 13:21:
"De Here ging voor hen uit, des daags in een wolkkolom om hen te leiden op de weg, en des nachts in een vuurkolom om hun voor te lichten…
Zo lezen wij het in het verslag dat de Bijbel geeft over de reis van Israël. De Here is er bij; Hij is er vlakbij. En Hij zorgt ervoor dat zij de weg kunnen vinden. Zowel overdag moesten zij de weg weten als 's nachts, zodat zij altijd konden verdergaan. Vaak weten wij niet welke richting wij op moeten; maar Hij weet het wel.

"Volg Hem maar, volg onverdroten, weldra ziet gij u de hemel ontsloten" - lied 879 uit de zangbundel van Joh. de Heer.

Dat is de allermoeilijkste kwestie van ons Christenleven: Achter Hem te blijven; Zijn tempo te volgen en Zijn aanwijzingen op te volgen.
Hij weet de weg.

DE WEG NAAR HET DOEL
De hemel is ons doel. Wij zijn van die plaats al burgers, maar eens komen wij thuis. En omdat dit ons einddoel is moet u zich niet verbazen dat de Here Jezus zegt, dat Hijzelf de Weg is. U moet nooit om Hem heengaan. U moet het nooit zelf proberen. U moet het Hem laten doen. Veel mensen wandelen wel op een weg, maar die weg brengt hen bij een verkeerd doel. Als je het doel niet in de gaten hebt, dan kunnen ze je van alles wijsmaken. Maar als je het doel - de hemel waar Christus nu is - wel in de gaten houdt dan komt het met de weg daar naar toe best voor elkaar. Wat is uw doel? Waarheen bent u op reis? Bent u wel op reis?

GODS WEG IS DE BESTE
Het is een groot wonder dat God ons niet een beetje heeft laten aanmodderen. Hij heeft ons Zijn Weg naar de hemel gegeven, de Here Jezus. En Hij heeft ons nooit in het onzekere gelaten over onze levensweg, die wij hebben af te leggen. Er staat zonneklaar. in Psalm 119:14:
"In de weg uwer getuigenissen verblijd ik mij als over allerlei rijkdom".

• In Gods getuigenissen staat het een en ander over Zijn weg met ons. Leest u wel eens in de Bijbel wanneer u niet meer weet welke richting u op moet? Gods Boek is richtinggevend. Wist u dat?

• Er staat in deze Psalm ook, dat je rijk bent wanneer je de weg van Gods getuigenissen gaat. Het is maar de kwestie waarin wij onze rijkdom zoeken. Hebt u deze schatten al eens opgedolven? En als u dat niet deed: begin er dan mee!

• En je kunt er ook nog blij over zijn. De meeste mensen vinden het maar een hele opgave om in hun Bijbel te lezen. Zij missen dan ook de rijkdom en de levensrichting van de weg der getuigenissen. En u?

De Geest der Waarheid zal u in Zijn Waarheid leiden.

Nol Esmeijer