Wat is ook liefde?

Bert Reinds • 88 - 2012 • Uitgave: 17
‘Zo blijven dan: Geloof, hoop en liefde, deze drie maar de meeste van deze is de liefde’

Marjan heeft, nadat ze weer door man is uitgescholden, een pastoraal werker gebeld en gevraagd of hij en zijn vrouw tijd hebben voor haar probleem. De afspraak werd gemaakt en het gesprek volgde.
Marjan vertelt wat haar probleem is. “Elke avond als mijn man thuis komt heeft hij commentaar op wat ik die dag vooral niet heb gedaan. Soms scheldt hij mij uit en elk gesprek eindigt met de opmerking dat mijn borsten te klein zijn. Omdat ik zondags regelmatig onze voorganger hoor spreken over nederigheid en liefde probeer ik dat steeds weer toe te passen in mijn contact met Frans. Maar ik voel me zo vernederd dat ik ga twijfelen of mijn houding een juiste is?”

Wanneer we vandaag de dag op straat of in de kerk mensen de vraag stellen: ‘Wat verstaat u onder liefde?’, is de kans groot antwoorden te krijgen als: ‘Liefde is aardig zijn voor elkaar, liefde is vergeven en vergeten, liefde is geen ruzie maken, liefde is gaan voor elkaar, liefde bedekt alles.’
En oké, deze antwoorden kloppen, maar is daar alles mee gezegd? Kent liefde ook nog een andere kant, waar we minder snel over praten, laat staan toepassen?

Ik wil u een aantal dilemma’s van mensen voorleggen, die vastliepen in hun (eenzijdige) waarheid over liefde:
• Is het liefde wanneer ik een roddelende vriendin elke keer weer de ruimte geef de Gemeente zwart te maken?
• Is het liefde de kwetsende woorden van mijn kinderen ongestraft aan te horen?
• Is het liefde het drankgedrag van mijn vrouw niet bespreekbaar te maken?”
• Is het liefde wanneer ik mijn vriendin vertel dat ons seksleven niet bijzonder is omdat mijn man zich regelmatig inlaat met pornografisch materiaal?

Ingewikkeld hè. Misschien moet uw idee over liefde geactualiseerd worden. Ik wil u alvast helpen door iets uit de praktijk van complete liefde te laten zien. Kijk maar of u het herkent, erkent en mogelijk al toepast.

Liefde in de praktijk?
U bent actief in het goede van de ander naar boven te halen. U vindt het belangrijk in het contact met de ander dat uw bijdrage in de relatie de ander ‘mooier’ maakt. Geduld en verdraagzaamheid zijn daarom ruimschoots aanwezig wanneer de ander iets fouts doet, want u weet dat uzelf ook regelmatig te kort schiet’ en van genade moet leven. Dus niet gedogen vanuit onverschilligheid, maar verdragen in het licht van investeren.

U zoekt het conflict niet op, maar schuwt de confrontatie ook niet. U vindt het juist getuigen van liefde wanneer u iemand aanspreekt op zijn gedrag wanneer hij of zij dreigt te ontsporen. U weet: als ik niets zeg ben ik medeschuldig!
Als er iets tussen u en een ander is, gaat u het opruimen, u wilt doorzichtig zijn en echte relaties hebben. U haalt geen oude koeien uit de sloot, niemand staat bij u in het krijt, maar u ruimte ‘rommel’ zelf zo spoedig mogelijk op.

U zoekt niet alleen goeie vrienden, maar wilt zelf ook een goede vriend(in) zijn. U geniet wanneer een ander succes heeft.

En Marjan, welk advies kreeg zij?
“Het is inderdaad een Bijbelse opdracht om elkaar lief te hebben. Het is echter de vraag of je van je man houdt als je hem de ruimte geeft om te zondigen. Want dat doet hij. In plaats de Bijbelse opdracht uit te voeren zijn vrouw te eren (1 Petrus 3:1-7) vernedert hij u. Als u van uw man houdt, wijst u hem op zijn zondig gedrag en bent u actief om het te stoppen. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door te zeggen: ‘Frans nu verneder je mij opnieuw en ik accepteer dat niet meer. Jouw gedrag gaat in tegen Gods gebod en ik wil je helpen niet meer te zondigen. Daarom als je weer begint te schelden, zal ik één keer vragen te stoppen, doe je dat niet dan wil ik niet meer naar je luisteren en loop ik de kamer uit. Blijf je doorgaan in je gedrag dan neem ik contact op met onze voorganger om met ons een gesprek te hebben over ons huwelijk. Frans ik houd van je en wil daarom dat je stopt met dit zondig gedrag’.”

Voor het hele pakket liefde heeft u vooral moed nodig. Het blijft zoeken naar de gezonde balans. Daarom is het nodig afgestemd te zijn op Hem die zegt: Ik ben ware liefde. Mag de ander in het contact met u op die liefde rekenen?

Bert Reinds