Wat is reiki?

drs. Martie Dieperink • 78 - 2002/03 • Uitgave: 25
Reiki is een demonische imitatie van de bijbelse handoplegging.

In het alternatieve circuit is reiki een heel populaire geneeswijze geworden. Frits vau Dam vertelt dat het zelfs in basisscholen op kinderen wordt toegepast. "Een juf doet aan Reiki. Een van de kinderen op de basisschool huilt en heeft hoofdpijn. De juf zegt: ''Kom maar'' en legt haar handen op het hoofd je 'nu het kind. Een ander kind is gevallen en heeft een zere knie. ''Kom maar", roept de Juf' en legt haar Reikihanden op de knie." Dit kan gebeuren tegen de wil van de ouders in. "Maatschappelijk werk stuurt een gezinsverzorgster naar een familie waar net een kindje is geboren. Het kindje huilt af en toe, gebruikelijk bij haby's. De gezinsverzorgster zegt: "Ik doe aan reiki; zal ik mijn handen op het hoofdje leggen, dan is het zo stil." De ouders zijn geschokt_ en kunnen de verleiding bijna niet weerstaan, toch wijzen ze het af. De gezinsverzorgster gaat naar de kinderkamer en brengt er ongevraagd een ritueel symbool aan op de muur. Vanaf dan is er in de kinderkamer een vreemdsoortig licht.'' Wat is hier aan de hand?

De ontdekking van dr. Usui
De 'geneeskracht' van reiki is in de vorige eeuw ontdekt door dr. Usui, die rector was aan een katholieke Universiteit in Japan. Een student vroeg hem waarom Christus zulke grote wonderen kon doen. en men die tegenwoordig niet meer ziet. Kon Usui hem laten zien hoe Jezus dat deed?
Hij vond uiteindelijk het antwoord in oude Boeddhistische soetra's (geschriften) een paar symbolen en formules die het antwoord op zijn vragen bevatten. De volgende dag ging hij de eenzaamheid in op de berg„ Kuriyama om daar te mediteren en te vasten. Hij las de soetra's. zon„ en mediteerde. Toen ontwaarde hij na 21 dagen een stralend licht dat naar hem toekwam. Dit was zijn inwijding in reiki. Toen bleek hij mensen te kunnen genezen. De vraag is dus actueel wat voor licht dr. Usui heeft gezien. Er zijn ook valse occulte lichten

Reiki-energie natuurlijk?
Volgend de reiki-meesters zou het om een natuurlijke energie gaan die geen enkel kwaad kan doen en alleen maar positief werkt. Reiki meester Betty van Kooien te Zeist schrijft in haar folder: "Reiki betekent universele levensenergie of kracht van de zon, en is aanwezig in alles wat leeft. Reiki is een natuurlijke geneesmethode door middel van handoplegging. afkomstig uit Japan. Reiki ontspant lichaam en geest, stimuleert genezing en persoonlijke groei, brengt je in balans. Het opent je innerlijke genezingskanaal."

Maar door een reiki-behandeling blijkt ook ons denken beïnvloed te worden. "Zo gebeurt het niet zelden dat de ontvanger van reiki na een paar behandelingen in aanraking komt met nieuwe gedachten, dat hij bijvoorbeeld begint aan een geestelijke techniek als meditatie. autogene training of yoga. boeken over positief denken gaat lezen. of zijn voedingswijze verandert, of dat hij zelf een cursus reiki gaat volgen." Reiki is niet zomaar een natuurlijke geneesmethode. Dan moet men naar de bron van de energie vragen. Diane Stein, een heks, noemt de energiebron, waarmee men door de inwijding verbonden wordt, Godin.

De inwijding
Om reiki-meester te kunnen worden. moet men een inleiding ondergaan. Er zijn zelfs drie inwijdingen mogelijk. Diane Stem vermeldt dat de reiki-symbolen bij de inwijding boven of op de kruin en in de handen worden getekend. Door deze inwijding komt men in contact reet de geestenwereld. Diane heeft hit over de spirituele gidsen die bij de inwijding worden opgeroepen. Volgens haar wordt een spirituele reikigids aan iedere healer toegewezen vanaf het moment waarop de reiki-graad werd verkregen. Als men wordt ingewijd, krijgt men dus contact met een demon die helpt bij de healing.

Gevolgen
De meeste cliënten die zich laten behandelen en vermoedelijk ook de reiki-meesters - zullen niet beseffen. wat er in werkelijkheid gebeurt. Soms bemerken ze wel dat er meer handen zijn dan die van de reikimeester. Die andere handen zijn van de aanwezige geesten.
Als we op deze manier met een occulte kracht in aanraking komen, dan is het niet te verwonderen dat mensen behoorlijk ziek kunnen worden van reiki. Ik ken diverse gevallen van mensen die door reiki ziek zijn geworden en gebonden zijn geraakt. Reiki is een demonische imitatie van de bijbelse handoplegging.

drs. Martie Dieperink