Wat is de zin van je leven?

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 26
Een wijs professor, zeer gewaardeerd door al zijn studenten, kreeg na een college-uur een vraag van een student: ' Wat vindt u de zin van het leven?" Het was even stil, er werd wat gegrinnikt in de zaal, maar toen begon de professor aan zijn antwoord. In de oorlog was ik een kleine jongen. Ik vond langs de weg achter ons huis het wrak van een Duitse motorfiets. De brokstukken lagen overal verspreid. De spiegel lag er eveneens gebroken bij. Ik probeerde de stukjes bij elkaar te brengen en de juiste vorm ervan terug te vinden. Er was te veel kapot. Ik kreeg het niet helemaal goed. Toen besloot ik het grootste stukje ervan te bevaren, want ik ontdekte dat ik ermee kon spelen. Ik kon het zonlicht laten reflecteren naar een donkere plek. Zelfs donkere hoeken in donkere kasten kon ik verlichten met dat kleine brokje van wat eens een complete spiegel was.

Toen haalde hij dat stukje spiegel uit zijn portefeuille. "Ik heb het nog altijd bij mij, want toen ik een man was geworden bedacht ik mij de betekenis van mijn spel met dit stukje van de spiegel. Ieder mens mag de weerschijn zijn van de heerlijkheid en de liefde van God; Zijn licht verspreiden in een donkere wereld. Dat stukje spiegel is maar een brokstukje, uit een gebroken geheel. Net als wij. Ons leven is een stukje uit een gebroken geheel. We zijn ooit opgeraapt uit de verlorenheid, door de Here in Zijn genade. De zin van ons leven is nu het licht van God te weerspiegelen om de duisternis van anderen iets te verlichten." Alle studenten verlieten stil de zaal.


De Bijbel zegt: "En wij allen, die met een aangezicht waarop geen bedekking meer is, de heerlijkheid des Heren weerspiegelen..' (2 Cor. 3:18)

Feike ter Velde