Wat is waarheid?

Nol & Helene Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 23
Velen knokken met de grote vraag: Wat is waarheid? Dat is niet alleen een vraag waarmee rechters zitten als zij recht moeten spreken. Dat is overal bij alle mensen van iedere cultuur een grote vraag. De Romeinse stadhouder Pilatus zat er ook mee en vandaag de dag zijn er zeer velen, die met deze vraag worstelen. Het is van belang dat wij er een antwoord op weten te geven, want de tijd is er vol van om letterlijk alles te relativeren. Er is geen absolute waarheid. Het gaat niet aan je te verschuilen achter iets dat je wordt verkocht als de absolute waarheid. En dan kom je direct terecht bij de Bijbel, die van zichzelf zegt, dat hij de waarheid is. Maar kom nou; dat kan toch niet; wij leven toch heel anders dan de mensen in de Bijbel.

OVER WIE GAAT HET IN DE BIJBEL?
Het gaat in de Bijbel over de Messias. En wanneer wij twijfelen aan de waarheid van de Bijbel, twijfelen wij eigenlijk aan dat wat dit oude Woord zegt omtrent de persoon van de Here Jezus. Want over Hem spreekt de hele Bijbel. De Here Jezus zegt het Zelf:

"Ik ben de Weg en de WAARHEID en het Leven." - Johannes 14:6.

Alle gepraat en alle geschrijf over de waarheid van de Bijbel, buiten de Here Jezus om, is geneuzel dat alleen rekening houdt met al die mensen, die de Waarheid van de Bijbel in twijfel trekken. Wij moeten heel goed begrijpen dat, wanneer wij aan de Bijbel twijfelen, wij ook twijfelen aan Degene om Wie het hele bijbelverhaal draait. Wij zijn dan eigenlijk weer de moordenaars van de Zoon van God.

IS DE BIJBEL TE VERTROUWEN?
Welke waarheid van welke wetenschap je ook neemt, die waarheid moet verifieerbaar zijn, moet getoetst kunnen worden. In dit verband willen wij twee in het oog springende zaken noemen:
le Je kunt vandaag de dag niet om Israël heen.
2e Je kunt nooit om jezelf heen.

Als eerste iets over Israël. Je kunt over dit volk en land denken wat je wilt, maar de Bijbel is er openhartig in als het gaat om de verduistering die over Israël hangt en de Dag dat de duisternis zal veranderen in het Licht van Gods genade. Wij hebben de grote fout gemaakt, dat de verduistering die over het volk Israël hangt, iets definitiefs is. Er is door vele eeuwen heen geen duidelijke uitleg geweest over het Goddelijke "totdat", zoals wij dat lezen in Lucas 21:24. En volgens Paulus - zie Romeinen 11:25 - komt er een keer een volheid der heidenen en dan zal gans Israël behouden worden. Er is een groot onderscheid in wat de Bijbel zegt over de heidenen (= iedereen die geen Israëliet is) en over Israël. En wij dienen dit onderscheid heel goed toe te passen. Alleen al hierom is de Bijbel te vertrouwen: dat Woord van God spreekt klare taal over de duisternis waarin Israël verkeert, maar ook over het Licht dat in deze duisternis zal komen.

En dan wijzelf. Er is geen enkele reden, dat wij de Bijbel zouden wantrouwen wanneer hij over onszelf spreekt. Dit Woord spreekt hele duidelijke taal over ons. Wanneer wij maar alles zouden doen wat God wilde, en waarvan Hij heeft laten schrijven in de Bijbel, dan zou er heel wat minder aan problematiek zijn dan er nu is. Als wij denken aan wat de Bijbel zegt over mijn en dijn, over liefde, over seksualiteit, over sociale en milieu kwesties, om er maar enkele te noemen. Wanneer wij alles zouden doen wat de Bijbel ons voorhoudt dan zouden wij duizendmaal gemakkelijker leven.

En ook wanneer wij naar onszelf kijken is de Bijbel te vertrouwen.

DE VIJAND VAN DE WAARHEID
Natuurlijk is de vijand van de waarheid, de leugen. Veel mensen komen niet veel verder dan dit als iets heel normaals te bestempelen. En de leugen is dan iets wat wij doen om ons eruit te redden. En vaak lukt dat ook.

Maar de Bijbel geeft ons een heel andere kijk op de begrippen "WAARHEID" en "LEUGEN'. Want zoals er van een Personificatie sprake is als het gaat over de 'WAARHEID", zo komt ook een persoon om de hoek kijken als het gaat om de "LEUGEN". De Bijbel noemt deze laatste: 'vader der leugen'.

Wij zullen oppassen er niet teveel aandacht aan te geven. We moeten allemaal weten dat deze vijand van de Here Jezus op de loer ligt om ons te bemachtigen. En misschien lukt het hem wel door twijfel aan de Bijbel in uw hart te zaaien. Er is niets zo kwaadaardig als te gaan twijfelen aan wat God heeft gezegd. En Hij heeft gewezen op deze vijand: "Wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de boze geesten in de hemelse gewesten." - Efeziërs 6:12.

Wij, die door genade kinderen van God zijn: zijn wij altijd wáár, puur en doorzichtig? Of worden wij door de vijand aan het lijntje gehouden door een mix te maken van geloven op zondag en vanaf maandag erg slim te zijn en van tijd tot tijd een kleine onwaarheid debiteren. Laten we deze vijand nu afzweren.

WAT IS WAARHEID?
De Waarheid is absoluut, omdat wij niet om de Persoon van de Here Jezus heen kunnen.

De Waarheid zit hem in de Bijbel, die te vertrouwen is alleen al om Israël en om onszelf.

De Waarheid kent ook een vijand, het is de duivel, die ons wil afhouden van dat wat God zegt.

Wij hopen dat u zich aan de WAARHEID, d.i. aan de Here Jezus, zult overgeven…

Nol en Helene Esmeijer