Wees niet bevreesd…

Dirk van Genderen • 91 - 2015 • Uitgave: 3
Wat een drama in Parijs, enkele weken geleden. Afschuw vervulde ons. Extremistische moslims schoten in een paar minuten tijd een bijna complete krantenredactie dood. Omdat cartoons over Mohammed hen niet aanstonden. Wraak in de naam van Allah. De wereld was verbijsterd. Wij ook. Een vrijwel gelijktijdige gijzeling in een Joodse supermarkt in Parijs kostte vier Joodse mensen het leven.

Christenen en voorgangers uit Syrië en Irak, die gruwelijk worden vervolgd door de Islamitische Staat (IS), waarschuwden eerder al het Westen. “Bereid je er maar op voor dat wat hier gebeurt, ook in het Westen gaat gebeuren.” Ook vanuit Israël kwam dezelfde waarschuwing.

Leeuwen van de islam
De redactie van de Franse satirische krant ‘Charlie Hebdo’ werd al een paar jaar bewaakt door de politie. De krant stond bekend om zijn scherpe cartoons tegen de islam en tegen Mohammed, maar ook tegen het christelijke geloof en tegen het Jodendom. Cartoons die de spot dreven met alles.
Het leek wel oorlog in Parijs toen zwaarbewapende terroristen dood en verderf zaaiden. Voor hen werd het eeuwigheid. Kenden ze de Heere Jezus?
Volgens Franse media heeft IS op haar radiozender de daders van de aanslag geprezen als helden. “De leeuwen van de islam hebben onze profeet gewroken,” zei Abu Mussab, een Syrische IS-terrorist, tegen persbureau AFP. “Dit zijn onze leeuwen, die erop uit trekken.” Ook de Noord-Afrikaanse tak van Al Qaida liet zich lovend uit over de aanslag in Parijs. In de verklaring worden de daders ‘ridders voor de waarheid’ genoemd.

Onrust en wantrouwen
In wat voor wereld leven we? Ook in ons land is de bewaking opgevoerd. Moeten we ons voorbereiden op meer aanslagen? Laten we daar maar rekening mee houden. IS en Al Qaida beperken zich niet tot het Midden-Oosten. Ze willen de totale wereld ontwrichten. Nooit zullen we dat mogen toestaan!
Verscheidene Franse kerken en gemeenten organiseerden direct na de aanslagen extra gebedsbijeenkomsten. ‘Naar wie zouden we anders heengaan, dan naar U,’ zei Petrus ooit al tegen de Heere Jezus in Johannes 6:68. Gebed om troost, gebed om rust, gebed om bescherming, gebed om vrede in het hart.
Zo’n aanslag veroorzaakt onzekerheid, onrust, wantrouwen, dreiging. Wie kun je nog vertrouwen? En ben je nog wel veilig? Niemand kan onze veiligheid garanderen. Een aanslag vindt altijd onverwacht plaats. Elk mensenleven is kwetsbaar. Zeker, het is belangrijk om alert te zijn, maar bevreesd hoeven we niet te zijn. Als we de Heere Jezus kennen, mogen we weten dat ons leven in Zijn hand is. Op verschillende plaatsen in de Bijbel zegt Hij tegen ons: ‘Wees niet bevreesd’.

Wees niet bevreesd
In Matteüs 10 vinden we een gedeelte dat wel heel toepasselijk is in de huidige situatie. De Heere Jezus zendt Zijn discipelen uit, met de boodschap: ‘Predik dan: Het Koninkrijk der hemelen is nabij gekomen. Genees zieken, reinig melaatsen, wek doden op, drijf demonen uit’ (vers 7 en 8).
De Heiland wist dat haat en vijandschap hun deel zou zijn tijdens hun missie. ‘Ik zend u als schapen te midden van de wolven. (…) Wees op uw hoede voor de mensen, want zij zullen u overleveren…’ Vers 28 zegt dan: ‘En wees niet bevreesd voor hen die het lichaam kunnen doden, en de ziel niet kunnen doden, maar wees veeleer bevreesd voor Hem, Die zowel ziel als lichaam te gronde kan richten in de hel.’
Dit is de boodschap die mag klinken: ‘Wees niet bevreesd…’ Degenen die echt te vrezen hebben, zijn zij die niet geloven in de Heere Jezus. De vijanden van God kunnen alleen het lichaam doden en niet de ziel. Maar God kan zowel de ziel als het lichaam te gronde richten in de hel, de poel van vuur.
In vers 31 klinkt het nogmaals: ‘Wees dus niet bevreesd, u gaat vele musjes te boven.’ Wat een troost om dit te mogen weten. Als je vreest, kijk dan eens naar zo’n musje en besef: De Heere zorgt voor dat musje, dan zal Hij zeker ook voor mij zorgen. Stel je vertrouwen op Hem. Hij zorgt voor u, wat er ook gebeurt. En we weten: De komst van de Heere Jezus is aanstaande en onze verlossing is nabij.

Dirk van Genderen