Wat is het teken van Uw komst? (2)

Henk Schouten • 77 - 2001/02 • Uitgave: 1
"Zonder Zijn wederkomst zouden honderden beloften in de Bijbel niet waar zijn, de apostelen en de profeten zouden zich tragisch vergist hebben".

Één van de meest zekere zaken voor deze wereld is de terugkomst van Jezus Christus naar de aarde. Niet figuurlijk, maar letterlijk. De Bijbel is daar heel helder over en geeft ons de persoonlijke belofte van de Here Jezus Zelf. We lezen van Genesis tot en met Openbaring over deze tweede komst van de Heiland naar de aarde. Omdat dit door zoveel mensen geloochend wordt is het belangrijk acht te slaan op het profetisch Woord en de belofte die in heel de Schrift aangaande deze dingen ons is gegeven.
Er zijn nogal wat mensen die ontkennen dat dit een bijbelse zaak is. Nog weer anderen bagatelliseren het belang van deze dingen, zij zeggen zoiets als: Natuurlijk geloven we wel in de wederkomst, maar dit is niet van fundamenteel belang voor ons geloof en het is niet essentieel voor de redding van zondaren.

Wie dat zo stelt geeft aan Gods Woord maar matig gelezen of bestudeerd te hebben. Dan zou ook de Heilige Geest zich vergist hebben, toen Hij zo veel en regelmatig de auteurs van de Bijbel over de wederkomst liet schrijven. Zonder de wederkomst van de Here Jezus zou ook Zijn eerste komst niet compleet zijn en Zijn werk zou dan ook gedeeltelijk zijn mislukt.
Zonder Zijn wederkomst zouden honderden beloften in de Bijbel niet waar zijn, de apostelen en de profeten zouden zich tragisch vergist hebben. God Zelf zou onbetrouwbaar zijn en de Here Jezus Zelf zou het mis gehad hebben. Dan zou er geen hoop voor de wereld zijn, niet voor Israël en ook voor de gelovige zou er geen toekomst zijn.

DE KOP VERMORZELT
Wanneer we hier en nu alle bijbelplaatsen zouden aanhalen, die over deze zaak handelen, dan zouden we ongeveer eenderde van de Bijbel moeten overschrijven. Eén op de drie verzen ongeveer houdt zich op één of andere wijze bezig met de wederkomst van de Here Jezus. De eerste belofte in de Bijbel aangaande deze dingen vinden we in Genesis 3:15!! De Here God verklaart satan de oorlog, wanneer Hij zegt:
"En Ik zal vijandschap zetten tussen u en de vrouw, en tussen uw zaad en haar zaad, dit zal u de kop vermorzelen en gij zult het de hiel vermorzelen".

Er worden hier twee beloften beschreven die gaan over de eerste en de tweede komst van onze Heiland. Wanneer er gesproken wordt over de vermorzeling van de hiel van het zaad van de vrouw gaat het over de eerste komst. Dit is bijna 2000 jaar geleden letterlijk vervuld, toen werd onze Heiland aan het kruis genageld, daar stierf Hij voor onze zonde, dat was de vermorzeling van de hiel. De andere belofte gaat over de vermorzeling van de kop van satan. Die belofte staat nog open, nog gaat satan rond als een briesende leeuw. Straks, wanneer onze Heer terugkomt, zal de satan vernietigd worden. Daarvan leest u o.a. in Openbaring 20.

ZON DER GERECHTIGHEID
Niet alleen de eerste belofte in het Oude Testament spreekt van de wederkomst van de Heer, ook de laatste belofte van het Oude Testament is aan die heerlijke toekomst gewijd. In Maleachi 4 spreekt de profeet over de terugkomst van Jezus: "Want zie, de dag komt, brandend als een oven! Dan zullen de overmoedigen en allen die goddeloosheid bedrijven, zijn als stoppels, en de dag die komt, zal hen in brand steken - zegt de Here der heerscharen -welke hun wortel noch tak zal overlaten. Maar voor u die Mijn naam vreest, zal de zon der gerechtigheid opgaan, en er zal genezing zijn onder haar vleugelen".

Het gaat ook hier om de terugkomst van Jezus, hier als de zon der gerechtigheid omschreven. De eerste en de laatste belofte van het Oude Testament spreken van de wederkomst van onze Zaligmaker. Tussen die beide beloften in vinden we honderden andere, gesproken door Mozes, David, Job, Jesaja, Jeremia, Ezechiël en de vele andere profeten.

HET NIEUWE TESTAMENT
Opvallend is dat we hetzelfde patroon in het Nieuwe Testament terug zien komen. In Lukas 1:30-33 wordt aan Maria een opmerkelijke belofte gedaan. We lezen: ' Wees niet bevreesd, Maria; want gij hebt genade gevonden bij God. En zie, gij zult zwanger worden en een zoon baren, en gij zult Hem de naam Jezus geven. Deze zal groot zijn en Zoon des Allerhoogsten genoemd worden, en de Here God zal Hem de troon van zijn vader David geven, en Hij zal als koning over het huis van Jacob heersen tot in eeuwigheid, en zijn koningschap zal geen einde nemen". Hier zien we de belofte van de eerste komst (de geboorte van de Heer) gekoppeld aan die van de tweede komst. De Heer zal weer komen om te regeren op de troon van Zijn vader David. Die belofte is nog niet vervuld, straks wanneer de Here Jezus terugkomt zal dat zijn te Jeruzalem en Hij zal zitten op de troon van David. In het laatste hoofdstuk van de Bijbel, Openbaring 22:20, lezen we: "Hij, die deze dingen getuigt, zegt: Ja, Ik kom spoedig." Duidelijker kan het niet. Zo klinkt de laatste belofte in de Bijbel. Het laatste dat de Heilige Geest ons als geweldige hoop en troost aanbiedt.

Hoe kan iemand stellen dat de Bijbel deze dingen niet leert of dat de Bijbel deze dingen geen belangrijke plaats geeft, terwijl de Heilige Geest zo heel nadrukkelijk deze dingen heeft laten neerschrijven voor ons? Hoe durft iemand te stellen dat dit geen fundamentele bijbelse waarheid is, of dat we te vaak over deze dingen spreken of schrijven, terwijl de Bijbel zelf dit als hoofdonderwerp aanbiedt?

DE LAATSTE WOORDEN VAN JEZUS
Waarover sprak Jezus tijdens zijn laatste uren met zijn volgelingen? We zouden kunnen denken dat Hij met hen sprak over het lijden dat komen zou, over de kruisiging en de dood. We zouden kunnen denken dat Hij vol medelijden naar Zijn volgelingen zou kijken. Heel verrassend is het om te zien dat Hij met hen sprak over Zijn terugkomst en de tekenen die dit zouden aankondigen. Leest u Mattheus 24 en 25 maar eens rustig door of Lukas 21 of Markus 11 en 12. We zien hier hoe de Heer ingaat op de vraag van Zijn discipelen: "Wat is het teken van Uw komst?".

WOORDEN UIT DE HEMEL
Dat Jezus deze boodschap van hoop van groot belang achtte voor Zijn volgelingen wordt te meer duidelijk wanneer we letten op de dingen die we zien, wanneer Hij naar de hemel opgenomen wordt. Als eerste daad stuurt Hij twee engelen tot Zijn volgelingen. In Handelingen 1:10-11 staan de woorden: "Zie twee mannen in witte klederen stonden bij hen, die ook zeiden: Galilese mannen, wat staat gij daar en ziet op naar de hemel? Deze Jezus die van u opgenomen is naar de hemel, zal op dezelfde wijze wederkomen". We kunnen eigenlijk nog wel even doorgaan met het aanhalen van bijbelse gegevens die ons vertellen dat de Here Jezus weer terug zal komen. Hoe vaak denken we over deze dingen na? Hoe vaak spreken we erover, verhaalt uw predikant deze geweldige dingen in zijn boodschap? Wanneer we nalaten deze hoop te noemen, onthouden we aan Gods kinderen de blijde hoop die juist in onze donkere wereld ons als stralend licht troosten kan.

ZIJN KOMST IS NABIJ
Dat is geen oordeel, maar dat is uitzicht. Dat is geen dreiging, maar verlossing. Het is de enige hoop voor onze in donkerheid verkerende samenleving. De enige hoop voor Gods volk Israël. De Here Jezus kan elk moment komen. Bij mijn weten staan er geen zaken in de Bijbel geprofeteerd die nog aan Zijn komst vooraf moeten gaan. Zo moeten wij dan ook leven, met geloof dat de Heer vandaag nog komt. Dat is geen koud dogma, maar een hartverwarmend uitzicht. De enige vraag waar het nu om draait is deze: Bent u er klaar voor om uw Heer en Heiland te ontmoeten? Ga naar de binnenkamer, trek u terug in stilte en antwoord op die vraag. Is dat antwoord ontkennend, ga op uw knieën en bidt tot de Here Jezus dat Hij uw onreinheid wegneemt en u vult met Zijn liefde en Geest. Dank de Here dan voor die liefde.

De Bijbel is helder en klaar in 2 Cor. 6:2 staat: "nu is het de tijd des welbehagens, nu is het de dag des heils".

Wanneer de Heer komt, zal de deur gesloten worden, zoals eenmaal de deur van de ark, waarin mensen behouden hadden kunnen worden, radicaal gesloten werd. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat u klaar bent om de Heer te ontmoeten.

ds. Henk Schouten