Wat is het teken van Uw komkst? (6)

Henk Schouten • 77 - 2001/02 • Uitgave: 16
Een waarschuwing voor hypocrisie, zo alleen moet je de woorden van de Here Jezus, die in Mattheus 16:2 en 3 staan, verstaan. We lezen: 'Bij het vallen van de avond zegt gij: Goed weer, want de lucht ziet rood en des morgens:
Vandaag ruw weer, want de lucht ziet somber rood. Het aanzien van de lucht weet gij te onderscheiden, maar kunt gij het de tekenen der tijden niet?" Zo sprak Jezus tot de intellectuelen van Zijn tijd, tot de geestelijke leiders van het volk Israël. Dat alles, omdat zij Hem niet herkenden en erkenden als de Messias die beloofd was. De profeten van het Oude Testament hadden heel nauwkeurig Zijn komen naar onze wereld aangekondigd. Heel gedetailleerd wordt gesproken over de maagdelijke geboorte, over Bethlehem, over tekenen en wonderen die de Here doen zou. Het uitwerpen van demonen. het genezen van zieken, het prediken van het koninkrijk van God. Ondanks al die profetieën en de duidelijke vervulling daarvan kwam het niet tot herkenning en erkenning. Ondanks de goddelijke afstraling van Zijn persoon vroegen zij Hem opnieuw om een teken, nu zelfs met de negatieve opzet Hem te verzoeken. Tragisch is dit, want deze leiders van Israël zouden de eersten moeten zijn die Hem herkenden en zij zouden Hem moeten introduceren bij het volk. Zij die de Schriften kenden verwierpen Jezus en maanden het volk hetzelfde te doen.

Zo iets gebeurt ook wanneer de Here Jezus terugkomt. Hoewel de woorden van de Here Jezus betrekking hadden op Zijn eerste komst, zijn deze woorden ook van toepassing op Zijn wederkomst. Misschien zijn die woorden nu nog wel zwaarder, want er zijn veel meer tekenen gegeven aangaande de tweede komst dan de tekenen die de eerste komst aankondigden. Wanneer de Here Jezus de weerspanningen van die dagen hypocriet noemt, hoe zal Hij hen noemen, die vandaag veel meer informatie en aanwijzingen hebben en toch ongelovig blijven? Naarmate de verwerping naderde en het kruis in beeld kwam, begon de Here Jezus meer en meer te spreken over Zijn terugkeer. Het eerste dat de Here weten laat, direct na Zijn hemelvaart is dat Hij terugkomen zal. In alle Nieuwtestamentische brieven lezen we haast zonder uitzondering over deze geweldige hoop. Het laatste bijbelboek is feitelijk geheel aan die terugkomst gewijd. We weten het vast en zeker: Jezus komt terug. Bent u klaar om uw Here en Heiland te ontmoeten?

WE WETEN DAG NOCH UUR
Het moment waarop Jezus terugkomt is niet bekend. Niet in de gemeente, bij niemand. Al de pogingen en die zijn er vele om dat moment te bepalen, zijn gedoemd te mislukken. Al die pogingen moeten ten stelligste verworpen worden. Ook wij van 'Het Zoeklicht' houden ons verre van dergelijk gereken en gegoochel met getallen en geschiedkundige formules. Na dit geschreven te hebben, hebben we niet alles genoemd wat de Bijbel hieromtrent te zeggen heeft. Er zijn, zoals gezegd op allerlei gebied veel tekenen en die leren ons dat de terugkomst van de Here Jezus zeer aanstaande is. Paulus schrijft in 1 Thessalonicenzen een aantal zaken heel duidelijk: "Maar over de tijden en gelegenheden, broeders, is het niet nodig, dat u geschreven wordt: immers, gij weet zelf zeer goed, dat de dag des Heren zo komt, als een dief in de nacht. Terwijl zij zeggen: het is (alles) vrede en rust, overkomt hun als de weeën een zwangere vrouw, een plotseling verderf, en zij zullen geenszins ontkomen. Maar gij, broeders, zijt niet in de duisternis, zodat die dag u als een dief overvallen zou: want gij zijt allen kinderen des lichts en kinderen des dags. Wij behoren niet aan nacht of duisternis toe; laten wij ook niet slapen gelijk de anderen, doch wakker en nuchter zijn" (1 Thess. 5:1-6).

Dit bijbelgedeelte is helaas zeer verwaarloosd. Er staat in geschreven dat de terugkomst van de Here Jezus de wereld (zij, hun, de anderen) verrassen zal als een dief in de nacht, maar de gelovige: (gij, u, wij) zullen daar niet door verrast worden. Paulus zegt duidelijk, dat hoewel het tijdstip van de wederkomst niet bekend is, gelovigen wel degelijk kunnen weten dat die komst nabij is.

Wij leven vandaag in de tijd, waarin het aantal tekenen en gebeurtenissen samenhangend met de wederkomst van de Here, toenemen.

HET IS ALLES VREDE EN RUST
Een teken van de zeer spoedige komst van de Here vinden we in 1 Thessalonicenzen 5:3. ‘Terwijl zij zeggen, het is alles vrede en rust’. Aan de vervulling van dit teken ontbreekt het vandaag misschien nog. Er is bepaald geen wereldwijde vrede. Het lijkt ook op gespannen voet te staan met het teken dat de Here noemt, wanneer Hij spreekt over oorlogen en geruchten van oorlogen. Wij geloven dat straks de antichrist een situatie weet te creëren van schijnvrede en rust. Vandaag de dag horen we van vredesbesprekingen en vredesbewegingen. Er wordt meer dan ooit over vrede gesproken en alles krijgt ook een meer samenhangend en mondiaal karakter. Vrede voor de Balkan. voor het Midden Oosten, voor zoveel plaatsen meer. "Terwijl zij zeggen" We letten hier op het woordje "zij. Dat zijn de ongelovigen, zij creëren hun vrede, in dat proces is onze wereld verwikkeld.

De vrede die zij (soms) weten te scheppen gaat meestal ten koste van mensen, groepen, of zelfs volken, dat is geen vrede. De weg wordt zo bereid voor de antichrist en zijn schijnvrede.

De Bijbel leert ons dat er geen vrede zijn kan buiten de Vredevorst om, dat is buiten Jezus Christus. Er is geen vrede waar Gods wetten en normen met voeten getreden worden. We zien daarom verwachtingsvol uit naar het koninkrijk van God en kunnen slechts in navolging van Jezus, en Johannes de doper en vele anderen oproepen tot bekering, want het koninkrijk van God is nabij gekomen. Spoedig zal Jezus als koning der koningen verschijnen. Op Hem moeten we wachten, naar Hem mogen we uitzien en het zijn de tekenen der tijden die ons leren dat Zijn komst zeer aanstaande is.

De hypocrisie vandaag is weer groot, misschien groter dan ooit. De mens weet alles van het weer, de hele dag wordt er gelet op de tekenen die de weersveranderingen aankondigen, maar weer gaat men voorbij aan Jezus. Weer gaat men voorbij aan de tekenen die Zijn komst aankondigen, die tekenen zijn zo luid en indringend geworden, waarom toch luisteren zo velen daar niet naar? Luistert u er wel naar? Daarom is de vraag zo indringend, bent u bereid om de komende Here te ontmoeten?

ds. Henk Schouten