Wat een val!

Nol & Helene Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 4
Als je erg hoog bent en je komt te vallen is die val veel erger dan wanneer je laag bij de grond bent. Dat is altijd al zo in ons natuurlijke leven. Maar dat is ook zo in het maatschappelijk leven. Het leven dat wij allemaal ook kennen en dat leven heeft ook te maken met hoog en laag.

Neem de rangen en standen, die er zijn. Wij gaan niet oordelen over het feit dat zij er zijn. Ze zijn er. En wanneer iemand valt die hoog op de maatschappelijke ladder zit is de val van veel groter gevolg dan wanneer iemand valt die veel minder in de schijnwerpers staat.

Zo is het ook in de Bijbel. Gods dienstknechten moeten het goede voorbeeld geven. En wanneer zij het slechte voorbeeld geven (en dat doen zij als zij vallen) heeft dat grote gevolgen.

Velen vandaag herkennen het hieronder geschrevene. Actueler kan het haast niet.

Het zou fijn zijn als je je Bijbel opensloeg bij Openbaring 18:1-3 en 9-18. Naar aanleiding van wat hier staat enkele vragen / opmerkingen.

WAT IS HOERERIJ?
Op de eerste plaats is hoererij, naast of boven degene aan wie je trouw hebt beloofd, een ander nemen. Meestal denken wij aan seksuele uitspattingen. Maar de Bijbel gaat ons voor in anders te denken. En wat wij denken, vinden en geloven is maatgevend voor dat wat wij doen. Alles begint tussen je oren.

Israël deed dat. Wij lezen in Hosea 2:4: "Want zij zei: Ik wil achter mijn minnaars aan gaan, die mij mijn brood en water, mijn wol en vlas, mijn olie en drank geven."

Dat ontving Israël alleen van de Here God. Maar dit volk hoereerde door achter anderen aan te gaan, die - zo zei Israël dat - dit alles gaven. Nog afgezien van de leugen die zij geloofden: in deze dingen (o.a. brood en water) zit niet de eeuwigheid verborgen.

Als je nooit trouw aan iemand hebt beloofd kun je niet hoereren. Daarom is deze boodschap allereerst voor hen, die wel aan iemand anders trouw hebben beloofd.

GELD I.P.V. GOD
In Openbaring 18 gaat het over de val van Babylon. Babylon is een economisch wonder. En als er dingen zijn, waarvoor men diep respect heeft, is het voor economische wonderen. Vandaag de dag worden mensen rijk door hun aandelen. Anderen worden arm.

De koningen der aarde - :9, hebben gehoereerd met Babylon. God haalt hier een streep door. Vandaag de dag krijgen mensen vaak waarschuwingen, maar zij gaan maar door met hun handel en wandel. Heb jij vandaag de Here alleen?

KOPEN EN VERKOPEN
De kooplui in alle dingen, die tot Babylon behoren, zijn bedroefd als deze stad valt. Van zo'n grote hoogte gevallen.

In één uur is het oordeel over Babylon gekomen - :10.
In één uur is de grote rijkdom van Babylon verwoest - :18.
In één uur is de grote stad Babylon verwoest - :19.
Het is afgelopen met haar. De grote hoer is geoordeeld - 19:2.

Er valt niets meer te kopen of te verkopen. En daarmee is dit een zeer actuele boodschap. Want wij leven hier in een situatie van altijd maar meer". Meer kopen en meer verkopen - het hangt er maar vanaf aan welke kant je staat.
Wat is er voor een verlangen bij jou? Naar méér of naar Hèm?

DE TRANSPORTEURS
Er staat in Openbaring 18:17:
"En iedere stuurman en iedere kustvaarder en de zeelieden en allen, die de zee bevaren, bleven van verre staan,…
Het gaat hier om hen, die alle rijkdommen, waarover dit hoofdstuk spreekt, vervoeren. Zij worden rijk van deze werkzaamheden.

Ons land is al zo. Wij Nederlanders gaan er prat op dat wij de distributeurs en transporteurs van Europa zijn. Daar worden wij rijk van. Wat een grote stad was Babylon (v.18). Heel Nederland, heel Europa en de hele wereld wordt door het vervoer naar deze stad al rijk. Wij moeten ons afvragen waarvoor wij een middel zijn. Wat brengen wij de ander; waarvoor lenen wij ons?

Het is uitermate belangrijk om ook hierin heilig en onbesmet te zijn. Je af te stemmen op hele andere zaken dan die van deze wereld zijn. Je af te stemmen op hemelse dingen, die het Licht kunnen zien. De Here Jezus wil jou geheel anders hebben dan de rest. Uniek en helemaal voor Hem!

"Maar gij geheel anders: gij hebt Christus leren kennen." - Efez. 4:20.

Helene en Nol Esmeijer