Wat is het teken van Uw komst? (4)

Henk Schouten • 77 - 2001/02 • Uitgave: 7
In 1 Thessalonicenzen 5:4 lezen we dat wij die geloven, wanneer het gaat om de komst van de dag des Heren, niet in duisternis hoeven te zijn, zodat wij niet als een dief overvallen zullen worden. Iemand die de Here Jezus als Verlosser kent, zou volledig op de hoogte moeten zijn van de dingen die de Here God ons in Zijn Woord bekend maakt. Dingen die betrekking hebben op het verloop van de wereldgeschiedenis. Wie daar als gelovige wat dit betreft in het duister tast en de betekenis van veel gebeurtenissen niet doorziet, maakt zich schuldig aan bewust negeren of ontkennen van de dingen die zo helder geschreven staan in de Bijbel.

We moeten de tijd waarin we leven kennen en herkennen. Natuurlijk kunnen we geen datum stellen, als het gaat om de opname van de gemeente. Maar Paulus schrijft ons in 1 Thess. 5:1 duidelijk: "Maar over de tijden en gelegenheden broeders, is het niet nodig, dat u geschreven wordt". Nooit eerder in de geschiedenis van de gemeente waren er zoveel en zo duidelijke aanwijzingen met betrekking tot de grote dingen die staan te gebeuren. Wie dat niet ziet of ontkent, geeft mijn inziens aan, helemaal niet geïnteresseerd te zijn in de aanstaande en spoedige komst van de Heiland. Wat een ontgoocheling zal dat voor hen dan worden.

In Mattheus 24 geeft de Here ons een lange lijst van gebeurtenissen, aangaande Zijn wederkomst. Voor alle duidelijkheid vermeld ik hier, dat we nu schrijven over de wederkomst van de Here Jezus. Deze wederkomst moet onderscheiden worden van de opname van de gemeente. Dat is feitelijk het eerste heuglijke feit waar we naar mogen uitzien en betreft de ontmoeting van de gemeente met haar Here op de wolken van de hemel. Enkele jaren later zal de Here, samen met Zijn gemeente naar de aarde komen om te Jeruzalem Zijn koninkrijk op te richten. Dat is de feitelijke wederkomst. Dat deze dingen aanstaande zijn leren wij uit allerhande tekenen, die door Jezus Zelf voorzegd zijn.

Die tekenen staan o.a. in Mattheus 24 te boek. In vers 14 lezen we: 'En dit evangelie van het koninkrijk zal in de hele wereld gepredikt worden tot een getuigenis voor alle volken, en dan zal het einde gekomen zijn". Ik realiseer me goed, dat de feitelijke vervulling van deze profetie in de zogenaamde grote verdrukking zal plaatsvinden. De 144.000 verzegelden uit de twaalf stammen van Israël, waar Openbaring 7 van spreekt, zullen daarin een sleutelrol vervullen. Toch neemt dat niet weg, dat we vandaag al een geweldige verbreding van de evangelie verkondiging waarnemen. In dat geheel neemt vooral ook de radio een buitengewoon belangrijke plaats in. In onze tijd en dat is voor het eerst in de geschiedenis, wordt het evangelie van Gods genade wereldwijd verkondigd.

Grenzen stoppen geen radiosignalen, geweldig is dat. Van pool tot pool wordt het evangelie gebracht door vele gelovige mensen. Ook al komt de volledige vervulling zoals geschreven pas in de grote verdrukking, we zien een enorme uitbreiding van de verkondiging in de lijn, zoals de Here Jezus gesproken heeft. De radio geeft ons de ultieme mogelijkheid om de grote opdracht van onze Zender uit te voeren: "Gaat dan henen, maakt al de volken tot Mijn discipelen". Wanneer dit vervuld is, dan zal het einde gekomen zijn (Matth. 24:14). Beseffen we dat dit einde waar Jezus op doelt, dus heel dichtbij gekomen is? Zijn wij klaar om onze Here en Heiland te ontmoeten?

In Daniël 12:4 komen we ook een opmerkelijke profetie tegen: "Maar gij, Daniël, houd de woorden verborgen, en verzegel het boek tot de eindtijd; velen zullen onderzoek doen, en de kennis zal vermeerderen". Ook hier wordt gesproken over de eindtijd, nog nauwkeuriger aangeduid lezen we in vers 1 van hetzelfde hoofdstuk, dat het gaat om een tijd van grote benauwdheid. Bedoeld is de tijd, die we eerder als de grote verdrukking omschreven. De grote verdrukking zal vooral een verdrukking zijn voor Israël en we zien de voortekenen daarvan ook steeds nadrukkelijker. Die vreselijke tijd zal eindigen met de terugkomst van Jezus. Daniël moest de woorden daaromtrent verborgen houden, verzegelen zelfs, totdat die eindtijd gekomen zal zijn. Dan geeft Daniël 2 tekenen met betrekking tot die eindtijd, tekenen waaraan de eindtijd herkend kan worden. Hij zegt dat velen onderzoek zullen doen" en "kennis zal vermeerderen".

De vertaling 'onderzoek doen' doet feitelijk geen recht aan wat er werkelijk geschreven staat. De Engelse King James version blijft dichter bij de oorspronkelijke betekenis en vertaalt dit gedeelte door “Many shall run and fro”. Je kunt de oorspronkelijke woorden vertalen door “onderzoek doen", daar is in onze bijbelvertaling voor gekozen. Een andere optie is te vertalen door dolen, omtrekken of doorkruisen. Dan zegt Daniël eigenlijk dat in de eindtijd de mensen veel omzwervingen zullen maken. Wanneer we zien hoe mensen vandaag leven en in beweging zijn, dan lijkt dat een goede vertaling en verklaring. Eerst kwam de stoommachine, de elektriciteit kwam, de auto, het vliegtuig. Tegenwoordig kun je, mits je genoeg geld hebt zelfs een reis door de ruimte maken. Alles is heel anders dan in vroegere tijden. Toen was er paard en wagen, maar dat was het dan ook. Ik geloof dat we hier in Daniël een profetie tegenkomen die deze dingen voorzegt. We zien dat de mensenmassa's in beweging zijn.

Ook schrijft Daniël over de "vermeerdering van de kennis". Samenvallend met de zojuist beschreven technische ontwikkeling zien we ook dat de kennis op allerlei terrein groeit, spectaculair groeit zelfs. De technische ontwikkeling is buitengewoon, we spreken vandaag van high tech. Ook op medisch gebied gebeuren onvoorstelbare dingen. Wie wel eens naar medische programma's kijkt komt diep onder de indruk van de mogelijkheden en de middelen die vandaag aangewend kunnen worden in onze academische ziekenhuizen, om mensen te helpen en te genezen.

Maar de kennis neemt niet alleen toe in de diepte, ook in de breedte. Lange tijd was voortgezet onderwijs slechts voor weinigen haalbaar, je ging 6 of 7 jaar naar school, dat was het. Tegenwoordig zijn de hogescholen en universiteiten plaatsen waar duizenden zich specialiseren in een steeds toenemend aantal disciplines.

Tenslotte noemen we ook de toegenomen Schriftkennis. Vooral op het gebied van profetie, juist met betrekking tot de wederkomst van de Here Jezus, iets dat in voorgaande eeuwen toch in het duister verhuld was, is zo'n teken van die toegenomen Schriftkennis. Daarmee samenvallend zien we ook dat de Schrift meer en meer ontkracht wordt en door theologen van naam feitelijk buiten werking gesteld wordt. Het zijn tekenen van de tijd. Tekenen die ons leren dat de komst van de Here Jezus zeer aanstaande is. De eindtijd nadert echt de laatste fase, de ontknoping is aanstaande. De vraag is daarom dringend en actueler dan ooit, bent u bereid om de Here Jezus te ontmoeten?

ds. Henk Schouten