Wat gebeurt er nu in de wereld?

Redactie • 96 - 2020 • Uitgave: 8
Het einde van de huidige wereld lijkt aangebroken. De optelsom van gebeurtenissen is te groot, te uniek om dit alles als gewoon te bestempelen. Jezus komt spoedig Zijn Gemeente halen. Een korte opsomming maakt dat heel duidelijk.


Oorlogen en conflicten:

• In Libië loopt de zaak uit de hand. Rusland, Frankrijk, Italië, Saoedi-Arabië en Turkije zijn betrokken bij dit conflict. Buurland Egypte roert zich nu ook. Tussen
• China en India botert het al langer niet. Recent zijn in het grensgebied tussen India en China, in de Himalaya tientallen soldaten omgekomen.
• Iran streeft naar de heerschappij over de moslimwereld. En de moord op Soleimani zijn ze echt niet vergeten.
• In Syrië woedt nog steeds een burgeroorlog waarbij Turkije, Rusland en Iran zijn betrokken.


In Oost-Afrika dreigt de ergste sprinkhanenplaag in 70 jaar.


Er dreigen watertekorten. Van al het water op onze planeet is slechts 2,5% zoet water. Het schaarse zoet water veroorzaakt de nodige wrijvingen en conflicten tussen landen. Geen land of volk kan leven zonder zoet water.
• Ethiopië bouwt de grootste stuwdam van Afrika, in de Nijl die in de bergen van Ethiopië ontspringt. Egypte is woedend.
• Turkije beschikt over 50% van al het zoet water in het Midden-Oosten. De Eufraat en de Tigris ontspringen in de bergen van Oost-Turkije. Syrië en Irak zijn van deze rivieren afhankelijk. Turkije geeft aan de eigenaar te zijn van al dat zoete water. Turkije is in 2012 begonnen met het bouwen van een dam. Deze dam in de Tigris zal in 2021 operationeel zijn.
• India is voor 50% van haar zoet water afhankelijk van China.


Corona en haar gevolgen:
Door de wereldwijde (!) pandemie met ongekend ingrijpen door overheden is in de westerse wereld het democratische beginsel onder druk komen te staan, zonder dat volksvertegenwoordigers daar wat aan doen. Verplicht vaccin, donorregistraties, etc. worden door overheden blijkbaar normaal gevonden, ook in democratische landen. Democratie bestaat nog maar kort, maar heeft haar langste tijd gehad. In dit tijdsgewricht werkt het niet meer. Corona lijkt het laatste zetje te geven naar een dictatuur.


In veel landen dreigt anarchie. Er zijn bevolkingsgroepen die het ‘recht’ in eigen hand nemen en zich door overheid en politie niet laten tegenhouden. Een buitenlands militair avontuur is voor regeringen verleidelijk als bliksemafleider.


De psychiatrie kan het werk niet aan. Een ongekend aantal mensen kampen met ernstige psychische stoornissen. Meer dan een miljoen Nederlanders zijn verslaafd aan antidepressiva. Tussen de 17.000 en 20.000 Nederlanders sterven ieder jaar aan verkeerd medisch handelen en medicijngebruik. Ieder jaar weer en we gaan over tot de orde van de dag.


Relaties, huwelijken en gezinnen staan onder druk. Er ontstaat tweedracht tussen een man en zijn vader en tussen een dochter en haar moeder. Relaties tussen man en vrouw zijn niet meer vanzelfsprekend. Alle relatievormen moeten kunnen als de mens zich er maar goed bij voelt.


Fake news duikt overal op. Filmpjes over relletjes en het politie-ingrijpen worden in elkaar geknoopt met knippen en plakken, zodat niet meer duidelijk is wat er echt gebeurt. Nepnieuws komt voor in nieuwsuitzendingen, kranten en social media. Zowel van linkse als rechtse signatuur. Uiteraard is niet alles wat we lezen of zien fake news, maar hoe maken we het onderscheid?


Klimatologische en economische ontwikkelingen, epidemieën en maatschappelijke onlusten vragen om een wereldleider. Deze dient zich binnenkort aan en de wereldburger lijkt er klaar voor te zijn.


De kerk staat onder zware druk. Wat nog nooit in de kerkgeschiedenis is voorgekomen gebeurt nu, alle kerken wereldwijd zijn al drie maanden gesloten. Vertrouwen en geloven in het onfeilbare Woord van God nemen af. De emoties van de mens en geloof in de wetenschap neemt een steeds grotere plaats in en dwaalleer wordt niet eens meer als dwaalleer gezien. De geestelijke strijd verplaatst zich steeds meer van de hemelse gewesten naar de aarde.


Geestelijke leiders die praten over een wereldgodsdienst, omdat alle religies uiteindelijk naar dezelfde god zouden wijzen. Nu klopt dat wel dat alle religies wijzen naar dezelfde (af)god. Echter, alleen het christendom wijst naar de God van Abraham, Izak en Jakob, naar de God van onze Heere Jezus Christus.


Amerika lijkt te imploderen. De tegenstellingen tussen Democraten en Republikeinen met in hun slipstream de verschillende media, gaat alle perken te buiten. Het gaat niet meer om waarheidsvinding, maar om het belasteren en bashen (pesten of zwartmaken) van tegenstanders. En een tegenstander is iedereen die anders denkt en spreekt.


Het verval van Amerika is gevaarlijk voor Europa en vooral ook voor Israël. Sinds de oprichting van de staat Israël in 1948 heeft Amerika Israël altijd beschermd. Dit is steeds minder vanzelfsprekend. Dit is de reden dat Israël steeds meer zaken doet met China. Ook wil Israël voorkomen dat China de kant van de Arabieren gaat kiezen. Het is echter een gevaarlijke keuze.


Europa kan zichzelf zonder de VS militair niet bedruipen, maar beseft onvoldoende haar militaire zwakte. Door innerlijke verdeeldheid wordt het door China ook economisch ingehaald.


Niet alleen in Amerika worden de media niet meer vertrouwd, ook in Europa, Rusland en China is dat het geval. Of het nu gaat over klimaat, migratie, racisme, politiek of maatschappelijke ontwikkelingen, onze NOS vertelt het nieuws. Helaas eenzijdig. Wat ze zeggen klopt wel, maar let maar op wat ze niet zeggen. Het is richtinggevende berichtgeving. De in hún gewenste richting wel te verstaan.


De technologische ontwikkelingen van de afgelopen decennia maken de in de Bijbel genoemde wereldregering en controle voor het eerst realiseerbaar. Robots die huishoudelijke taken kunnen overnemen en robots die kunnen communiceren.


De schuldenlast van landen is immens geworden en de overheden kunnen toveren. Bij tekorten drukken overheden gewoon geld bij. Zo wordt ‘uit het niets’ geld gecreëerd dat er niet is. Een uitermate gevaarlijk spelletje waarbij de Bijbel laat zien dat dit verkeerd gaat aflopen. De wereld stevent af op een economische catastrofe.


Het aantal zware aardbevingen neemt toe. Je zou het bijna vergeten, maar pas in 2004 hoorde de wereld voor het eerst over tsunami’s.



Ja, er zijn eerder aardbevingen en epidemieën geweest. Ook oorlogen zijn van alle tijden. Maar de optelsom van alle andere ontwikkelingen zijn ongekend in de geschiedenis van de mensheid.

En laten we wel zijn, ook de wereld voelt zelf aan dat het einde der tijden aanstaande is. Hollywood heeft juist de laatste 30 jaar de ene na de andere eindtijdfilm gemaakt. Films als ‘Armageddon’ en ‘The day after tomorrow’ spreken boekdelen. En opvallend genoeg gaat het altijd gepaard met aanstaande rampen.

Wij weten dat God regeert en met Zijn wereld en Zijn schepping tot Zijn doel komt. De wereld is op weg naar een heel moeilijke tijd. Maar gelukkig mogen we als christenen uitzien naar het moment dat de Heere Jezus Zijn gemeente komt halen. Maranatha, Jezus kom spoedig!


Het oktobernummer van Het Zoeklicht dat vrijdag 25 september 2020 verschijnt, staat helemaal in het teken van al deze ontwikkelingen.