Wat is het teken van Uw komst?

Henk Schouten • 76 - 2000/01 • Uitgave: 26
Meer dan negentien honderd jaar geleden kwam Jezus Christus naar de aarde. Heel gedetailleerd werden tientallen, zo niet honderden profetieën letterlijk vervuld. Het is haast niet te begrijpen dat de Here niet herkend werd. Johannes de Doper was de laatste in een lange rij van profeten die Hem aankondigden en beschreven. Eigenlijk hadden de theologen van die dagen Hem zonder aarzeling direct moeten herkennen en moeten bekend maken: "Deze is Degene die ons in onze Bijbel beschreven en beloofd is, gelooft Hem, gehoorzaamt Hem".

Zo was bijvoorbeeld voorzegd uit welke stam Hij komen zou en uit welk geslacht. De plaats waar Hij geboren zou worden, Bethlehem. Er was zelfs geprofeteerd dat het een maagdelijke geboorte zou zijn. Over de reis naar Egypte, over Zijn leven in Nazareth, het stond allemaal beschreven.

TEKENEN EN WONDEREN
Bovenop al deze en veel meer vervulde profetieën, die het mogelijk maakten Hem eenvoudig te identificeren, voegde Jezus zelf legio van tekenen toe. Dan kunnen we denken aan de wonderen die op Zijn woord of aanraking plaatsvonden. Zo genas Hij melaatsen, doven konden weer horen, verlamden konden weer lopen, demonen wierp Hij uit en zelfs doden werden opgewekt. Jezus liep over water, gaf duizenden te eten. Het moest toch zonneklaar zijn wie Hij was: de beloofde, de Messias die komen zou. Desondanks geloofde men niet in Hem.

De theologen van die dagen kwamen bij Hem en vroegen Hem een teken van de hemel. Jezus gaat daar niet op in. Zij zouden de Schriften goed genoeg moeten kennen om Hem zo te herkennen. Jezus noemt ze hypocriet, die wel in staat zijn de juiste weersverwachting aan de kleur van de lucht te kunnen doen, maar de tekenen der tijden verstaan ze niet.

DEZE JEZUS KOMT TERUG
Het is dezelfde Jezus die terugkomen zal. Momenteel verblijft Hij in de hemel en wacht op het moment waarop Hij terugkeren zal naar de aarde. Niemand die de Bijbel serieus neemt kan daaraan twijfelen: de terugkomst van de Here Jezus wordt daarin op intensieve wijze voorzegd. Deze terugkomst wordt alleen al in het Nieuwe Testament zo'n 240 keer genoemd. Veel meer dan alle andere zaken die daarin besproken worden. Hierin is het Nieuwe Testament onweerlegbaar helder, Jezus zal persoonlijk, letterlijk, zo u wilt lijfelijk terugkeren naar de aarde.

WANNEER?
De dag waarop dit schitterende plaatsvinden zal is niet publiek gemaakt. We weten niet wanneer de Here Jezus terugkomen zal, tenminste niet wanneer het gaat om jaar, maand, week, dag of uur. Alle pogingen om die dag te berekenen zijn absoluut onbijbels en brengen alleen verwarring. En allen die tot nu toe dagen en tijden noemden zijn inmiddels valse profeten gebleken en ieder die vandaag nog een tijdstip noemt is eveneens een valse profeet. Jezus zelf heeft gezegd, dat staat in Mattheus 24:36, "Doch van die dag en van die ure weet niemand, ook de engelen der hemelen niet, ook de Zoon niet, maar de Vader alleen". Daarom verwerpen we iedere poging van mensen die op enigerlei wijze een datum proberen vast te leggen.

Maar toch staat geschreven:
"Zo moet ook gij, wanneer gij dit alles ziet, weten". Wanneer we zeggen dat we dag en uur niet weten, dan houdt het daar niet mee op. Dat betekent niet dat we er helemaal niets van kunnen zeggen. Er zijn wel degelijk tekenen gegeven die er op wijzen dat we Zijn wederkomst spoedig verwachten mogen. Hoe dan ook, elke dag brengt ons dichter bij het schitterende ogenblik, dat we Hem zullen zien. De Bijbel geeft ons vele tekenen die door geestelijke mensen verstaan worden en hen hoopvol doet uitzien. Wie dit ontkent maakt zich aan dezelfde zonde schuldig als de theologen uit de dagen van Jezus, de hypocrieten die de weersverwachtingen kenden, maar niet de tekenen der tijden. Jezus zelf gaf ons legio tekenen om te herkennen en te doen beseffen dat Zijn terugkomst zeer nabij gekomen is. Veel zaken zullen direct voorafgaande aan Zijn terugkomst plaatsvinden. "Wanneer gij dit alles ziet, moet gij weten, dat het zeer nabij is, voor de deur".

Er zijn twee grote gevaren, het eerste is het claimen van een datum, waarop de Here komen zal. Het tweede is het tegenovergestelde, de tekenen der tijden ontkennen en Zijn komst naar een eindeloos ver verwijderde toekomst schuiven. We hoeven niet onwetend te zijn aangaande de terugkomst van onze Here.
Er zijn mensen die zeggen dat we het helemaal niet kunnen weten, want zegt de Bijbel zelf niet "dat de dag des Heren zo komt, als een dief in de nacht" (1 Thess. 5:2.3)? Maar waarom leest men dan niet verder door? Paulus schrijft over twee groepen mensen. Dat zien we in de verzen 3,4: "zij zullen geenszins ontkomen. Maar gij broeders zijt niet in de duisternis". Zij tegenover gij. Zij die overvallen worden, zoals je overvallen wordt door het onverwachte komen van een dief, staan tegenover hen die niet in de duisternis leven en daarom niet overvallen worden. Paulus schrijft dus dat de komst van de Here Jezus voor de gelovige niet zal zijn als de komst van een dief, dat geldt alleen de ongelovigen, de niet geredde mens. Daarom ook moeten de wedergeborenen alle aandacht geven aan Gods Woord en dat nauwkeurig onderzoeken.

HEEL VEEL TEKENEN
Zo de Here wil zal ik in een serie artikelen over de tekenen schrijven. Tekenen die er volop zijn. De Here Jezus zelf heeft een lange lijst van tekenen gegeven, we vinden ze in Mattheus 24, in Lucas 21 en in Marcus 13, maar ook de andere geïnspireerde schrijvers vertellen ons, haast zonder uitzondering, van tekenen die direct aan de terugkomst van Jezus vooraf zullen gaan. Er wordt gesproken van valse leraren, valse profeten, van oorlogen en geruchten van oorlogen, aardbevingen en liefdeloosheid. We horen van mondiale evangelieverkondiging, het uitlopen van de vijgenboom. Paulus schreef behartenswaardige dingen aan Timotheus. Zo lezen we in 2 Tim. 3:1-5 "Weet wel, dat er in de laatste dagen zware tijden zullen komen: want de mensen zullen zelfzuchtig zijn, geldgierig, pochers, vermetel, kwaadsprekers, aan hun ouders ongehoorzaam, ondankbaar, onheilig, liefdeloos, trouweloos, lasteraars, onmatig. onhandelbaar, afkerig van het goede, verraderlijk, roekeloos, opgeblazen, met meer liefde voor genot dan voor God, die met een schijn van Godsvrucht de kracht daarvan verloochend hebben". Johannes schrijft over deze dingen, de profeten Jesaja, Jeremia, Ezechiël en Daniël weten ervan, maar ook de zogenaamde kleine profeten schrijven over de wederkomst van de Here Jezus.

Petrus heeft geschreven dat er in de laatste dagen spotters zullen komen, mensen die de terugkomst van Jezus loochenen en stellen dat al die tekenen 'altijd' al aanwezig waren en niets nieuws zijn. We zullen hen weerleggen. Wanneer we onze artikelen schrijven en luisteren naar het antwoord van de Here Jezus op de vraag van de discipelen: "Wat is het teken van Uw komst en de voleinding der wereld?"

Wanneer we over deze dingen schrijven zal steeds terugkerend de vraag zijn: Bent u klaar voor de terugkomst van Jezus, bent u gereed om Uw Here en Heiland te ontmoeten? Zo niet, vlucht dan nu nog naar het kruis van Jezus voordat het voor eeuwig te laat zal zijn.

ds. Henk Schouten