Wat zeggen de tetraden?

Jan van Barneveld • 89 - 2013 • Uitgave: 25
Er zijn veel ‘tekenen van de tijden’. Signalen en waarschuwingen van de HERE dat er iets belangrijks gaat gebeuren. In zijn rede over de eindtijd noemt de Here Jezus ‘tekenen aan zon, maan en sterren’ (Lucas 21:25). De laatste tijd krijgen de bloedmanen nogal wat publiciteit. Een van de taken van Het Zoeklicht is te letten op de ‘tekenen der tijden’. We zullen nagaan wat de Bijbel zegt over die ‘tekenen’. Daarna een korte uitleg over de bloedmanen, de tetraden. Vervolgens een overzicht over de maansverduisteringen in 2014/2015. Ten slotte gaan we voorzichtig na wat er zou kunnen gaan gebeuren.

Bloedmanen en tetraden
‘De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en geduchte dag van de HERE komt’ (Joël 2:31). Petrus haalde deze tekst aan in zijn toespraak op de Pinksterdag. Die ‘dag van de HERE’ wordt door veel profeten voorzegd. Johannes krijgt veel visioenen waarin hij details te zien krijgt van gebeurtenissen in die vreselijke oordeelstijd. In Openbaring 6:12-17 wordt het zesde zegel van de boekrol over de eindtijd geopend. Een vreselijke aardbeving teistert de aarde. De zon wordt zwart en ‘de maan geheel als bloed’. Deze bloedmanen zeggen iets over de eindtijd.
Tekenen aan zon, maan en sterren zullen ook plaatsvinden vlak voordat het ‘teken van de Zoon des mensen aan de hemel verschijnt’ (Matteüs 24:30). Die tekens, signalen, zullen de komst in heerlijkheid van de Here Jezus aankondigen. Een tetrade is een serie van vier opeenvolgende maansverduisteringen binnen een half jaar. Op de sites van de NASA (de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie) vindt u reeksen van data waarop tetraden voorkomen. Is er ook een relatie met Israël?

2014/2015
Onderstaand een tabel voor bloedmanen in 2014/2015:
Data bloedmanen - Bijbels/Joods feest
15 april 2014 - Pesach (Paasfeest)
8 oktober 2014 - Sukkot (Loofhuttenfeest)
4 april 2015 - Pesach (Paasfeest)
28 september 2015 - Sukkot (Loofhuttenfeest)

Zonsverduisteringen
20 maart 2015 - De eerste dag van het Joodse religieuze nieuwe jaar
13 september 2015 - Rosh Hashana, het Joodse Nieuwjaar

De bloedmanen verschijnen op twee belangrijke ‘feesttijden van de HERE’ (zie Leviticus 23:1,37). Pesach, het feest van de Uittocht uit Egypte. We leven nu in de tijd van de ‘Uittocht uit alle volken’ van Israël. Sukkot, in ‘loofhutten’ herdenkt Israël hoe God hen veertig jaar in een woest en gevaarlijk land heeft geleid en geholpen met bescherming, manna en water. Hij heeft hen veilig doen wonen in schamele hutten en in een prachtig land gebracht.
De Here Jezus vierde het Loofhuttenfeest en riep toen: ‘Indien iemand dorst heeft, hij kome tot Mij en drinke!’ (Johannes 7:37). In het Vrederijk zullen de volken elk jaar naar Jeruzalem gaan om daar het Loofhuttenfeest mee te vieren en om zich dankbaar te buigen voor de Koning, de HERE der heerscharen (Zacharia 14:16-19). Wat hebben de komende tetraden op Pesach en Sukkot ons te zeggen?

Aanwijzingen
Het is meer gebeurd dat tetraden samenvielen met Joodse Feesten. Misschien geven de gebeurtenissen in die jaren aanwijzingen van wat de bloedmanen van 2014/1015 ons zouden kunnen zeggen. We gaan eerst naar het jaar 711. Toen werd Spanje door de moslims onder de voet gelopen. In de daarop volgende zeven eeuwen werden de Joden perioden lang tamelijk goed behandeld. Met behulp van de Joden kwam Spanje tot grote bloei. Maar toen onder de vorsten Ferdinand en Isabella de Rk-kerk weer machtig was, werden de Joden gruwelijk vervolgd. In april 1492 viel het besluit dat alle Joden Spanje moesten verlaten. In dat rampjaar voor de Joden viel de tetrade ook op de Joodse feesten.
De tweede keer dat de bloedmanen samenvielen met Pesach en Sukkot was in 1948/1949. Toen werd Israël na bijna 20 eeuwen weer een onafhankelijke staat. Toen begon de HERE ‘de vervallen hut van David weer op te bouwen’ (Handelingen 15:16). Dit opbouwen is nog steeds aan de gang. Totdat vervuld is wat de engel Gabriël tegen Maria zei: ‘De HERE God zal Hem de troon van zijn vader David geven’ (Lucas 1:32).
De derde serie van vier bloedmanen op Joodse feesten viel in de periode 1967/1968. Toen, in de Zesdaagse Oorlog, zijn er grote stappen gezet in het profetische proces van het herstel van Israël. Jeruzalem werd bevrijd van Jordaanse overheersing. Ook Judea en Samaria werden bevrijd. Stappen die nodig waren voor de herbouw van de Tempel en voor de terugkeer van Efraïm en de stammen die erbij horen. Dat is helaas niet gebeurd. De tempelberg kwam onder beheer van een islamitische beheersraad, de Waqf. Nu mogen Joden en christenen zelfs niet bidden op de Heilige Berg. Door de Oslo-akkoorden (1993) kwam een groot deel van het erfgoed van Israël onder de Palestijnse Autoriteit. Fouten, waardoor het profetische proces vertraagd is.

Suggesties en mogelijke ontwikkelingen
Wat zal er binnenkort gaan gebeuren? Voorzichtig ga ik nu verder. We weten dat de bloedmanen met Israël te maken hebben. Zoals in 1948 en 1967 zal ook 2014/2015 grote stappen laten zien in Gods plan met Israël. Dus voor het komende Koninkrijk van onze Here. Immers, die bloedmanen vallen op twee Bijbelse feesten die direct te maken hebben met de bevrijding van Israël uit Egypte. Maar maansverduisteringen vallen ook vlak voor of tijdens oordelen van God op de ‘Dag des HEREN’.
1. Een aardbeving verwoest de islamitische on-heiligdommen op de Tempelberg; er wordt een begin gemaakt met de bouw van de Derde Tempel.
2. De stam Efraïm wordt geïdentificeerd en komt terug. Samen met de ‘stammen die erbij horen’ (Ezechiël 37:16-22).
3. Er breekt een oorlog uit. In die oorlog kunnen verschillende profetische gebeurtenissen versterkt worden en in een stroomversnelling komen.
4. Door het wereldwijd toenemende antisemitisme komt weer een enorme aliya op gang. Want er staat geschreven: ‘Het woord van de Here HERE, die de verdrevenen van Israël bijeenbrengt, luidt: Ik zal daartoe nog meerderen bijeenbrengen, dan er reeds toegebracht zijn’ (Jesaja 56:8). En: ‘Zo zegt de Here HERE: Ook dit zal Ik Mij door het huis van Israël laten afsmeken om hun te doen: Ik zal hen zo talrijk aan mensen maken, als een kudde schapen…’ (Ezechiël 36:37).
5. Een grote chaos brengt het witte paard met de antichrist erop, dichterbij.
En wij? Wij zien het gebeuren. Wij bidden met Israël mee. Vooral voor premier Netanyahu dat hij moedig Gods weg gaat en niet zwicht voor de enorme druk die president Obama op hem uitoefent.

Jan van Barneveld