We zijn gewaarschuwd

Jan van Barneveld • 92 - 2016 • Uitgave: 22
Al meer dan 120 jaar werkt de HERE aan het herstel van Zijn land en Zijn volk Israël. Nog steeds blijkt de geldigheid van twee Bijbelse stellingen: De eerste over ‘zegen en vloek’ uit Genesis 12:3 en de andere over het ‘Eerst de Jood’ van Paulus.
We leven in een tijd vol tekenen van Gods machtige hand en vol ernstige waarschuwingen. Drie belangrijke vragen dringen zich op: 1. Hoe gaat het met Israël? 2. Hoe lang zal de HERE blijven waarschuwen? 3. Is er nog hoop voor Nederland?


We leven in een periode die ‘de tijd van het herstel van Israël’ genoemd kan worden. De drie kanten van dit herstel zijn: 1. Herstel van het verwoeste land. Dit wordt op veel plaatsen in de Bijbel voorzegd. 2. De terugkeer van het volk Israël, die binnenkort in een stroomversnelling terecht komt. 3. Het geestelijke herstel, dat op een ontroerend en heerlijk hoogtepunt komt als ‘zij Mij aanschouwen die zij doorstoken hebben’ (Zacharia 12:10).
Een ander teken waaraan we onze tijd herkennen is het teken van zegen of vloek uit Genesis 12:3. Volken, landen, organisaties en kerken die Israël vervloeken gaan te gronde. Over antizionisten staat geschreven: ‘Beschaamd zullen worden en terugdeinzen allen die Sion haten; zij zullen worden als gras op de daken, dat verdort voordat men het uittrekt’ (Psalm 129:5,6). Antizionisten, vijanden van Israël, zullen ondergaan. Kerken die meedoen met boycotacties (BDS, door ons land gesubsidieerd) tegen Israël of nog steeds de vervangingsleer praktiseren in prediking en houding, verdorren snel. Dit is een ernstige waarschuwing.
Hetzelfde geldt voor het ‘Eerst de Jood’ (Romeinen 2:9,10). Vanaf het begin van de terugkeer van de Joden kwam het geweld van de Islam over Israël. Nu komt het over ons. Islamitische aanslagen en de messenintifada zijn in Israël begonnen en komen nu over ons. Ook dit zijn waarschuwingen. Eerst de Jood en ook de Griek. In zegen en in oordelen. Als we daar serieus op letten slaat de schrik ons om het hart. En roepen we tot de HERE in de geest van Amos, Ezechiël, Jeremia en Jesaja.

Zegen voor Israël
We zien Gods vriendelijke vaderhand over Israël. Van de 500.000-600.000 Franse Joden is ongeveer de helft van plan naar Israël te gaan. In Jeremia 16:14-16 belooft de HERE dat er een grote ‘Uittocht’ zal komen. Groter dan de Exodus uit Egypte. We zien ook dat ‘elk wapen dat tegen u gesmeed wordt niets zal uitrichten’ (Jesaja 54:17). De oorlogen tegen Israël liepen uit op smadelijke nederlagen voor de buurlanden. Boycotacties tegen Israël (BDS) halen niets uit. Israël heeft een sterke economie. Zelfs vroegere vijanden, zoals Turkije, Egypte en Saoedi-Arabië, zoeken hulp van Israël tegen hun vijanden (Iran) uit de eigen, grote familie van islamitische landen.
Nog een zegen van de Heer: Israël heeft geen probleem meer door tekort aan water. Watertekort is een van de grootste problemen in het Midden-Oosten. In 2008 wankelde Israël op de rand van een ramp toen de regentijd te weinig regen bracht plus een aanhoudende droogte. Wat is er gebeurd? Onlangs is vlakbij Tel Aviv een enorme ontziltingsfabriek in werking gesteld. Hier wordt van zout water uit de Middellandse Zee zuiver drinkwater geproduceerd voor 1,5 miljoen mensen. Voor de prijs van een kleine € 30 per gezin per maand. Huishoudens in grote steden van de VS betalen meer voor hun drinkwater. Ongeveer 55% van het nodige drinkwater wordt nu verkregen door het ontzilten van zeewater. Echt gezond, want er worden geen chemicaliën gebruikt. Bovendien wordt in Israël 86% van het water opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld voor bevloeiingen in de landbouw en voor het vruchtbaar maken van woestijnen zoals de Negev. Met 19% staat Spanje op de tweede plaats wat hergebruik van water betreft. Momenteel heeft Israël zelfs te veel drinkwater. Dat zal gedeeltelijk worden gebruikt om ‘uitgedroogde’ buurlanden en de Palestijnen te helpen. Mooi is dat. Maar zegeningen voor Israël zijn tegelijk waarschuwingen voor de wereld: “Pas op, de HERE waakt over Zijn volk.”

Waarschuwingen
God waarschuwt altijd. Enkele voorbeelden: Vlak voor de zondvloed werden de mensen gewaarschuwd door de profeet Henoch en door de ‘prediker der gerechtigheid’, Noach (2 Petrus 2:5). Sodom en Lot werden gewaarschuwd toen vijandelijke bendes hen wegvoerden en zij door Gods vriend Abram gered werden (Genesis 13). Israël werd en wordt voortdurend gewaarschuwd door profeten die tot heden Israël en ook ons aanspreken en waarschuwen. Zelfs het goddeloze Ninevé kreeg nog 40 dagen van de HERE. Ninevé luisterde en werd gered. De dorpen en steden van Kanaän hadden 400 jaar gekregen plus verhalen over de machtige daden van de God van Israël om zich te bekeren. Alleen Rachab de hoer en de stad Gibeon met omliggende dorpen maakten gebruik van Gods genadeaanbod, onderwierpen zich aan Israël en werden gered (Jozua 2 en 9,10:1-10).

Wij zijn gewaarschuwd
Ons dreigt groot gevaar. Wij, de EU en ook ons land, hebben God vaarwel gezegd. Eind 18e eeuw kwam de Verlichting: ‘Ni Dieu, ni Maitre’, geen God en geen meester. Sindsdien zijn we een heidens land geworden. Dit goddeloze vaarwel is bevestigd in het verdrag van Lissabon (2007) dat door alle EU landen is goedgekeurd. De Naam van God en onze Joods-christelijke cultuur worden niet in deze ‘grondwet’ van de EU genoemd.
Wij hebben God onze Schepper de deur gewezen. Wat of wie komt daarvoor in de plaats? De godheid van de islam met de sharia. We worden overlopen door moslims en de EU glijdt weg naar Eurabië, een combinatie van de EU en moslimlanden. Onze tweede zonde is dat we Israël in de steek hebben gelaten. We hebben gekozen voor Palestijnse terroristen. Onze leiders lopen als schoothondjes achter Brussel aan. Hamas en de Palestijnse Autoriteit noemen elke terroristische moordenaar een ‘martelaar’. De terrorist in een Israëlische gevangenis of zijn familie als hij omgekomen is bij zijn terroristische actie, ontvangen maandelijks een flinke uitkering uit het Palestijnse ‘Martelarenfonds’. In dat fonds gaat in 2016 600 miljoen dollar. Terrorist zijn is een goed betaalde baan in de zogenaamde Palestijnse gebieden. Wij financieren dus de terreur van Palestijnen. Wie betaalt is medeschuldig, dus krijgen wij terreur over ons. Wij hebben Israël in de steek gelaten, dus wendt Israël zich naar het Verre Oosten en naar Rusland: Joden weg, zegen weg.
Er is nog meer. Het oordeel dat over de kerk, ‘het huis van God’, gaande is. Daar begint het oordeel mee (1 Petrus 4:17, Ezechiël 9:6). Is er een remedie, een weg terug? Vaak is ons gezegd: Het is: opwekking of oordeel. Onze (uw) gebeden en solidariteit met Israël en een regering die achter Israël staat kunnen nog een zegen brengen. We zijn gewaarschuwd! Het is nog niet te laat.

Jan van Barneveld