Wat is het teken van Uw komst? (3)

Henk Schouten • 77 - 2001/02 • Uitgave: 6
De Here Jezus komt naar deze aarde terug. We schreven er al over, belangrijker het staat keer op keer in Gods Woord geschreven. De eerste komst van de Here Jezus zou incompleet zijn, als de Here niet terugkomt. De Here werd aangekondigd als de vredevorst. Zwaarden zouden tot ploegen worden omgesmeed, volkeren zouden niet meer tegen elkaar optrekken, de oorlog zou niet meer geleerd worden. Deze profetieën eeuwen geleden gedaan, zijn op geen enkele wijze vervuld. Toen Jezus in Bethlehem werd geboren zongen de engelen "Vrede op aarde bij mensen des welbehagens”. Deze belofte is nooit vervuld en lijkt vandaag verder weg dan ooit. Het is wel aardig om te zeggen dat deze vrede in het hart van die mensen is gelegd, die Jezus als hun persoonlijke Zaligmaker hebben aangenomen, maar dat is niet de betekenis van de woorden 'vrede op aarde'. De engelen zongen niet: "Vrede in de harten van de mensen". Zij zongen over vrede op aarde, vrede tussen de mensen, de volken, zelfs tussen de dieren is vrede beloofd. Jesaja zegt het: "Dan zal de wolf bij het schaap verkeren en de panter zich nederleggen bij het bokje… dan zal een zuigeling bij het hol van een adder spelen en naar het nest van een giftige slang zal een gespeend kind zijn hand uitstrekken" (Jesaja 11:6 e.v.).

Toen de vredevorst de eerste keer naar de wereld kwam werd Hij niet erkend. Schrijnend is het zoals in Johannes 1 geschreven staat: "Hij kwam tot het Zijne, en de Zijnen hebben Hem niet aangenomen". Dat de Here Jezus nog geen vrede kwam brengen tekenen we uit Zijn eigen mond op. In Mattheus 10:34 staat het zo: "Meent niet dat Ik gekomen ben om vrede te brengen op de aarde, Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard".

Pas wanneer de vredevorst terugkomen zal, zal Hij de vrede brengen, voor die tijd zal er geen wereldomvattende vrede zijn, alle inspanningen ten spijt, zij zullen nooit succesvol zijn. Mensen zullen moeten leren en erkennen van Hem afhankelijk te zijn.

HOE STAAT HET ER VANDAAG VOOR?
De droom van vrede lijkt verder weg dan ooit. Ook al is de roep om vrede misschien ook wel sterker dan ooit. De mens, die de Here God en Zijn woord kent, ziet in dit alles juist het onmiskenbare bewijs van de waarheid van Gods Woord en verwacht de terugkomst van de Heiland. Er zijn honderden tekenen van Zijn terugkomst: tekenen in de lucht, epidemische ziekten, de milieu problematiek, geweld, moreel verval, oorlogen en geruchten van oorlogen. Het zijn signalen van de eindtijd en van de spoedige komst van Jezus.

RUSLAND
Eén van de tekenen betreft Rusland. Het is voor sommigen gewaagd om zo nadrukkelijk de vinger te wijzen op een concrete situatie. Toch ben ik ervan overtuigd dat de Here God ons in Rusland een teken gegeven heeft, welke we niet mogen negeren. Laten we ons realiseren dat wanneer de Bijbel spreekt over het noorden van het land Israël, Israël altijd als het centrum van de aarde wordt beschouwd. De navel der aarde, zo u wilt. De Middellandse Zee, de Mediterenean betekent: het midden van de aarde. De traditionele vijanden van Israël kwamen uit het noorden. Assyrië bijvoorbeeld. In de laatste dagen zal er opnieuw een grote mogendheid vanuit het noorden Israël binnen vallen. Zij zullen het land neerslaan en het volk van God proberen te vernietigen.

ENKELE BIJBELGEDEELTEN HIEROVER
Deze noordelijke macht wordt in de Bijbel Gog en Magog genoemd. In Ezechiël 38:15, 16 staat geschreven: "Dan zult gij komen uit uw woonplaats uit het verre noorden, gij en vele volken met u, allen ruiters, een grote schare en een talrijk leger, en gij zult optrekken tegen mijn volk Israël als een wolk die het land bedekt. In de toekomende dagen zal het geschieden, dat Ik u doe optrekken tegen mijn land, opdat de volken mij zullen leren kennen".

We lezen iets dergelijks in Ezechiël 39:2 "Ik zal u komen halen en u voortdrijven, u doen optrekken uit het verre noorden en brengen op de bergen van Israël". Ook de profeet Joël schrijft over deze invasie uit het noorden. In Joël 2:20 lezen we en let ook op de afloop: 'Ik zal van u wegdrijven die uit het Noorden en hem verjagen naar een dor en woest land, zijn voorhoede naar de oostelijke zee en zijn achterhoede naar de westelijke zee, en zijn stank zal opstijgen en zijn vuile lucht zal opstijgen, want hij heeft grote dingen gedaan".

Deze grote oorlog met Rusland wordt door Ezechiël geplaatst in de laatste dagen en door Joel op de dag des Heren, dat is de grote verdrukking.

We hebben lange tijd naar de Sovjet Unie gekeken en dat gebied als het machtsblok getekend waarover deze genoemde profetieën handelen. Met de ontmanteling van de Sovjet Unie leek het alsof de vervulling van deze profetie anders gezien zou moeten worden. Laten we vasthouden, dat namen van volken en natiën kunnen veranderen, maar Gods profetie is niet aan verandering onderworpen.

WANNEER ZAL HET PLAATSVINDEN?
Het blijft voorzichtig zoeken en tasten, wanneer we het profetisch woord bestuderen. We moeten naast die noordelijke invasie ook een andere ontwikkeling noemen, hier slechts zijdelings maar we komen er nog uitvoeriger op terug. Dan denken we aan het beeld van Daniël en aan de statenbond van de eindtijd, waarvan we de contouren heel duidelijk zien in de Europese eenwording. Uit die wereld zal de antichrist verrijzen. Zijn geest zien we allerwegen om ons heen en ons eigen land speelt meer en meer een gidsrol voor deze goddeloze geest. De stukken vallen ook steeds meer in elkaar, want naast de antichrist en de Europese eenwording moet gesproken worden over Israël. Israël is wellicht het grootste teken van de tijd en aanwijzing daarvan dat de Here Jezus spoedig zal komen.

De antichrist zal een verbond sluiten met Israël dat naar vrede snakt. Er zal vrede komen, geen echte vrede maar de wereld zal denken dat er geen gevaar is (zie ook 1 Thess. 5:3). Dan lezen we in Ezechiël 38:11 "Ik (Gog en Magog) zal optrekken tegen een land van dorpen, een overval plegen op vreedzame lieden, die in gerustheid wonen, allen zonder muur, grendels of poorten - om buit te maken en roof te plegen, om uw land te keren tegen een natie die uit het gebied der volken bijeengebracht is, die have en goed heeft verworven en op de navel der aarde woont". Deze profetie moeten we in gedachte houden wanneer we het wereldgebeuren volgen. De nieuwslezers vertellen ons allerlei zaken die ons laten zien hoe de houding van Gog en Magog is, juist tegenover het volk van God. De Bijbel blijkt een boek te zijn met een actuele boodschap. Het is onvoorstelbaar dat onze wereld, bekend met dit Woord, dit Woord zo gemakzuchtig en zelfs vijandig dikwijls terzijde legt en er niet naar wil luisteren. Onze wereld zou heel anders zijn, wanneer wij allen en de wereldleiders voorop, dit Woord ter harte zouden nemen. We horen echter in alle ontwikkelingen steeds meer en steeds duidelijker de bazuinstoten die aankondigen dat de Here Jezus spoedig terugkomen zal. We weten niet alles, we zien nog door een spiegel in raadselen, toch moeten we vaststellen dat Gods Woord, zo vele eeuwen geleden geschreven een rake en betrouwbare boodschap heeft. Je moet daar niet lichtvaardig mee omgaan, maar je eigen positie bepalen. En daarmee wordt de vraag indringend en klemmend. Bent u en ben jij klaar om die Here te ontmoeten?

In 't eind der tijden weer tot één
- vergaderd in de Heer-
heft heel Gods Kerk dan jubel aan
- en looft Hem, looft Hem –
looft Hem als uw aller Heer!

Uit de zangbundel, nr. 763

ds. Henk Schouten