Wat zeggen de tetraden? (2)

Jan van Barneveld • 91 - 2015 • Uitgave: 11
Ruim anderhalf jaar geleden, in Het Zoeklicht 25 (7 dec. 2013 ) schreven we over de tetraden. Een tetrade is een serie opeenvolgende bloedrode maansverduisteringen, die samenvallen met Bijbels-Joodse feesten.

Ik noem ze nog even:
15 april 2014 - Pesach (Pasen)
8 oktober 2014 - Sukkot (Loofhuttenfeest)
4 april 2015 - Pesach
28 september 2015 - Sukkot
Op 13 september, het Joodse Nieuwjaar (Rosh Hashana), is er een zonsverduistering.

Is er inderdaad iets gebeurd? Men wijst erop dat op 4 april 2015 (derde bloedmaan) president Obama de voorlopige overeenkomst met Iran over de kern(bom)programma van dat land tekende. Een overeenkomst die zeer gevaarlijk is voor Israël. Onlangs nog hebben Arabische media doorgegeven dat een hoge ambtenaar van Iran gezegd heeft dat God ‘toestemming heeft gegeven om Israël te liquideren.’ Premier Netanyahu reageerde op dit bericht als volgt: “De leiders/politici, die met Iran over het verdrag onderhandelen zijn gewoon doorgegaan met praten.” Zonder Israël erbij te betrekken. “Wij moeten krachtig doorgaan met Iran te verhinderen deze massavernietigingswapens tegen ons te gebruiken.”
Het verdrag moet eind juni worden getekend. Als dit verdrag wordt ondertekend door de G5+1, de vijf permanente (vaste, niet gekozen) leden van de Veiligheidsraad + Duitsland, betekent dat ‘groen licht’ voor een atoombom voor Iran. Een bom waar bijvoorbeeld Saoedi-Arabië en de Golfstaten doodsbang voor zijn. Vandaar dat deze landen opeens toenadering tot Israël zoeken.

Vragen
Na het verschijnen van het eerste artikel over de tetraden waren er vragen. De belangrijkste vraag was en is: ‘Is het Bijbels om zo op die hemelverschijnselen in te gaan?’ Inderdaad een belangrijke vraag die we steeds moeten stellen.
Laten we even naar de Bijbel kijken. ‘En God zeide: Dat er lichten zijn in het uitspansel van de hemel, om scheiding te maken tussen de dag en de nacht; en dat zij zijn tot tekenen en tot gezette tijden, en tot dagen en jaren’ (Genesis 1:14, SV). Hier worden een aantal functies voor de zon en de maan aangegeven: 1. Scheiding tussen dag en nacht. 2. Licht geven. 3. Tot teken zijn. 4. Voor ‘gezette tijden’, dus voor de Bijbelse feesten. Dus ‘tot teken’, aanwijzingen van de HEER. In de rede over de eindtijd spreekt de Here Jezus ook over ‘tekenen in zon, maan en sterren’ (Lucas 21:25, HSV). Ook op die ‘tekenen van de tijden’ moeten we aandachtig letten. Vooral in deze bijna-eindtijd.

Bijzondere data in september
Allereerst moeten we erg voorzichtig zijn. Want de HERE bepaalt wat er gaat gebeuren en wanneer. Maar hiermee is niet alles gezegd. De HERE heeft ook profetieën en tekenen gegeven. Om ons te waarschuwen, om de Hand van de HERE te herkennen in bepaalde gebeurtenissen. Zo was er een serie bloedmanen in de periode 1948/49. Wie denkt er niet aan de stichting van de moderne staat Israël en de Onafhankelijkheidsoorlog. Ook in 1967/68 was dat het geval. De wonderlijke overwinning van Israël in de Zesdaags Oorlog en de herovering van Judea en Samaria en Jeruzalem.
Nu is er 13 september een zonsverduistering en op 28 september de laatste bloedmaan voor een groot aantal jaren. Bovendien begint in september dit jaar een Sabbatsjaar. Ook tijdens het begin en het einde van een Sabbatsjaar gebeuren er vaak bijzondere dingen zoals beurscrashes. Een messiaans-Joodse rabbijn Jonathan Cahn heeft dat uitgezocht.

Wat gaat er gebeuren?
Veel voorspellingen vindt u terug op het internet. Sommigen denken aan de Gog-oorlog uit Ezechiël 38 en 39. Anderen verwachten een oorlog om Judea en Samaria of om Jeruzalem. In het artikel ‘Gevaarlijke wereld’ in het volgende Zoeklicht leest u hier meer over. Wij zijn waakzaam en letten op Gods tekenen. Wij prijzen de HERE om Zijn machtige daden en zien dan dankbaar en blij uit naar de komst van de Here Jezus.

Jan van Barneveld